Σχόλια 06/02/16

0
Μετά τους Αγανακτισμένους, ένα νέο μαζικό κίνημα φουντώνει καθημερινά: οι Παραπλανημένοι!


Ήταν μεγάλη όντως η συγκέντρωση
Αξίζει μια προσέγγιση ακόμη για την πολύ μεγάλη συγκέντρωση και πορεία της απεργιακής κινητοποίησης της Πέμπτης που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας.
Χωρίς υπερβολή, θα χαρακτηριζόταν μία από τις 2-3 μεγάλες που έγιναν μετά τη μεταπολίτευση στην Ξάνθη. Μάλιστα στον όγκο της διαδήλωσης δεν προσμετράται για άλλη μια φορά η μειονοτική παρουσία ανάλογα με το σύνολο του πληθυσμού της. Ελάχιστοι μειονοτικοί έδωσαν στίγμα και παρουσία.
Τέλος πάντων, αυτό είναι μια άλλη ιστορία και θα επανέλθουμε. Σημασία έχει ότι χιλιάδες πολίτες «κατέβηκαν» στο δρόμο την Πέμπτη κι αυτό έχει το ειδικό βάρος.
Γ.Δ.


Όλοι μαζί
Μένοντας στην πορεία και εν γένει στη συμμετοχή της απεργίας των Ξανθιωτών, θα πρέπει να μην μας ξεφύγει μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος. Κι αυτή είναι ότι βρέθηκαν δίπλα-δίπλα την Πέμπτη αγρότες, δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, κτηνοτρόφοι, λεωφοριούχοι, περιπτεράδες, επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες και βέβαια εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Αυτή η συνολική και ομόψυχη παρουσία των εκπροσώπων των τάξεων αυτών δείχνει και το ειδικό βάρος των αιτημάτων στα νομοσχέδια της κυβέρνησης που απαιτούν ν’ αλλάξουν.
Γ.Δ.


44 νεκροί
Είναι τραγικό και σκληρό παράλληλα να υπάρχουν 44 νεκροί από τη γρίπη στη χώρα μας. Το νούμερο δεν είναι μικρό κι αμελητέο. Απεναντίας μάλιστα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Διότι στα θύματα συμπεριλαμβάνονται και μικρά σε ηλικία άτομα κι όχι μόνο ηλικιωμένοι.
Παράλληλα, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πάρα πολλοί που έχουν προσβληθεί, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Η γρίπη δεν είναι μια ασθένεια που θα πρέπει να μην λάβει σοβαρά κανείς. Ειδικότερα εάν πρόκειται για επιδημία. Ως εκ τούτου απαιτείται προσοχή και φροντίδα σε ό,τι οι γιατροί λένε.
Γ.Δ.


Σανό και κοπριά στα Lidl
Ήταν μια πρωτότυπη διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων του Έβρου. Οι οποίοι διαπιστώνοντας ότι το Σούπερ Μάρκετ Lidl λειτουργούσε, πέταξαν μεγάλη ποσότητα από σανό και κοπριά στην είσοδο.
Η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία λειτούργησε και τα καταστήματα στην Ξάνθη, ερχόμενη σε αντίθεση με την πανελλήνια και τοπική κινητοποίηση.
Ας τις έχουν κάποιες λεπτομέρειες υπ’ όψιν τους οι καταναλωτές.
Γ.Δ.


Όλοι μαζί;
Αγρότες, επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι και ό,τι άλλη ομάδα υπάρχει στην αγορά διαδήλωσε προχθές. Αν όμως φωνάξει κάθε διαμαρτυρόμενος εναντίον ποιού κάνει απεργία και τι ζητάει, τότε ύστερα από λίγο, θα αρχίσουμε να δερνόμαστε μεταξύ μας.
Γιατί αυτό που ζητάει ο καθένας είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ζητάει ο διπλανός του. Οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι ζητάνε να μη μειωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί αλλά να συνεχίσει το ξεζούμισμα του ιδιωτικού τομέα, οι επαγγελματίες σύσσωμοι (δικηγόροι, γιατροί, αγρότες) ζητούν να μην αυξηθεί η φορολογία και οι εισφορές για να πληρώνονται οι παραπάνω, άλλοι ζητούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις, άλλοι να μην αλλάξει τίποτε από τα παλιά κεκτημένα και όλοι- σχεδόν-ήταν ενωμένοι κατά της κυβέρνησης που υποσχέθηκε τα πάντα σε όλους.
Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα διάφορα πανό θα διαπιστώσει τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία, μετά από έξι χρόνια κρίσης. Το σίγουρο είναι ότι πλέον ΟΛΟΙ είναι δυσαρεστημένοι, αγανακτισμένοι και κουρασμένοι από αυτή την κατάσταση…


