Σχόλια 20/01/16

0
Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να διορίζονται ως μετακλητοί, οι συμμετέχοντες στους πανηγυρισμούς το βράδυ του δημοψηφίσματος αρκεί να προσκομίζουν σχετική φωτογραφία…


Μόνος να σηκώσει το φορτίο
Ναι, είναι λογικό να συνεχίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κυβερνά. Κυρίως όχι για το μεγαλόπνοο έργο της, αλίμονο, αλλά για να ψηφίσει αυτή και ο εταίρος της ό,τι η ίδια υπέγραψε και αποδέχτηκε με το τρίτο Μνημόνιο.
Έχει ηθική υποχρέωση να πιεί το πικρό αυτό ποτήρι μέχρι τέλους ο ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλουν να το επιτρέψουν τα υπόλοιπα κόμματα αυτό και να μη βιαστούν να «ρίξουν» την κυβέρνηση. Μόνη της υπέγραψε, μόνη της (συν ΑΝΕΛ) ας συνεχίσει το δρόμο αυτόν κι ας επωμισθεί το όποιο κόστος για να φανεί στην κοινωνία ποια ήταν τα λόγια και ποιες οι πράξεις.
Γ.Δ.


Προσοχή στη γρίπη
Χειμώνας λοιπόν και απαιτείται προσοχή και φροντίδα κυρίως για τα μικρά και τους ηλικιωμένους από τη γρίπη. Ήδη τα κρούσματα είναι υπαρκτά όπως και οι θάνατοι, άρα η προσοχή όλων πρέπει ν’ αυξηθεί. Ο ιός της γρίπης υπάρχει και κάθε χρόνο εμφανίζονται κρούσματα όπως και νεκροί, ενώ ο προληπτικός εμβολιασμός γίνεται μεν αλλά όχι απ’ όλους τους εν δυνάμει να προσβληθούν.
Είμαστε και το αποδεικνύουμε πάντα, λαός του δε βαριέσαι.
Γ.Δ.


Τότε και τώρα
Καλό είναι να μην ξεχνάμε. Καλύτερο δε τα γραπτά που μένουν και αποδεικνύουν «πράγματα και θάματα». Ιδού ένα παράδειγμα για τον «μεγάλο και εξαιρετικό» φίλο του πρωθυπουργού Λάκη Λαζόπουλο. Ο Νίκος Ξυδάκης, τότε δημοσιογράφος της «Καθημερινής» και σήμερα υπουργός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έγραφε το 2007: «Στο Αλ Τσαντίρι ο Λαζόπουλος δεν είναι πια κωμωδός, δεν χτίζει χαρακτήρες, δεν πλάθει μύθο. Δεν είναι καν σατιριστής, διότι η σάτιρά του δεν στρέφεται εναντίον κάθε ισχυρού. Στο Αλ Τσαντίρι ο Λαζόπουλος είναι δημαγωγός».
Ποιαν άλλη χρείαν μαρτύρων έχομεν;
Γ.Δ.


Νέα ανάγνωση
Ποιος να το περίμενε ότι θα δούμε σε πορεία διαμαρτυρίας γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους. Άλλαξαν όντως οι καιροί. Και ποια είναι η νέα ανάγνωση; Ιδού μία άποψη: «Όλα αλλάζουν από δω και πέρα μετά την εσωκομματική διαδικασία της ΝΔ, με τον Μητσοτάκη αντίβαρο στον Τσίπρα και το πολιτικό σύστημα να εισέρχεται σε μια νέα φάση διπολισμού. Ο νέος αρχηγός της ΝΔ κατάφερε τελικά να επιβάλει την εικόνα του δυνητικού Πρωθυπουργού και την ανάγκη εναλλακτικής λύσης στον ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς πάνω σε μια χρονική συγκυρία που τα μεσαία στρώματα τρομάζουν με την προοπτική μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής επίθεσης και αρκετοί βλέπουν στο πρόσωπο του Μητσοτάκη ένα ανάχωμα απέναντι σε αυτή την πολιτική. Ο Μητσοτάκης προβάλλει αυτή τη στιγμή ως η ελπίδα των χαμένων του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα κι ο ίδιος επιδιώκει να αγκαλιάσει την παραγωγική Ελλάδα, τους διαδηλωτές με τη γραβάτα, τους «ανθρώπους που ξυπνούν νωρίς το πρωί» όπως σχηματικά τους περιέγραψε».
Γ.Δ.


Οι πιο απίστευτοι
Πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί για τον 28χρονο Γραμματέα Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και την απάντησή του στην εφημερίδα που αποκάλυψε ότι διορίστηκαν τρία μέλη της οικογένειάς του ως μετακλητοί υπάλληλοι σε υπουργικά γραφεία. Για το ύφος και το ήθος των γραφομένων του, για την επίκληση της επαναστατικής δράσης του παππού του στον ΕΛΑΣ, αλλά και τη συμμετοχή της νεότερης γενιάς της οικογένειας σε «αγωνιστικές δράσεις» του κόμματος (Δεκέμβριος 2008, καταλήψεις Πανεπιστημίων) που αρκούν ως προσόντα για το διορισμό όλης της οικογένειας.
Το πιο ωραίο όμως το έγραψε ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού, συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος και σας το μεταφέρουμε: «Eίμαι έξι μήνες στο βουνό. Ζέχνω. Ξεπαγιάζω. Πεινάω. Τρώω φύλλα από τα δέντρα. Πίνω νερό από τις γούρνες. Δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια. Φοβάμαι ότι, την ώρα που κοιμάμαι, θα φάω καμιά σφαίρα. Πρέπει να προλάβω. Να σκοτώσω αυτούς που θέλουν να με σκοτώσουν. Μονάχα ένα όραμα με κρατάει όρθιο. Να διορίσει ο εγγονός μου τη φαμίλια στο δημόσιο».
Τελικά, όσο κι αν ήμασταν συνηθισμένοι τόσα χρόνια στους κάθε λογής Γκρούεζες που έλεγαν ότι “είναι του κόμματος”, αυτοί οι καινούριοι αριστεροί που “είναι του αγώνα του παππού”, είναι οι πιο απίστευτοι…


Το φάντασμα του ‘89
Μνήμες του ’89 ξυπνά, σε όσους τουλάχιστον διαθέτουν γερή μνήμη, η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο προς την απλή αναλογική. Η εμπειρία από την εφαρμογή για πρώτη φορά στη χώρα της απλής αναλογικής το ’89 είναι εφιαλτική. Χρειάστηκαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε ένα χρόνο και ποσοστό σχεδόν 48% για τον πατέρα Μητσοτάκη για να πετύχει μία οριακή πλειοψηφία 151 βουλευτών, που κράτησε μόλις για 3 χρόνια.
Όπως και τώρα, έτσι και τότε το ΠΑΣΟΚ του Κουτσόγιωργα, είχε αλλάξει τον εκλογικό νόμο, όχι για λόγους αρχής αλλά με καιροσκοπισμό, για να αποτρέψει την άνοδο στην εξουσία του αντιπάλου, αδιαφορώντας αν αυτή η απόφαση αυτή έριξε τη χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, σε μία άνευ προηγουμένου ακυβερνησία, στην είσοδο στη βουλή διάφορων μικρών κομμάτων (Μουσουλμάνων, Οικολόγων), που εξυπηρετούσαν τους δικούς τους… σκοπούς.
Ας ελπίσουμε ότι οι συνετές δυνάμεις του κέντρου (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) δεν θα δελεαστούν από το καρότο των επιπλέον 2-3 εδρών που τους κραδαίνει ο Α.Τσίπρας και δε θα συναινέσουν σε ένα τέτοιο νόμο-έκτρωμα, που θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε ακυβερνησία, πλήρη διάλυση της οικονομίας και σίγουρη έξοδο από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου που είχε το ’89. Οφείλουν να επιλέξουν τον δρόμο της ανασύνταξης δυνάμεων και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου τρίτου πόλου, με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα συμβάλει θετικά στην ομαλή διακυβέρνηση της χώρας. Χρειάζεται υπεύθυνη εθνικά θέση στο θέμα αυτό…


