Σχόλια 03/02/16

0
Οι δανειστές ζητούν να περάσει φορολογικό και ασφαλιστικό «μ’ ένα νόμο κι ένα άρθρο» κατά την προσφιλή έκφραση του πρωθυπουργού…


Λουκέτο στη χώρα
Είναι από τις λίγες ή σπάνιες θα λέγαμε φορές που την Πέμπτη θα μπει λουκέτο στη χώρα. Τα πάντα θα νεκρώσουν την Πέμπτη σ’ ένα απεργιακό μέτωπο που για πρώτη φορά έχει τόσο βάθος και αποδοχή. Δεν θα υπάρχει τάξη εργαζομένων την Πέμπτη που δεν θα κατεβούν στο δρόμο, που δεν θα κατεβάσουν τα ρολά και δεν θα κλείσουν υπηρεσίες και Οργανισμοί.
Νέκρα και λουκέτο παντού για να διασφαλιστεί η επιβίωση όλων όσων θα κατέβουν στο δρόμο και τα μπλόκα.
Γ.Δ.


Κόψτε κάτι
Καλά, το καταλαβαίνουμε, δείχνουμε μια κατανόηση, αλλά μέχρι εκεί. Γιατί αυτό που διαβάσαμε στο δελτίο Τύπου των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειάς μας για τον αγωγό ΤΑΡ, ξεπερνά κάθε όριο. Γράφουν λοιπόν οι βουλευτές «όλα τα παραπάνω θα πρέπει να πιστωθούν στη σημερινή κυβέρνηση, η οποία δρώντας με σχέδιο και αποφασιστικότητα, επιτάχυνε τις διαδικασίες για να προχωρήσει και ολοκληρωθεί σύντομα ο αγωγός ΤΑΡ…»
Πρώτον ο αγωγός αποφασίστηκε να γίνει πολύ πριν το ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, ο αγωγός εάν δεν είχε τις ευλογίες των ΗΠΑ δεν θα γίνονταν ποτέ και τρίτον τα μεγάλα έργα συνήθως υλοποιούνται σε βάθος χρόνων και με διάφορες κυβερνήσεις.
Πάντως διαπιστώνουμε πως όλοι βιάζονται. Οι δήμαρχοι, οι βουλευτές, η κυβέρνηση, όλοι. Ξεχνούν βέβαια ότι ο αγωγός θ’ αργήσει ακόμη. Διότι τέτοια έργα δεν γίνονται εύκολα.
Όμως οφείλουμε να πούμε μια καλή κουβέντα για την κυβέρνηση. Θα μπορούσε να σταματήσει τον αγωγό ή να τον εμποδίσει. Δεν το έκανε κι αυτό κάτι είναι…
Γ.Δ.
 
 
Προβληματική επικοινωνία
 
Παράπονα εκφράζουν πολίτες που επιθυμούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με υπηρεσίες του δήμου Αβδήρων αλλά και μ’ αυτό το ίδιο το δημοτικό κατάστημα.
Πολύ συχνά, σε βαθμό εκνευρισμού, αντί απαντήσεως στις κλήσεις, ακούγεται μαγνητοφωνημένη οδηγία ότι η γραμμή δεν είναι διαθέσιμη, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι ο αρμόδιος υπάλληλος είναι μεν εκεί αλλά το τηλέφωνο δεν καλεί.
Προφανώς πρόκειται για βλάβη του τηλεφωνικού κέντρου που θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα.
Γ.Δ.


Προσφορά
Ο Σύλλογος Γυναικών και ο Σύλλογος Νεολαίας Μαγγάνων, συνεργαζόμενοι από κοινού, συγκέντρωσαν χρήματα αλλά και διάφορα άλλα είδη τροφίμων όπως γλυκίσματα κλπ και τα πρόσφεραν στο Γηροκομείο της πόλης μας. Δεν είναι μόνον η χειρονομία, δεν είναι μόνον ότι γυναίκες και νέοι σκέφτηκαν την τρίτη ηλικία, είναι ότι έτσι στηρίζουν τη συνέχιση της λειτουργίας του σημαντικού αυτού ιδρύματος της περιοχής μας το οποίο στηρίζεται αποκλειστικά στις εισφορές και βοήθεια των συμπολιτών αλλά και διάφορων Συλλόγων, Σωματείων κλπ.
Μπράβο τους!
Γ.Δ.


Οι παρέες
Οι Έλληνες είναι γεγονός ότι φτιάχνουν παρέες. Μεγάλες, ωραίες και ευχάριστες. Το έχει πει εξάλλου και ο Σαββόπουλος σ’ ένα από τα τραγούδια του. Παρέες που έχουν ως κέντρο τους ένα μεγάλο τραπέζι, κρασί ή τσίπουρο και βέβαια μεζέδες μοναδικούς και νόστιμους. Πάντα δε με συνοδεία όμορφων συζητήσεων, πειραγμάτων και μουσικής.
Όλα δε αυτά τα ευχάριστα και ιδιαίτερα ανθρώπινα και ζεστά, οφείλονται στην καλή προαίρεση, στη διάθεση και τον καλό καιρό. Είναι δύσκολο με λιακάδα, με φως που σε καλεί να το απολαύσεις, να μην ανοίξεις την καρδιά σου.
Μια τέτοια παρέα, από τις πολλές είναι κάπου εκεί στα Κιμμέρια, που έχει για ψυχή της τον αγαπητό και μοναδικό άνθρωπο Χρήστο Χούχο. Έναν ζεστό άνθρωπο, με μεγάλη καρδιά, που πολιτογραφήθηκε επιλέγοντας να γίνει Ξανθιώτης και που αγάπησε τόσο την πόλη όσο και τους ανθρώπους της.
Γ.Δ.