Ο Κυριάκος δεν βιάζεται
«Δεν βιάζομαι να κυβερνήσω, βιάζομαι όμως να αλλάξω τη Ν.Δ.», ανέφερε στην πρώτη του συνέντευξη ως αρχηγός της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αποφασίσει να αφήσει τον Αλέξη Τσίπρα να πιεί μόνος και μέχρι τέλους το πικρό ποτήρι της εφαρμογής του μνημονίου και να μη ζητήσει εκλογές.
Το πάθημα του Σαμαρά και κυρίως του Τσίπρα, που βιάστηκαν να πάρουν το τιμόνι της χώρας και μαζί και την υποχρέωση να περάσουν οδυνηρά μέτρα, ενώ θα μπορούσαν να περιμένουν τους προκατόχους τους να ολοκληρώσουν τη βρώμικη δουλειά, έγινε μάθημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όμως οι συνθήκες τώρα είναι πολύ διαφορετικές απ’ αυτές του 2012 και του 2014. Τώρα η χώρα φλέγεται στην κυριολεξία και η κυβέρνηση αυτή κάθε μήνα που παραμένει, δυσχεραίνει δραματικά την οικονομία ενώ οι διαψευσμένες ελπίδες μετατρέπονται σε ανεξέλεγκτη οργή. Μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή που γίνεται χιονοστιβάδα, είναι πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να προτιμήσει ηρωική έξοδο με εκλογές-απόδραση σύντομα.
Ο Κυριάκος λοιπόν μπορεί να μη βιάζεται, όμως η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει…


Οι ‘’κακοί ξένοι’’ ζητούν… μείωση στις εισφορές
Από εδώ το φέρνουν, από ‘κει το πάνε στην κυβέρνηση, τα χαστούκια από την Ευρώπη δεν τα γλυτώνουν. Και δεν πρόκειται για χαστούκια επαναστατικά, επειδή διαπραγματευόμαστε και αντιστεκόμαστε με αξιοπρέπεια. Είναι χαστούκια κοινής λογικής, μπας και ξυπνήσουν κάποια στιγμή και κάνουν αυτό που πρέπει. Το κουαρτέτο ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό ποσοστό εισφοράς επί του εισοδήματος άνω του 12% στους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ στις προτάσεις Κατρούγκαλου οι εισφορές έφταναν το 20% για την κύρια σύνταξη. Κατέκριναν, μάλιστα, οι ‘’θεσμοί’’ τον Κατρούγκαλο ότι με την πρότασή του καταστρέφει την επιχειρηματικότητα. Παράλληλα με το πλαφόν του 12% οι δανειστές ζήτησαν από τον Υπουργό Εργασίας να προχωρήσει σε κοστολόγηση και να προσαρμοστούν οι κύριες συντάξεις σε επίπεδα που θα καθιστούν το σύστημα βιώσιμο. Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει μείωση των συντάξεων άμεσα. Το κουαρτέτο δεν δείχνει διατεθειμένο να κάνει πίσω και η κυβέρνηση ακούγεται ότι θα επιχειρήσει εκ νέου να παζαρέψει το ποσοστό στα επίπεδα του 15%, ώστε να αποφύγει εκτεταμένες μειώσεις στις κύριες συντάξεις και την αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για την παροχή κατώτατης σύνταξης από τα 15 στα 20 έτη. Κι εμείς παραμένουμε με την απορία: Ποιος θα αναλάβει να πει στους Έλληνες ότι οι συντάξεις θα μειωθούν ό,τι και να γίνει; Κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος και όλοι συμφωνούν σιωπηλά πως μια κάποια λύση θα ήταν να το πουν οι “θεσμοί”. Ας φανούν αυτοί οι κακοί, αφού τους πάει ο ρόλος. Στην κυβέρνηση είναι γνωστό ότι πάντα υπογράφουν με πόνο και δάκρυ κάθε αντιλαϊκό μέτρο.
Χ.Δ.


Εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια
Πρόσωπο των ημερών ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Με δηλώσεις απόλυτης κυνικότητας ήρθε να ρίξει κι άλλο λάδι στην φωτιά. «Υπάρχουν άνθρωποι από το ασφαλιστικό, άνθρωποι που ήταν σαν κι εμένα παλιά. Που βγάζαν πάνω από 40.000, πάνω από 50.000, πάνω από 60.000 ευρώ. Εμείς με τις γραβάτες και με τα μαντιλάκια μας. Εμείς δεν πληρώναμε αρκετά. Οι μισθωτοί τραβάγαν το κάρο για εμάς. Ε εμείς, άνθρωποι σαν κι εμένα, που δεν είχαμε μάθει να πληρώνουμε, πρέπει να μάθουμε να πληρώνουμε». Ισοπεδωτικές λογικές, μειωτικές δηλώσεις για μεγάλο μέρος της κοινωνίας, κυρίως για τον επιστημονικό κόσμο, που συμμετείχε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις. Σαν να έβγαζε μόνο 60 χιλιάδες ο ίδιος ως δικηγόρος και πανεπιστημιακός. Θέλει να μας πείσει ότι ο στόχος του νομοσχεδίου είναι αυτός: να πληρώσουν όλοι αυτοί που δεν πλήρωναν. Κανένας λόγος για αυτούς που βγάζουν λιγότερα και το πόσα θα τους μένουν στο χέρι με εισφορές και φόρους. Καμιά κουβέντα για όσους δουλεύουν διπλάσιες ώρες από τους μισθωτούς και γίνονται ‘’συνέταιροι’’ με την κυβέρνηση, δίνοντας πάνω από τα μισά από όσα βγάζουν. Επικίνδυνοι τύποι.
Χ.Δ.


Χιόνια στα βουνά μας έφερε ο Φλεβάρης
«Έσφιξε» ο καιρός και οι Αλκυονίδες μέρες του Γενάρη παραχώρησαν τη θέση τους σε χειμωνιάτικες μέρες με κρύο και δυνατούς βοριάδες. Πολύ αισθητή η πτώση θερμοκρασίας και στην Ξάνθη αλλά όχι σε επίπεδα παγετού. Χιόνι έπεσε στα πολύ ορεινά του νομού μας και συγκεκριμένα από 800 μέτρα υψόμετρο και πάνω. Έτσι στα λευκά ντύθηκε το Δασικό χωριό (1.350 μέτρα), ο Λειβαδίτης (1.100 μ.). Στο Δασικό χωριό χιόνιζε χθες όλη μέρα με το ύψος του χιονιού να φτάνει τα 5 – 10 πόντους και ο αντιδήμαρχος Σταυρούπολης Κυριάκος Παπαδόπουλος ήταν σε επιφυλακή για να κρατήσει με το εκχιονιστικό τον δρόμο ανοιχτό. Γενικά ήπια ήταν η χιονόπτωση και δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα ενώ δεν διακόπηκε καθόλου η πρόσβαση. Το ίδιο και στον δήμο Μύκης που χιόνισε μόνο στον Κένταυρο χωρίς όμως να διακοπεί η κυκλοφορία. Η θερμοκρασία είναι στους 2 – 3 βαθμούς την ημέρα ενώ την νύχτα είχε παγετό.
Γενικά φέτος μέχρι στιγμής ο χειμώνας είναι ήπιος χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Δεν ξέρουμε βέβαια τι μας επιφυλάσσει ο Φλεβάρης αλλά όπως λέει η παροιμία: «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει»!
Μ.Ξ.


Συνεχίζουν οι αγρότες το μπλόκο του Νέστου
Συνεχίζουν ακάθεκτοι την παραμονή της στα μπλόκα οι αγρότες πανελλαδικά και στο νομό μας με το μπλόκο του Νέστου. Να μπλοκάρει την κυκλοφορία από τις 12 – 2 μ.μ. και από τις 6 – 9μ.μ. όλες αυτές τις μέρες, εκτός την Πέμπτης που ήταν το Συλλαλητήριο και την Παρασκευή που δεν έκλεισαν καθόλου τον δρόμο επειδή θα συνεδρίαζαν αργά το απόγευμα για να αποφασίσουν το ωράριο του Σαββατοκύριακου. Όπως μας είπε ο πρόεδρος των Αγροτών Ξάνθης Κ. Δαλάτσης ο ίδιος θα προτείνει το ίδιο ωράριο ώστε να μην αυξηθεί η όχληση και η ταλαιπωρία του κόσμου αλλά υπάρχουν φωνές που ζητούν 24ωρο κλείσιμο του Νέστου όπως γίνεται στα Τέμπη και αλλού. Το βέβαιο είναι ότι οι αγρότες δεν έχουν σκοπό να καταθέσουν τα όπλα και θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Προσοχή στο λάθος Σε προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε. Αυτό αποτελεί κορύφωση της δημοκρατι…