Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Ποδόσφαιρο Όχι δάκρυα, μόνο χειροκρότημα! Έχασε την κούπα, κέρδισε όμως πολλά περισσότερα η ξανθιωτικη ομάδα

Όχι δάκρυα, μόνο χειροκρότημα! Έχασε την κούπα, κέρδισε όμως πολλά περισσότερα η ξανθιωτικη ομάδα

0
skoda-telikos1

Τελικός κυπέλλου Ελλάδας: Ολυμπιακός – Skoda Ξάνθη 3-1

Κόντραρε «στα ίσια» τον Ολυμπιακό για 45 λεπτά – «λύγισε» μετά το 1ο γκολ που δέχτηκε στις καθυστερήσεις του α’ μέρους

Ένας κύκλος έκλεισε και ένας νέος ξεκινάει για τη Skoda Ξάνθη που με την 1η της συμμετοχή της στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, από το έτος ιδρύσεως της (1967) έως σήμερα, ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της για τη σεζόν 2014-2015.

Μπορεί να υπήρχε θέληση, όρεξη και πίστη για ένα καλύτερο αποτέλεσμα – ακόμη και για την κατάκτηση του κυπέλλου – από πλευράς Ξάνθης, όμως στο ιστορικό παιχνίδι του Σαββάτου 23/05/2015 στο ΟΑΚΑ, η ξανθιώτικη ομάδα δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει με την ίδια δυναμική σε όλο το 90λεπτο τους «ερυθρόλευκους» οι οποίοι έχοντας ως σύμμαχο και την εμπειρία τους σε τέτοια παιχνίδια επικράτησαν με το 3-1.

Συγκλονιστική ήταν η παρουσία 3500 περίπου Ξανθιωτών φιλάθλων που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ και έζησαν απο κοντά αυτό το ιστορικό παιχνίδι με το οποίο η Skoda Ξάνθη κατέγραψε την πρώτη της συμμετοχή σε τελικό, αφήνοντας παράλληλα υποσχέσεις για ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.

Ολυμπιακός – Skoda Ξάνθη 3-1

skoda-telikos2Στο αγωνιστικό κομμάτι, με τις ξεχωριστές εμπειρίες της πρώτης συμμετοχής σε τελικό κυπέλλου έμεινε η Skoda Ξάνθη που γνώρισε την ήττα με 3-1 από τον Ολυμπιακό. Οι τυπικά γηπεδούχοι σκόραραν με τον Χάρα στο 45+1’, τον Ντομίνγκεζ στο 63’ και τον Φορτούνη στο 80’ – με τον Καπετάνο να μειώνει στο 87’ – φτάνοντας στην 27η κατάκτηση του κυπέλλου και στην 7η συνεχόμενη, στις τελευταίες επτά που βρέθηκαν σε τελικό.

Για την ξανθιώτικη ομάδα ο Ραζβάν Λουτσέσκου που ήθελε να γίνει ο πρώτος Ρουμάνος προπονητής που θα κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος, επέλεξε κάτω από τα δοκάρια τον Δημήτρη Κυριακίδη. Στα δεξιά της άμυνας ο Μανώλης Μπέρτος. Στα αριστερά ο Βραζιλιάνος οπισθοφύλακας Φερνάντο Γουάλας. Κεντρικό αμυντικό δίδυμο ήταν ο Δημήτρης Γούτας μαζί με τον Χρήστο Καρυπίδη. Στον άξονα του κέντρου ο Κριστιάν Ομπόντο με τον Μανώλη Παπαστεριανό δίπλα του και τον Θοδωρή Βασιλακάκη. Αριστερά στη μεσαία γραμμή ο Αντριάν Λουσέρο, δεξιά ο Αλγερινός Καρίμ Σολτάνι και προωθημένος ο Σίλβα Κλέιτον.

Στο ξεκίνημα του ματς η Ξάνθη προσπάθησε να πιέσει ψηλά τον Ολυμπιακό και η λειτουργία της αυτή της απέφερε 4 κόρνερ μέχρι το 17ο λεπτό. Δεν εκμεταλλεύτηκε όμως κάποιο από αυτά αν και στο σουτ του Μπέρτου η μπάλα θα μπορούσε να καταλήξει στα δίχτυα από την προβολή του Μποτία στην πιο καλή στιγμή μέχρι αυτό το σημείο. Στη συνέχεια του αγώνα ο Ολυμπιακός πίεσε και είχε δύο καλές στιγμές με τον Χάρα και τον Φουστέρ με την πρώτη να την αποκρούει ο Κυριακίδης και την δεύτερη να καταλήγει κόρνερ.