Κεραυνοί από Πανούση για το προσφυγικό!
Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την μοιραία πολιτική της στο προσφυγικό και τις δικές του προειδοποιήσεις. Γράφει:
«Είναι πολύ άχαρο να μιλάς για σένα ή μάλλον για τις προτάσεις/πράξεις σου.
Φτάνει όμως κάποια στιγμή που η «συμπλεγματική αχ-αριστεία τους» ξεπερνάει τα όρια.
• Τους έλεγα: «θα μπουν 1.000.000 μετανάστες και δεν αντέχει η χώρα» Με έλεγαν: Καλοπερασάκια χωρίς ευαισθησίες. Τώρα τρέχουν για hotspots στρατόπεδα συγκέντρωσης και δεν βγάζουν άχνα.
• Τους έλεγα: «Πρέπει να κάνουμε ειδική συμφωνία με το Σένγκεν ή να τους προλάβουμε». Με έλεγαν: Άσχετο. Τώρα τρέχουν να καταλάβουν πως θα παίζουν οι Ευρωπαίοι εναντίον μας με τη Συνθήκη.
• Τους έλεγα: «Προσέξτε θα γίνουμε black box. Θα εγκλωβιστούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες στη χώρα». Με έλεγαν: Απαισιόδοξο. Τώρα τρέχουν για να πείσουν δημάρχους και κατοίκους.
• Τους έλεγα: «Χρειάζεται αποτροπή». Με έλεγαν: Μη-αριστερό αφού τα σύνορα είναι ανοιχτά για όλους. Τώρα τρέχουν να πείσουν ότι φυλάνε τα σύνορα.
• Τους έλεγα: «Δεν πρέπει να πέσει ο φράχτης του Έβρου». Με έλεγαν: Εθνικιστή (μάλλον λόγω παραμονής 19 χρόνων στη Θράκη). Τώρα τρέχουν πίσω από τους υψωμένους τοίχους /φρούρια σε όλη την Ευρώπη.
Δεν είναι κακό να κάνεις λάθος εκτίμηση. Κακό είναι να μην τολμάς να πεις ποιος και πότε σε προειδοποίησε, ποιος και γιατί έλεγε τότε τα αντίθετα. Εθνική Πολιτική με στενόμυαλα και ιδεοληπτικά ανθρωπάκια δεν γίνεται.»


Έπιασαν τόπο τα λόγια μας…
… και συγκεκριμένα στον …ιστότοπο του δήμου Αβδήρων! Μετά το σχόλιό μας ότι η ιστοσελίδα του δήμου χρειάζεται άμεσα αναβάθμιση και ότι αδικεί τον εαυτό του ο δήμος όταν η πρώτη εικόνα που εμφανίζεται στον επισκέπτη στην ιστοσελίδα του είναι το πολιτιστικό κέντρο Γενισέας ενώ υπάρχουν άλλες τόσες ομορφιές να δείξει. Και μάλιστα είχαμε προτείνει ενδεικτικά την λίμνη Βιστονιδα, το Λάγος, τους αρχαιολογικούς χώρους των Αβδήρων και το ηλιοβασίλεμα στον Αη Γιάννη. Εισακουστήκαμε λοιπόν και πλέον το site δήμου Αβδήρων έχει εμπλουτιστεί και με φωτογραφίες με φλαμίγκο από την Βιστονίδα, με το εκκλησάκι του Αη Νικόλα, με το λιμάνι του Λάγος και με το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων. Μόνο που παραμένει ως πρώτη εικόνα το Πνευματικό Κέντρο. Γενικά το site για να αναβαθμιστεί δεν φτάνουν μόνο αυτά και επιδέχεται πολλών βελτιώσεων για να είναι πιο ελκυστικό στον επισκέπτη!
Ωστόσο είναι θετικό οι δήμαρχοι και γενικά οι πολιτικοί να έχουν ευήκοα ώτα γιατί μόνο έτσι βελτιώνονται. Κι είναι ίδιο των έξυπνων ανθρώπων ν΄ ακούν και να μην περιχαρακώνονται στην αλαζονεία του αλάθητου!
Μ.Ξ.


