Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Μισός αιώνας Θρακικές Λαογραφικές Εορτές

Μισός αιώνας Θρακικές Λαογραφικές Εορτές

0
onirama

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων από το Κέντρο Πολιτισμού – Με Onirama, ΜέλιSSES, Vegas και Stavento οι συναυλίες

Στις 54.381€ το συνολικό κόστος καλλιτεχνών – Απόφαση για συμμετοχή όλων των τοπικών ΜΜΕ ως χορηγών επικοινωνίας

Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές συμπληρώνουν μισό αιώνα από την πρώτη τους διοργάνωση το 1966. Από τότε άλλαξαν πολλά, με την αίγλη και το ιδιαίτερο χρώμα των γιορτών να φτάνει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και εκτός συνόρων, με αποκορύφωμα την καρναβαλική παρέλαση. Για το πρόγραμμα των ΘΛΕ συνεδρίασε χθες το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πολιτισμού δήμου Ξάνθης, το οποίο έκοψε και την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα, με το φλουρί να ‘’πέφτει’’ στο κομμάτι των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης.

Όλα τα ΜΜΕ της Ξάνθης ως χορηγοί επικοινωνίας

Εκτός ημερησίας διάταξης έθεσε προς συζήτηση ο πρόεδρος του Κέντρου, Πασχάλης Λύρατζης, το θέμα των χορηγών του φετινού Καρναβαλιού. Όπως ανέφερε στο Σώμα, η Amstel θα είναι και φέτος ο μεγάλος χορηγός, ενώ η ΕΡΤ3 θα μεταδώσει ζωντανά την Κυριακάτικη καρναβαλική παρέλαση και θα είναι ένας από τους τρεις χορηγούς επικοινωνίας, μαζί με τον ραδιοφωνικό σταθμό «Κοσμοράδιο 95,1» της Θεσσαλονίκης, που εκπέμπει στην Μακεδονία και, ως είθισται, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης. Ο κ. Λύρατζης εξήγησε ότι οι ανωτέρω χορηγοί επικοινωνίας εκδήλωσαν οι ίδιοι ενδιαφέρον, ενώ τα τοπικά ΜΜΕ προτίμησε να μην συμπεριληφθούν καθόλου, ώστε να αποφευχθούν οι περσινές αντιδράσεις με την επιλογή κάποιων εξ αυτών. Ωστόσο, τα μέλη του ΔΣ, Μανώλης Τσέπελης και Δημήτρης Μπένης, εξέφρασαν διαφορετική άποψη, τονίζοντας ότι ο θεσμός πρέπει να ‘’αγκαλιάζει’’ και να ‘’αγκαλιάζεται’’ από όλη την τοπική κοινωνία και η απόφαση αυτή δεν οδεύει σε κάτι τέτοιο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσέπελης: «Πέρα από τα κρατικά μέσα, όπως η ΕΡΤ, υπάρχουν και τα τοπικά, τα οποία χρειάζονται για να αγκαλιάσουν τον θεσμό των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών, αφού πανελλαδικό ενδιαφέρον ναι μεν υπάρχει εκείνο το τριήμερο, ωστόσο οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται πολύ περισσότερες ημέρες και απευθύνονται κυρίως στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης».

Δ. Μπένης: «Μετά τα περσινά θα μας περιμένουν στην ‘’γωνία’’»

Από την δική του πλευρά, ο Δημήτρης Μπένης επεσήμανε ότι μετά τις περσινές αντιδράσεις που υπήρξαν, «μας περιμένουν στη ‘’γωνία’’». Τόνισε ότι υπάρχει θέμα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ξάνθης, που πρέπει να το ‘’θεραπεύσει’’ το Κέντρο, θεωρώντας ότι η ‘’θεραπεία’’ είναι να τεθούν όλα ως χορηγοί επικοινωνίας της διοργάνωσης. Ο κ. Λύρατζης έκανε δεκτή την πρόταση, αναφέροντας ότι βάσει νόμου ακόμη και δωρεάν να αναλάβει κάποιο μέσο ενημέρωσης χορηγός επικοινωνίας μιας εκδήλωσης θα πρέπει στην Εφορία να φαίνεται ένα ελάχιστο ποσό, που ανέρχεται περίπου στα 75 ευρώ. Όλοι συμφώνησαν στο να καταβληθεί το ελάχιστο αυτό ποσό στα τοπικά ΜΜΕ που θα δεχτούν να συμμετέχουν ως χορηγοί επικοινωνίας, ενώ μετά από πρόταση του κ. Τσέπελη αποφασίστηκε αυτό να λειτουργήσει ως ‘’θεσμός’’ και να ισχύει για κάθε μελλοντική εκδήλωση του Κέντρου Πολιτισμού, όπως οι Γιορτές Παλιάς Πόλης. Το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα να αποσταλεί σε όλα τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης πρόταση για συμμετοχή στην προβολή των εκδηλώσεων ως χορηγών επικοινωνίας και μάλιστα να ζητηθεί απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έως το Σάββατο, προκειμένου να τυπωθεί από Δευτέρα και το απαραίτητο έντυπο υλικό.

54.381 ευρώ το κόστος των καλλιτεχνών για τις εκδηλώσεις

Το κυρίως θέμα της συνεδρίασης, αυτό του προγράμματος και του κόστους των ΘΛΕ, έγινε δεκτό ομόφωνα, με το ποσό που προβλέπεται για τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις να ανέρχεται σε 54.381,34 ευρώ για το σύνολο των εκδηλώσεων που θα ξεκινήσουν επίσημα από τις 27 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθούν την Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου με μουσική εκδήλωση στην Σταυρούπολη. Η επίσημη έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών θα πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης, με το μουσικό σχήμα «Μπάντα Τέτοια» του Ξανθιώτη μουσικού Γκεράκη Τσαρμαντίδη, ο οποίος, όπως εξήγησε ο κ. Λύρατζης εμφανίζεται και σε άλλες εκδηλώσεις, καθώς είναι το μόνο παραδοσιακό σχήμα που μπορεί να εκδώσει τιμολόγιο.

Κεντρικές συναυλίες με Onirama, ΜέλιSSES, Vegas και Stavento

Τα συγκροτήματα που θα συμμετέχουν φέτος στις κεντρικές συναυλίες των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών είναι οι: Onirama, η συναυλία των οποίων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Μαρτίου μετά την Παιδική Καρναβαλική Παρέλαση στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης. Οι ΜέλιSSES, που θα ταξιδέψουν το κοινό στα δικά τους «μουσικά μονοπάτια» στις 10 Μαρτίου, οι Vegas και The Mode που θα εμφανιστούν την Παρασκευή 11 Μαρτίου, ενώ το Σάββατο 12 Μαρτίου την βραδινή καρναβαλική παρέλαση θα «καλωσορίσουν» οι Stavento. Παρουσιαστής της Καρναβαλικής Παρέλασης φέτος θα είναι ο Τάσος Ριζόπουλος, ένας νέος άνθρωπος με τηλεοπτική παρουσία, αλλά και μουσική ως guest Dj σε διάφορα club της Ελλάδας και του εξωτερικού. Φυσικά, το πρόγραμμα των ΘΛΕ, πέρα από τις ανωτέρω συναυλίες, περιλαμβάνει καθημερινά εκδηλώσεις, χορούς, παραδοσιακά και όχι μόνο τραγούδια, παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις και υπόσχεται πολλά σε μικρούς και μεγάλους, όχι μόνο Ξανθιώτες αλλά και επισκέπτες.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επανέρχεται η 3η Γιορτή της Βρύσης με «δυνατό» παλμό στα Άβδηρα

Θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 18 & 19 Μαΐου 2024 στην κεντρική πλατεία με μουσική και…