-800 γρ. ψαχνό (ελιά ή σπάλα), σε μικρά κομμάτια
-1 μεγάλο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
-2 – 3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες (αν θέλουμε)
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
-300 γρ. ρύζι Καρολίνα
-2 κουτ. σούπας βούτυρο για το ρύζι + 2 κ.σ. βούτυρο ή 4 κ.σ. ελαιόλαδο για το κρέας
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι ή το βούτυρο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και, όταν ζεσταθεί, τσιγαρίζουμε το κρέας μαζί με το κρεμμύδι. Όταν ροδίσει από όλες τις πλευρές, προσθέτουμε το σκόρδο, κάνουμε ένα ανακάτεμα και προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο και νερό να το σκεπάσει κατά 3 – 4 εκ. Μόλις κοχλάσει το υγρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια, σκεπάζουμε και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει.
Περίπου 10 λεπτά προτού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του κρέατος, βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα τις 2 κουταλιές βούτυρο και τσιγαρίζουμε το ρύζι, ανακατεύοντάς το διαρκώς μέχρι να αρχίσει να παίρνει ελαφρώς ξανθό χρώμα, για περίπου 10 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο το κρέας, το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και το σκεπάζουμε. Μετράμε το υγρό και συμπληρώνουμε όσο χρειάζεται για να είναι 900 ml – 1 λίτρο. Ρίχνουμε το τσιγαρισμένο ρύζι, ανακατεύουμε, αλατίζουμε και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για10 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί μέχρι να βράσει το ρύζι. Αποσύρουμε, βάζουμε στην κατσαρόλα το κρέας, σκεπάζουμε με μια πετσέτα, τοποθετούμε από πάνω το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό για 30 λεπτά. Το ανοίγουμε και δοκιμάζουμε αν είναι όσο βρασμένο θέλουμε. Τρίβουμε πιπεράκι από πάνω και σερβίρουμε.