Για τις Παιδικές Χαρές
Στην Αθήνα ήταν χθες ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλος και συγκεκριμένα στην Επίτροπο του Ελεγκτικού συνεδρίου. Ο λόγος είναι γιατί του έκανε Πράξη για τις Παιδικές Χαρές, δηλαδή δεν έκανε δεκτές τις προδιαγραφές του +1-1% στις διαστάσεις που έθεσε ο δήμος στον εξοπλισμό (κούνιες) και αυτό σημαίνει ότι θα εκδικαστεί μετά από 6 μήνες. Έτσι ο δήμαρχος είχε ραντεβού με την Επίτροπο προκειμένου να κάνει αίτηση ανάκλησης και να επισπεύσει την εκδίκαση στον ένα μήνα ώστε να μην χρονοτριβήσει άλλο καθώς εδώ και 1,5 χρόνο ο δήμος δεν έχει ούτε μια Παιδική Χαρά ενώ έχει ξεμπλέξει με ελέγχους νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη και ενώ είναι στη φάση της προμήθειας εξοπλισμού.
Τώρα αν θα πειστεί η Επίτροπος τουλάχιστον να μην πάει άλλους 6 μήνες πίσω η υπόθεση με τις Παιδικές Χαρές εξαρτάται από την πειστικότητα του δημάρχου και την καλή θέληση τη δική της!
Μ.Ξ.


Καινοτομία; Τι είναι αυτό;
Δεν περιμέναμε, ασφαλώς, τον κ. Γαρδικιώτη να μας το πει αυτό, αφού η χώρα μας –σε κρατικό επίπεδο τουλάχιστον– δεν στηρίζει αλλά ούτε και εκμεταλλεύεται τα ‘’μυαλά’’ που υπάρχουν και τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το μέλος του Τομέα Αγροτικού του ΠΑΣΟΚ και Γενικός Γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ, Μενέλαος Γαρδικιώτης, στην συνάντηση για το αγροτικό ζήτημα την Κυριακή στην Γενισέα, ο μόνος τομέας στον οποίο μπορεί η Ελλάδα να ανταγωνιστεί χώρες με πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής είναι η ποιότητα. Η χώρα έχει μεγάλη βιοποικιλότητα και προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας τα οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί. Ούτε αυτό όμως κάνουμε. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την ζέα, το παραδοσιακό αυτό σιτηρό, που είναι από την φύση του χαμηλό σε γλουτένη, με την παγκόσμια αγορά να αυξάνει συνεχώς την ζήτηση σε προϊόντα χωρίς γλουτένη. Η καινοτομία υπάρχει, η έρευνα προχωράει έστω και με δυσκολίες, αν και η κυβέρνηση μείωσε κατά πολύ τα χρήματα που προορίζονται γι’ αυτήν. Πριν λίγο καιρό το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο πραγματοποίησε έρευνα για την πρόσθεση προβιωτικών στην βρώσιμη ελιά. Την έρευνα πήραν οι Ιταλοί και την εφαρμόζουν ήδη με θετικά αποτελέσματα. Εμείς μπορούμε να συνεχίσουμε τον ύπνο του δικαίου.
Χ.Δ.


Είναι πολλοί οι ψηφοφόροι!
Το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση Τσίπρα ανέθεσε σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων (επιτροπή «σοφών» την ονόμασαν κάποιοι) την μελέτη και την υποβολή πρότασης για το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας. Η επιτροπή εργάστηκε συστηματικά και υπέβαλε την πρότασή της, η οποία παρουσιάστηκε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Παρότι έγινε για σημαντική δουλειά, μετά από μια πρόσκαιρη δημοσιότητα, ξεχάστηκε. Ακόμη και στην πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή για το ασφαλιστικό, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, όλοι απέφυγαν όπως ‘’ο διάβολος το λιβάνι’’, κάθε αναφορά στο πόρισμα και τις προτάσεις της Επιτροπής αυτής. Κάποια από τα στοιχεία αυτά θύμισε σε ομιλία του ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης. Ένα από αυτά είναι ότι το 25% των σημερινών συνταξιούχων ανήκει στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης, με την κατηγορία αυτή να λαμβάνει το 30% της συνολικής δαπάνης για τις συντάξεις, δηλαδή 8 δισ. ευρώ ετησίως. Η μέση μηνιαία σύνταξη των πρόωρα συνταξιοδοτηθέντων (μέσος όρος ασφάλισης 20 χρόνια) είναι 1.100 ευρώ. Αντίθετα, η μέση μηνιαία σύνταξη όσων συνταξιοδοτήθηκαν με 40 χρόνια ασφάλισης είναι 850 ευρώ. Κατά την ίδια έκθεση, το έτος 2015 ο κρατικός προϋπολογισμός (δηλαδή από την φορολογία) κατέβαλε για το σύνολο των συντάξεων, που είναι 28,64 δισ. ευρώ, το ποσό των 17,8 δισ., δηλαδή ποσοστό 58%. Ακούμε διάφορες εισηγήσεις για περικοπές γενικώς επί δικαίων και αδίκων, κανείς όμως δεν τολμά να ξεκινήσει μια συζήτηση πάνω στο πόρισμα της Επιτροπής. Κανείς δεν θέλει ουσιαστικές αλλαγές και ο λόγος είναι απλός. Είναι πολλοί οι ψηφοφόροι-πελάτες.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Είμαστε φιλόξενοι «Δεν μπορεί, ήρθε ο Μητσοτάκης στην Κομοτηνή και τον Έβρο, ήρθε ο Κασσελ…