Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επανέρχονται και στην Ξάνθη εκπαιδευτικοί που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα

Επανέρχονται και στην Ξάνθη εκπαιδευτικοί που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα

0
2o EPAL-empros

11 από τους 14 καθηγητές επιστρέφουν σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης

Δικαιωμένοι νιώθουν οι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ, κ. Αστ. Ιωαννίδη

Τον Αύγουστο του 2013 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στην Ξάνθη συνολικά 14 καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από διάφορες ειδικότητες της τεχνικής εκπαίδευσης. Σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, επανέρχονται σε ολόκληρη την χώρα 1.817 εκπαιδευτικοί για τις 2.413 οργανικές θέσεις στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που είχαν καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και επανασυστάθηκαν.

Οι «11» της Ξάνθης

Στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε περιλαμβάνονται τα ονόματα των 11 εκπαιδευτικών που επιστρέφουν στην διδασκαλία: Αμανατίδου Αναστασία (Νοσηλευτές Ξάνθης), Αντωνιάδου Λεβεντιά (Βρεφονηπιοκόμοι Ξάνθης), Βακάλη Ευαγγελία (Αισθητικής Ξάνθης), Δώδου Παρασκευή (Βρεφονηπιοκόμοι Ξάνθης), Ηλιάδου Σύρμω (Νοσηλευτικής Ξάνθης), Θεοδωρίδης Ραφαήλ (Νοσηλευτικής Ξάνθης), Ράπτη Χρυσούλα (Αισθητικής Ξάνθης), Τάσσου Χρυσούλα (Ιατρικών Εργαστηρίων Ξάνθης), Χαϊτίδου Αναστασία (Βρεφονηπιοκόμοι Ξάνθης), Χατζηκύρκας Μιχαήλ (Ιατροί Ξάνθης) και Χατζηκωνσταντίνου Άννα (Φυσιοθεραπείας Ξάνθης). Την σχετική απόφαση υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’, Αρ. Φύλλου 1.016, 3.6.2015).

Πληρώνονταν για να… μην διδάσκουν

Οι συνολικά 14 καθηγητές που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον Αύγουστο του 2013 υπηρετούσαν σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ της Ξάνθης και παρά το γεγονός ότι τα τμήματα που δίδασκαν ήταν πολυάριθμα, η κυβέρνηση τους έδειξε την πόρτα της εξόδου από το δημόσιο, θέτοντάς τους σε διαθεσιμότητα. Τα κενά που άφησαν πίσω τους στα σχολεία κάλυψαν αναπληρωτές και ωρομίσθιοι καθηγητές, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις, όπως καταγγέλθηκε εκείνη την εποχή, έφταναν στα σχολεία στα μέσα της σχολικής χρονιάς. Πάντως, είναι γεγονός ότι η απομάκρυνσή τους από την εκπαίδευση δεν εξυπηρέτησε ιδιαίτερα τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν τεθεί, δεδομένου ότι το κράτος κάλυπτε το 75% του μισθού τους επί 8 μήνες, ενώ παράλληλα πλήρωνε αναπληρωτές και ωρομίσθιους καθηγητές για να κάνουν συμπληρώσουν τις ώρες διδασκαλίας.

Άμεση επαναφορά στα σχολεία

Η απόφαση επαναφοράς των καθηγητών από την διαθεσιμότητα στην ενεργή διδασκαλία δεν θα έχει ισχύ από την νέα σχολική χρονιά, όπως θα αναμενόταν, αλλά θα είναι άμεση. Όπως εξήγησε στο «Ε» ο πρόεδρος του ΕΛΜΕ Ξάνθης, κ. Αστέριος Ιωαννίδης, «στόχος της άμεσης ένταξης των καθηγητών στο εκπαιδευτικό δυναμικό, παρότι έχει ολοκληρωθεί η φετινή σχολική χρονιά, είναι να λήξει η ανασφάλεια που υπήρχε στους 1.817 συναδέλφους και να μην συνεχισθεί ολόκληρο το καλοκαίρι». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι καθηγητές που επιστρέφουν, θα πρέπει να εργαστούν όλο αυτό το διάστημα για να προετοιμάσουν την λειτουργία των τμημάτων που είχαν καταργηθεί, αλλά και να ανακοινώσουν στην τοπική κοινωνία την επαναλειτουργία των τμημάτων αυτών για κάθε ενδιαφερόμενο.

Δικαίωση η απόφαση, αλλά αναμένεται η λειτουργία όλων των ειδικοτήτων

Ο κ. Ιωαννίδης, μεταφέροντας το αίσθημα του συνόλου των εκπαιδευτικών που εκπροσωπεί, δήλωσε ότι η απόφαση αποτελεί μια δικαίωση των συνεχών αγώνων που έγιναν από τους καθηγητές, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι εκκρεμεί η εκ νέου λειτουργία όλων των τμημάτων που καταργήθηκαν, κάτι που δεν γίνεται ξεκάθαρο με την ασάφεια που υπάρχει στον σχετικό νόμο. Αναφορικά με τους τρεις εκπαιδευτικούς που δεν περιλαμβάνονται ανάμεσα στα ονόματα των καθηγητών που επιστρέφουν, ο πρόεδρος του ΕΛΜΕ σημείωσε ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας μετάταξης που δίνεται.

Η Περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης αποφασίζει πού και πώς θα λειτουργήσουν τα τμήματα

Όπως αναφέρουν καθηγητές των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν, δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος κατάργησης, αφού δεν φαίνεται να κέρδισε κανείς, ούτε σε χρήματα, ούτε σε επίπεδο εκπαίδευσης. Όπως σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης, σε πολλούς γονείς στοίχισε η κατάργηση αυτή, αφού αναγκάστηκαν να επιβαρυνθούν τις σπουδές των παιδιών τους σε ιδιωτικά ΙΕΚ. Αυτές τις ημέρες οι καθηγητές που επιστρέφουν θα απευθύνουν οι ίδιοι έγγραφο στα επαγγελματικά λύκεια της περιοχής, με το οποίο θα κάνουν γνωστό στους μαθητές και τους γονείς ότι επιστρέφουν και πρόκειται να επαναλειτουργήσουν από το σχολικό έτος 2015-2016 οι τομείς υγείας-πρόνοιας, αισθητικής και κομμωτικής. Τον τρόπο αλλά και τον τόπο στον οποίο θα λειτουργήσουν οι ειδικότητες αυτές, θα αποφασίσει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθότι κάποιες ειδικότητες έχουν περάσει από τα ΕΠΑΣ στα ΕΠΑΛ.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…