Aναλυτικά οι δηλώσεις του μεγαλομετόχου της Skoda Ξάνθη στη χθεσινή συνέντευξη τύπου
Την ανάγκη εποικοδομητικού διαλόγου και συνεννόησης ανάμεσασε όλους τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ της Super League επεσήμανε για ακόμη μία φορά ο Χρήστος Πανόπουλος, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες στα γραφεία της ΒΙΑΜΑΡ στην Αθήνα. Ο μεγαλομέτοχος της Skoda Ξάνθη τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση είναι η χειρότερη που έχει υπάρξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο από τη δημιουργία της Super League κι έπειτα, υπογραμμίζοντας πως η Λίγκα ξεκίνησε εντελώς διαφορετικά και κινούνταν με θετικό πρόσημο στα πρώτα χρόνια δημιουργίας της το 2006, ενώ εδώ και περίπου 4-5 χρόνια, λόγω των αλλαγών στα πρόσωπα που υπήρξαν στις ομάδες και τις προσωπικές κόντρες που προέκυψαν μεταξύ τους έχει αρχίσει την «κατρακύλα» με αποτέλεσμα να φτάσει «στον πάτο». Ο Χρ. Πανόπουλος μίλησε επίσης για τις ευθύνες που αναλογούν στον κάθε παράγοντα, στην ΕΠΟ, στη διαιτησία, ενώ επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι θέλει να αποχωρήσει από το χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, εφ’ όσον βρεθεί ενδιαφερόμενος ο οποίος καταθέτονας ικανοποιητική πρόταση θα παραλάβει την ξανθιώτικη ΠΑΕ, χωρίς αυτή να έχει χρέη και με τακτοποιημένες τις όποιες υποχρεώσεις της. Σημείωσε επίσης ότι από το τέλος της επόμενης σεζόν (2016-2017), το πρόθεμα «Skoda» θα φύγει από την ονομασία της ομάδας, μιας και τότε θα λάβει τέλος η δική του προσωπική συνεργασία με τη γνωστή εταιρεία αυτοκινήτων.
Οι δηλώσεις του Χρ. Πανόπουλου στη χθεσινή συνέντευξη τύπου:
Στην αρχική του τοποθέτηση τόνισε: «Έχει λεχθεί και έχει γραφτεί ότι εγώ που είχα σκεφτεί την συνάντηση όλων των ιδιοκτητών, δεν έδωσα το παρών. Την ημέρα που μας έστειλε η Λίγκα την ειδοποίηση για την συνάντηση, στείλαμε επιστολή για το ποιοι ιδιοκτήτες θα είναι εκεί, για να δούμε με ποιους θα μιλήσουμε. Δεν πήραμε καμία απάντηση. Είχα επίσης αναφέρει ότι αν δεν ήταν οι Ολυμπιακός, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ δεν θα συμμετείχαμε. Εκ του αποτελέσματος, δεν υπήρξαν οι παρουσίες δυο ιδιοκτητών και ήμουν συνεπής με την θέση μου από την αρχή».
Ενώ συνέχισε λέγοντας: «Δεν την ονειρεύτηκα έτσι την Super League, δεν την ονειρευτήκαμε έτσι όσοι πρωτοστατήσαμε στην δημιουργία της. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα βλέπαμε τη Σούπερ Λίγκα σε αυτό το σημείο. Τότε ήμασταν όλοι μαζί, όταν την ξεκινούσαμε. Τα 3-4 πρώτα χρόνια ήταν από καλά ως πολύ καλά. Πάντα οι τέσσερις μεγάλοι συμφωνούσαν μαζί. Και έσοδα από χορηγίες είχε η Λίγκα και ικανοποιητικά τηλεοπτικά και περισσότερο κόσμο στα γήπεδα και δεν διακόπτονταν τα παιχνίδια. Οι τέσσερις μεγάλοι άρχισαν πάλι να βλέπει ο καθένας από τη σκοπιά του διαφορετικά το ποδόσφαιρο και σιγά σιγά απαξιώθηκε το προϊόν. Έχουμε φτάσει σε αυτό τον πάτο. Πιο πάτος δεν γίνεται. Πρέπει να πέσουν οι τόνοι απο τους μεγάλους, να πέσουν από… χθές, δεν πάει άλλο. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, όσοι έχουν άδεια οπλοφορίας σε λίγο θα πηγαίνουν στο γήπεδο με όπλα! Οι 4 «μεγάλοι» έχουν αναγάγει το τελευταίο διάστημα το ελληνικό ποδόσφαιρο σε μονομαχία στο «Ελ Πάσο». Διαχρονικά πάντα υπήρχε αντιπαράθεση. Αυτά όμως που γίνονται σήμερα, ενέχουν προσωπικούς χαρακτηρισμούς και επιθέσεις που δεν θυμάμαι να τα έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν».
