Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Γαλοπούλα γεμιστή με συκωτάκια και κάστανα

Γαλοπούλα γεμιστή με συκωτάκια και κάστανα

0
galopoula-gemisti

1 γαλοπούλα ολόκληρη

-500 ml ζωμός λαχανικών

Για τη γέμιση:

-150 γρ. φρυγανιά, τριμμένη

-200 γρ. συκωτάκια πουλιών, ψιλοκομμένα

-1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

-6 κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

-τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα

-40 ml μπράντι

-80 γρ. βούτυρο αγελάδος ή λάδι

-80 ml φρέσκο γάλα

-1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο

-2 κρόκοι αυγών

-1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού

-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα συκωτάκια μέχρι να ροδίσουν. Σβήνουμε με το μπράντι, αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση, ανακατεύουμε και γεμίζουμε με το μείγμα την κοιλιά της γαλοπούλας που έχουμε προηγουμένως βράσει για μισή ώρα.

Περιχύνουμε με το ζωμό, σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 50 λεπτά, μέχρι να γίνει. Δεν θα χρειαστεί περισσότερη ώρα γιατί την έχουμε ήδη βράσει. (Σε κάθε περίπτωση, ελέγχουμε τρυπώντας τη με ένα μαχαίρι, γιατί οι γαλοπούλες ανάλογα με τον τρόπο εκτροφής τους έχουν και διαφορετικό χρόνο ψησίματος. Βγάζουμε προσεκτικά τη γαλοπούλα σε ξύλο κοπής και την αφήνουμε για λίγο να «σταθεί». Σουρώνουμε το ζουμί που έχει μείνει στη γάστρα σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που μας αρέσει. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αδειάζουμε σε σαλτσιέρα. Σερβίρουμε σε πιατέλα, είτε ολόκληρη, είτε σε φέτες, αδειάζοντας τη γέμιση στο πλάι.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πικάντικο χοιρινό μαγειρεμένο σε μαύρη μπίρα

-Ένα κομμάτι χοιρινό λαιμό γύρο στα 3 κιλά -500 ml μαύρη μπύρα -3 μέτριες γλυκοπατάτες χον…