Ηττοπάθεια και ντρίπλα
Δύο δημοσκοπήσεις σε Κυριακάτικες εφημερίδες δίνουν προβάδισμα 3% στη Ν.Δ. Επόμενο ήταν να ξεκινήσουν οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ παράλληλα εξετάζεται και η αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο.
Το τελευταίο βέβαια κρίνεται ως ένδειξη ηττοπάθειας της κυβέρνησης διότι το πολιτικό σκηνικό εμφανίζει ενδείξεις ανατροπής με την αλλαγή ηγεσίας στη Ν.Δ. Είναι δηλαδή εμφανής η ντρίπλα της κυβέρνησης προς τα υπόλοιπα κόμματα αλλά είναι σίγουρο ότι ο στόχος είναι η Ν.Δ.
Πάντως, η εκλογή νέας ηγεσίας στη Ν.Δ. δημιούργησε νευρικότητα και επιθετικότητα στην κυβέρνηση.
Γ.Δ.


Όχι σε εκλογές
Είναι πέραν πάσης λογικής ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνουν βουλευτικές εκλογές το 2016. Τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες. Η κυβέρνηση από την πλευρά της διότι έχει υπαρκτές και υπογραφείσες δεσμεύσεις έναντι των δανειστών, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει χρόνο για την οργάνωσή της αλλά και για να αφήσει την κυβέρνηση να επωμιστεί το κόστος των μέτρων που προκάλεσε μέσω του τρίτου Μνημονίου και τα οποία είναι πολλά και με ιδιαίτερο πολιτικό κόστος.
Στον παρόντα χρόνο λοιπόν οι βουλευτές όλων των πλευρών ας είναι ήσυχοι.
Γ.Δ.


Για το πάρκινγκ στο οικόπεδο Γκαίρυ
Στην διαδικασία του χαρακτηρισμού και της αδειοδότησης βρίσκεται το πάρκινγκ του οικοπέδου Γκαίρυ. Μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε από την παρέμβαση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων που αφορούσε τόσο στην προστασία του διατηρητέου μνημείου αλλά και των διερχόμενων πολιτών εκφράζοντας ανησυχίες για την στατικότητα μέρος του μαντρότοιχου η Π.Ε. Ξάνθης ξεκίνησε μια προσπάθεια να το κρατήσει σαν πάρκινγκ δεδομένου ότι εξυπηρετεί πολύ κόσμο και αποσυμφορείται το κέντρο αφού προηγουμένως χαρακτηριστεί και αδειοδοτηθεί από την αρμόδια επιτροπή της περιφέρειας. Και γι αυτό το λόγο ζητήθηκε και η συνδρομή του δημοτικού συμβούλου Γ, Κολλάρου που είναι καθηγητής συγκοινωνιολόγος ο οποίος και ανταποκρίθηκε θετικά διδομένου ότι το θέμα έχει και κοινωνική διάσταση (δωρεάν πάρκινγκ) και ο κ. Κολλάρος είναι γνωστό ότι είναι πολύ ευαισθητοποιημένος ως προς αυτό.
Μ.Ξ.


Τα παστά ψάρια….
Χιούμορ έκανε ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης κ. Χατζηευφραμίδης στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής. Έξω χιόνιζε και ο Βασιλούδης και ο Φανουράκης πείραξαν τον δήμαρχο λέγοντας ότι δεν φοβόμαστε για το χιόνι γιατί δήμαρχος έριχνε με τα χέρια το αλάτι την προηγούμενη φορά! Στη συνέχεια ο Μ. Φανουράκης είπε πως σε κάποια πόλη ο δήμος όταν έχει χιόνι τοποθετεί τσουβάλια με αλάτι ανά διαστήματα μπροστά από τα μαγαζιά για να το ρίχνουν οι καταστηματάρχες και να καθαρίζει ο δρόμος. Και τότε ο κ. Χατζηευφραιμίδης είπε πως το πιο πιθανό είναι να πάρουν το αλάτι και να …παστώσουν ψάρια , σκορπώντας γέλια!
Κρύο μεν αλλά επίκαιρο!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Προσοχή στο λάθος Σε προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε. Αυτό αποτελεί κορύφωση της δημοκρατι…