Αναφερόμενος στα κρούσματα βίας είπε: «Δεν μπορούμε να κατηγορούμε το φίλαθλο κοινό για την κακή τους συμπεριφορά, όταν οι ιδιοκτήτες των μεγάλων έχουν τέτοια συμπεριφορά. Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες. Έχουν μεγάλο φίλαθλο κοινό από πίσω. Το τι θα πει ο μικρός Πανόπουλος που έχει πέντε από πίσω που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους, δεν θα του δώσει κανείς σημασία. Δεν είναι όμως το ίδιο με τους τέσσερις μεγάλους. Να πέσουν οι τόνοι και οι προσωπικές επιθέσεις…».
Η δομή της Σούπερ Λίγκα πρέπει να αλλάξει σε όλα. Να επαναπροσδιοριστεί ο λόγος ύπαρξής της και που αυτή στοχεύει. Ποιος είναι ο στόχος και ποια θα είναι τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε. Απλά πράγματα. Θα μου πείτε, ο Μποροβήλος φταίει; Όχι δεν φταίει ο Μποροβήλος. Φταίνε πολλά, φταίει και ο Μποροβήλος. Αλλά, δεν πρέπει να είναι το εξιλαστήριο θύμα. Είναι άδικο να λέμε ότι είσαι υπόδικος, σήκω φύγε. Είναι άδικο».
Για τα οικονομικά προβλήματα είπε: «Ποιος φταίει για τα οικονομικά προβλήματα, για την απαξίωση, για τα επεισόδια και για όλα τα προβλήματα; Είναι μηδαμινές οι ευθύνες που έχουν οι μικρομεσαίες ομάδες. Οι ευθύνες είναι τεράστιες που έχουν οι τέσσερις μεγάλοι. Την ευθύνη την έχουν αυτοί και είναι πλήρης. Δεν συνεννοούνται για ένα καλό ποδόσφαιρο. Όχι επειδή το λέω εγώ. Πόσα χρόνια έχει να πάρει χορηγία η Σούπερ Λίγκα; Η ασυνεννοησία των μεγάλων φταίει. Από το κακό προϊόν την πληρώνουν πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι, μικρός και ο ανταγωνισμός. Η θέση της ΠΑΕ ΑΕΚ να μοιραστεί το 40% των εσόδων του Champions League στις μικρομεσαίες ομάδες, είναι fair. Είναι η ελάχιστη εξιλέωση για το πού έχουν καταντήσει το ποδόσφαιρο οι μεγάλοι όλα αυτά τα χρόνια. Η πρόταση της ΑΕΚ έχει μια θετική πλευρά, θα πρότεινα στην ΑΕΚ και στους άλλους τρεις μεγάλους να σκεφτούν το εξής. Στα μεγαλύτερα προηγμένα πρωταθλήματα, το μεγαλύτερο ποσοστό των τηλεοπτικών, ένα 70% περίπου, πάει ισομερώς σε όλες τις ομάδες και το υπόλοιπο ανάλογα με την βαθμολογική θέση. Στην Γαλλία το 100% πάει ισομερώς σε όλες τις ομάδες».
Για τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την άλλη Πέμπτη, είπε: «Δεν ξέρω και δεν γνωρίζω πόσοι από τους 11 ιδιοκτήτες των υπολοίπων ομάδων θα εκτιμήσουν να βρεθούν στην συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη. Θα παρουσιάσουμε μια πρόταση στους τέσσερις μεγάλους και η απόλυτη λογική λέει να συμφωνήσουν. Μπορεί και όχι, αλλά είναι σημαντικό να έχουν υπόψιν ότι η πρόταση που θα έχουν στα χέρια τους εκπροσωπεί τη λαϊκή βάση, δηλαδή τις 12 μικρομεσαίες ΠΑΕ. Με βρίζουν Παναθηναϊκοί, Ολυμπιακοί, ΑΕΚτζήδες, ΠΑΟΚτζήδες ότι η Ξάνθη είναι παράρτημα. Δεν υπήρξε ποτέ παράρτημα κανενός, δεν ζητήσαμε τίποτα από κανέναν. Τις τρεις φορές που βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού του υποβιβασμού, ήμασταν μόνοι μέχρι το τέλος. Για όσο χρόνο και ελπίζω να είναι λίγος, μείνω στο ποδόσφαιρο και στην Ξάνθη, έτσι θα είναι. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα… Όλοι κρινόμαστε. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Σας ευχαριστώ όλους».
Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις από δημοσιογράφους. Αναλυτικά:
Για την ανταπόκριση από τις άλλες 11 ΠΑΕ: “Έχω ανταπόκριση με πάνω από έναν ιδιοκτήτη”.
Για το αν έχει μιλήσει με κάποιον από τους 4 μεγάλους: “Δεν έχω μιλήσει με κανέναν από τους τέσσερις μεγάλους”.
Για την διαιτησία, απάντησε: “Η ΕΠΟ έπρεπε να έχει διαφορετική ετικέτα. Έπρεπε να λεγόταν διαιτησία, όχι ΕΠΟ. Αν στους τέσσερις μεγάλους εξασφάλιζα μια σωστή διαιτησιά, σιγά μην ενδιαφέρονταν για τις εθνικές ομάδες και λοιπά. Αν ερχόταν η λύση στη διαιτησία, η ΕΠΟ θα έχανε την προβολή και τη διαφήμιση που της κάνουν. Αυτοί που αποφασίζουν για την διαιτησία θα πρέπει να είναι και από την ΕΠΟ και από την Σούπερ Λίγκα. Καμία πρόταση δεν θα γίνει, αν πρώτα δεν μιλήσω με τις άλλες 11 ομάδες”.
Για το νόμο Κοντονή, είπε: “Λίγα πράγματα ξέρω για να είμαι ειλικρινής. Θεωρώ ότι έπρεπε να αναβληθούν οι αγώνες του Κυπέλλου, ήταν… must. Όσον αφορά το σταμάτημα του Κυπέλλου, διαφωνώ. Ο υπουργός θα έπρεπε να πάει στην ΕΠΟ και να της πει ‘αγαπητή μου, μου δίνει ο νόμος τη δυνατότητα να σταματήσω το Κύπελλο. Δεν θέλω να κάνω χρήση της υπερεξουσίας που έχω. Αλλά τα επόμενα παιχνίδια θα είναι χωρίς φιλάθλους και καλοί ξένοι διαιτητές’. Αν απαντούσε η ΕΠΟ άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε, τότε θα το σταματούσα. Δεν είναι δίκαια η οριστική ματαίωση».
Για πιθανή αποχώρησή του σε λίγα χρόνια, χαμογέλασε και απάντησε: “Ποια χρόνια; Σε λίγα χρόνια μπορεί και να έχω πεθάνει.”
Για τα στημένα ματς, απάντησε: “Ακούω τι λέγεται, αλλά η άποψή μου είναι να στήσουμε από την αρχή το ποδόσφαιρο. Αν πάμε και σε αυτό το κομμάτι, στήνουν και στα τοπικά. Όλα έχουν να κάνουν με την τραγική οικονομική κατάσταση του ποδοσφαίρου. Κάποιοι μπορούν να τσοντάρουν και να ισοσκελίζουν και άλλοι όχι. Το στοίχημα γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που το κάνει και δεν πρέπει να είναι δακτυλοδεικτούμενη. Συμφωνώ πως δεν έχουν γίνει επενδύσεις και δεν έχουν δοθεί λεφτά από την Πολιτεία, την ΓΓΑ και τις ΠΑΕ για τις κάμερες στα γήπεδα και τα μέτρα. Δεν θεωρώ πως είναι εύκολο να γίνει. Εάν εμείς οι ιδιοκτήτες βάλουμε περισσότερη λογική στο ποδόσφαιρο, θα επενδύσουμε λιγότερο στο κομμάτι της βίας».
Για την οικονομική κατάσταση της Ξάνθης: «Η Ξάνθη είναι ίσως η μόνη ομάδα στην Ευρώπη δεν έχει μια δραχμή δάνειο και είναι όλα πληρωμένα. Στις 30/6/2016 θα έχει ταμείο γύρω στις 230.000 ευρώ. Έχουμε ένα ιδιόκτητο γήπεδο και ένα μικρό προπονητικό Κέντρο. Το μέλημά μου είναι που θα αφήσω την ομάδα».
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr