-500γρ φακές
-60γρ αποξηραμένα βερίκοκα
-60γρ αποξηραμένα σύκα
-50γρ ξανθές σταφίδες
-2 φύλλα δάφνης
-2 φύλλα κανέλας
-60γρ χοντροκομμένα καρύδια
-1 κ.σ. πετιμέζι
-2 κ.σ. ξύδι
-2 κρεμμύδια
-1/2 ελαιόλαδο
-αλάτι, πιπέρι
Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε για 2 λεπτά τις φακές και τις ξεπλένουμε με κρύο νερό. Βγάζουμε τις φακές στην άκρη και καβουρντίζουμε σκέτα τα αποξηραμένα φρούτα και τις σταφίδες, μαζί με τα φύλλα δάφνης και την κανέλα. Στο τέλος προσθέτουμε και τα καρύδια. Όταν αρχίζουν να βγάζουν λίγο καπνό και να «καψαλίζονται», ρίχνουμε το πετιμέζι και σβήνουμε με 2 κ.σ. ξίδι.
Προσθέτουμε τις φακές στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μέχρι 2 δάχτυλα πάνω από την επιφάνειά τους. Μόλις πάρουν βράση, ξαφρίζουμε, προσθέτουμε 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν (ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από το είδος τους και από το αν είναι φετινές ή όχι οι φακές). Όταν είναι σχεδόν έτοιμες, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε