ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
1 1/3 κούπας αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
λίγο αλάτι
½ κούπα φυτικό μαργαρίνη
1 σφηνάκι νερό
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 Πράσα, κομμένα σε ροδέλες
½ κιλό σπανάκι φρέσκο, πολύ καλά πλυμένο
1 φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες
2 ½ κούπες φυτικό τυρί, τριμμένο
1/3 κούπας φυτική κρέμα
λίγος άνηθος και λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι, πιπέρι μαύρο
λίγο ηλιέλαιο
Ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι σ’ ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε καλά. Συμπληρώνουμε το νερό σιγά σιγά και ζυμώνουμε καλά (η ζύμη θα πρέπει να είναι ανομοιόμορφη και όχι λεία). Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Αλευρώνουμε μια ταρτιέρα και στρώνουμε πάνω της -καλύπτοντας και τα τοιχώματα- το ένα κομμάτι ζύμης. Το άλλο κομμάτι ζύμης το κρατάμε για το τέλος.
Σοτάρουμε σ’ ένα τηγανάκι με λίγο ηλιέλαιο τα Πράσα, το κρεμμύδι, το φινόκιο και το σπανάκι, αλατοπιπερώνοντας καλά. Προσθέτουμε την κρέμα, το τυρί και τα μυρωδικά και μαγειρεύουμε για λίγο ακόμη σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρουμε το μίγμα από τη φωτιά, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και στη συνέχεια γεμίζουμε την επιφάνεια της τάρτας (πάνω από τη ζύμη). Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο την επιφάνεια της τάρτας και κλείνουμε καλά τις άκρες περιμετρικά της ταρτιέρας. Αλείφουμε την επιφάνεια ελαφρά με λίγη λιωμένη μαργαρίνη και ψήνουμε για 40’ – 50’ περίπου στους 170οC.