Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Λύση για τεχνικό χιόνι στο Φαλακρό αναζητά η ΑΜΘ

Λύση για τεχνικό χιόνι στο Φαλακρό αναζητά η ΑΜΘ

0
falokro 01-empros

Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ικανοποιητική πρόταση για υδροληψία ή αποθήκευση νερού στην περιοχή, σύμφωνα με τον Γ. Παυλίδη

Στόχος παραμένει η αξιοποίηση από επενδυτή μέσω master plan. Με τα γνωστά δεδομένα θα υποδεχθεί με το πρώτο χιόνι του επισκέπτες του φέτος το Χιονοδρομικό Κέντρο

Με τα γνωστά δεδομένα της συνεργασίας με ΚΟΙΝΣΕΠ θα υποδεχθεί και φέτος τους επισκέπτες του το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού στη Δράμα. Ο Γενάρης έρχεται, αλλά τα χιόνια δεν έφτασαν ακόμη στην περιοχή με αποτέλεσμα και η κινητικότητα στο μοναδικό Χιονοδρομικό Κέντρο της Περιφέρειας να μην έχει ξεκινήσει ακόμη. Υπάρχει προγραμματισμός για τη φετινή λειτουργία του πάντως και εκκρεμούν κάποιες διευθετήσεις, ενώ είναι έτοιμες, εφόσον χρειαστεί, για τον αποχιονισμό και οι τεχνικές υπηρεσίες της Π.Ε. Δράμας.

Στις υποδομές του Χιονοδρομικού έχουν βέβαια διαγνωστεί κάποια προβλήματα, αλλά η Περιφέρεια δεν είναι διατεθειμένη να ξοδέψει κονδύλια, όσο δεν έχει καθοριστεί ο στρατηγικός τρόπος λειτουργίας του. Επένδυσε ήδη από πέρυσι μόνο στην βελτίωση της προσβασιμότητας με τοποθέτηση στηθαίων στο δρόμο και κάποιες παρεμβάσεις.

Για τον περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη παραμένει ως πιο αποδοτική η αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου με επενδυτή μέσω της κατάρτισης και οριστικοποίησης ενός master plan με διεθνή διαγωνισμό με βάση βέβαια και τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Βασικό σημείο του προβληματισμού αποτελεί η εγκατάσταση υποδομών τεχνητής χιόνωσης, προκειμένου να επιμηκυνθεί η περίοδος λειτουργίας του και να μπορεί να δέχεται επισκέπτες και λάτρεις των σπορ του χιονιού για περισσότερους μήνες και όχι μόνο όταν χιονίζει, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της γειτονικής Βουλγαρίας και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη δεν έχει βρεθεί νερό στην περιοχή και δεν έχει προκύψει κάποια μελέτη είτε υδροληψίας, είτε αποθήκευσης νερού που να μπορεί να εξασφαλίσει μία βιώσιμη, σταθερή και επί μακρώ λύση για τεχνητό χιόνι. «Ψάχνουμε λύσεις για τα αυτονόητα. Ο επενδυτής δεν μπορεί να έρθει και να επενδύσει χωρίς να έχει προοπτική να λειτουργεί για περισσότερο διάστημα. Σήμερα παρέχουμε μόνο μία ευκαιριακή παρουσία», σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Πάντως, ακόμη και χωρίς χιόνι, αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν τους ξενώνες της περιοχής για τις γιορτινές αυτές ημέρες, ενώ είναι βέβαιο ότι τα πρώτα χιόνια θα προσελκύσουν κι άλλους επισκέπτες.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του δήμου Ξάνθης

«Μετακομίζει» το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, και ώρα 1…