Η Skoda δεν επηρεάστηκε από το μικρής διάρκειας ανέβασμα της ομάδας του Περέιρα και αντέδρασε με το σουτ του Κλέιτον που μετέτρεψε σε κόρνερ ο Ρομπέρτο. Μέχρι την λήξη του α’ μέρους η ξανθιώτικη ομάδα απείλησε 4 φορές χωρίς όμως να σκοράρουν οι Κλέιτον, Βασιλακάκης και Σολτάνι (2), ενώ ο Ολυμπιακός στο διάστημα αυτό είχε ένα άστοχο φάουλ του Ντομίγκεζ. Στο έξτρα λεπτό του πρώτου ημιχρόνου όμως ο Χάρα εκμεταλλεύτηκε το λάθος γύρισμα του Μπέρτου και με πλασέ νίκησε τον Κυριακίδη κάνοντας το 1-0.

Η επανάληψη ξεκίνησε χωρίς αλλαγές για τις δύο ομάδες με τον Ολυμπιακό να ελέγχει τον ρυθμό του αγώνα. Χωρίς κάποια μεγάλη στιγμή μέχρι το 63ο λεπτό η αναμέτρηση, με τον Ντομίνγκεζ να κάνει την ατομική ενέργεια και με πλασέ να «γράφει» το 2-0. Στο 80’ ο Φορτούνης με εκπληκτική εκτέλεση φάουλ λίγο έξω από την περιοχή έκανε το 3-0 με τον Καπετάνο να μειώνει στο 87’ σε 3-1.

Οι καλύτερες στιγμές

skoda-telikos317’: Μεγάλη ευκαιρία για τη Skoda Ξάνθη. Ο Μπέρτος έκανε το σουτ, ο Μποτία έβαλε την προβολή με την μπάλα να περνά κόρνερ.

20’: Από πλάγια θέση ο Χάρα έκανε το σουτ για να αποκρούσει σε κόρνερ ο Κυριακίδης.

26’: Νέα καλή στιγμή για τη Skoda Ξάνθη με τον Ρομπέρτο να αποκρούει το σουτ του Κλέιτον σε κόρνερ!

38’: Διπλή προσπάθεια με Κλέιτον και Βασιλακάκη, όμως το σουτ του τελευταίου μπλόκαρε ο Ρομπέρτο.

42’: Μεγάλη ευκαιρία με τον Σολτάνι να μη μπορεί να σκοράρει από πλεονεκτική θέση!

43’: Κόρνερ του Λουσέρο, κεφαλιά του Σολτάνι στην εξωτερική πλευρά των δικτύων!

45+’: Ο Χάρα εκμεταλλεύτηκε το γύρισμα του Μπέρτου και με πλασέ έκανε το 1-0.

57′: Μακρινό σουτ από τον Μιλιβόγιεβιτς με τον Κυριακίδη να μπλοκάρει με άνεση.

63’: Ο Ντομίνγκεζ με όμορφο σουτ κάνει το 2-0.

80’: Ο Φορτούνης με απευθείας εκτέλεση φάουλ κάνει το 3-0.

87’: Ο Καπετάνος με πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 3-1.

Διαιτητές

Διαιτητής: Κουκουλάκης (ΕΠΣ Ηρακλείου)

Βοηθοί: Ακρίβος (ΕΠΣ Άρτας) – Αλεξέας (ΕΠΣ Μεσσηνίας)

4ος διαιτητής: Δημητριάδης (ΕΠΣ Μακεδονίας)

Επιπρόσθετοι βοηθοί: Σπάθας (ΕΠΣ Πειραιά) – Παππάς (ΕΠΣ Αθηνών)

Κίτρινες: 32’ Κλέιτον, 69’ Καπετάνος, 90’ Μποτία, 91’ Σαλίνο.

Κόκκινες:

Οι συνθέσεις:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ(Β. Περέιρα): Ρομπέρτο, Μποτία, Σιόβας (84’ Κασάμι), Σαλίνο, Μαζουακού, Εντιγκά, Μιλιβόγεβιτς, Ντοσεβί, Ντομίνγκεζ (79’ Μήτρογλου), Φουστέρ (65’ Φορτούνης), Χάρα.

SKODA ΞΑΝΘΗ(Ρ. Λουτσέσκου): Κυριακίδης, Μπέρτος (78’ Μπαξεβανίδης), Γουάλας, Καρυπίδης, Γούτας, Παπαστεριανός (66’ Καπετάνος), Ομπόντο (79’ Βάλτερ), Βασιλακάκης, Λουσέρο, Σολτάνι, Κλέιτον.

Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ποδόσφαιρο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σοκ στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Θετικό το πρώτο δείγμα Έλληνα διεθνή σε έλεγχο ντόπινγκ στο ματς με τη Γεωργία

Σε σοκ βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς Έλληνας διεθνής που ήταν στην αποστολή της …