Σχόλια 02/04/15

0
Εξεταστική για το χθες για να ξεχνάμε το σήμερα…


Ο Θωμάς Βουγιουκλής έγραψε
Άλλη μια ποιητική συλλογή κυκλοφόρησε ο αγαπητός φίλος Θωμάς Βουγιουκλής. Τίτλος αυτής «Το ψάρι βρωμάει από το…ΚΕΦΑΛΑΙΟ».
Πρόκειται για μια συλλογή σαν ποιητική θα λέγαμε διότι πρόκειται- και είναι – αποφθεγματική. Και για του λόγου το αληθές, διαβάστε: «Έργο. Πώς γίνεται: στις τράπεζες, οι οποίες δεν παράγουν έργο, να χρωστάμε ότι έργο παράγουμε;»
Και το άλλο: «Δίαιτα: Η κρίση δεν βοηθάει τη δίαιτα γιατί τα λίπη δεν λείπουν.»
Ο μικρός καλαίσθητος τόμος οφείλεται στις εκδόσεις Σπανίδη και σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να τον αποκτήσετε. Σαν δώρο Πασχαλιάτικο για σας και για όποιον άλλον αγαπάει να διαβάζει.
Αξίζει διότι βάζει το μυαλό να δουλέψει. Κι αυτό δεν είναι λίγο.
-Χαίρε Θωμά, πιστέ φίλε.
«Ε»


Μια νέα αρχή απαιτείται
Δυστυχώς για τη χώρα μας, και τα κόμματα που υπάρχουν, ισχύει στη λειτουργία των κομμάτων μια αρχή. Άλλα λέμε και κάνουμε ως αντιπολίτευση κι άλλα ως κυβέρνηση.
Η αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση επιβάλλεται να είναι αντιπολίτευση εθνικής ευθύνης, με κεντρικό και αδιαπραγμάτευτο στόχο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Χωρίς να υποστέλλεται η σημαία της κριτικής, απαιτείται προσοχή ώστε να μη δίνεται η εντύπωση ότι αντιμετωπίζονται χαιρέκακα η κακοφωνία και οι απίστευτες παλινδρομήσεις της κυβέρνησης, ή ότι αντιμετωπίζονται αφ’ υψηλού οι ευαισθησίες μεγάλου μέρους της κυβέρνησης.
Και κάτι ακόμη: Επιτέλους ας γίνει η αρχή να ξεκινήσει μια συμφωνία μεταξύ των μεγάλων κομμάτων για να υλοποιήσουν μια σειρά αποφάσεων προς το συμφέρον της χώρας.
Όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ενέργεια είναι απαραίτητα να ξεκινήσει. Κυρίως την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Κι ας αφήσει πίσω η αντιπολίτευση όσα υπέστη αυτή από τη σημερινή κυβέρνηση που ήταν στην αντιπολίτευση.
Κάποτε θα πρέπει μ’ αυτήν την ιστορία να μπει ένα τέλος. Το να διαιωνίζεται η αντιπαράθεση δεν ωφελεί κανέναν. Και κυρίως τον Λαό για τον οποίο κόπτονται ότι ενδιαφέρονται τα κόμματα στη χώρα μας.
«Ε»


Κοινοβουλευτικά ήθη
Ακούγοντας προχθές στη Βουλή την ομιλία του κ. Νικολόπουλου, σκεφτόμουν ότι η μεγαλύτερη ντροπή για ένα κόμμα της Αριστεράς είναι που ανέδειξε τιμητές της πολιτικής ζωής ανθρώπους σαν τον Νικολόπουλο. Αυτόν που έκανε διάσημο το Ελληνικό ήθος απέναντι στο διαφορετικό και στα ανθρώπινα δικαιώματα, σε όλα τα π…ριά της Ευρώπης. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, θα προτιμούσε να άνοιγε η γη και να τον κατάπινε όταν ο «ρήτωρ» απευθυνόταν στον ίδιο για να αποκτήσει κύρος ο λόγος του.
Να μη ξεχάσω βέβαια και την Πρόεδρο μας Ζωή Κωνσταντοπούλου, αυτή την Ιέρεια της σύνθεσης και της ευγένειας, η οποία έφερε επίσης σε δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα, διότι προκάλεσε ένταση στην αίθουσα και προκάλεσε την αποχώρηση της Ν.Δ.
Γ.Λ.


Λατρεύουμε να μισούμε
Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πολιτικός που λατρεύουμε να μισούμε. Ο ιδανικός στόχος για να κατευθύνει τις προβολές του ο μέσος Νεοέλληνας, Επειδή ακριβώς διαπιστώνει ότι υπολείπεται αυτού, ως παιδεία, ως ευφυΐα, ως αντίληψη, ως έκφραση, έτη φωτός. Κακά τα ψέματα, στην Ελλάδα ποτέ δεν ψηφίσαμε κάποιον με τον οποίο δε μπορούσαμε να ταυτιστούμε. Και ακριβώς επειδή ο Βενιζέλος, συνειδητά και αλαζονικά ίσως, ουδέποτε επεδίωξε αυτή την ταύτιση, γι΄ αυτό ήταν καταδικασμένος στην συνείδηση του εκλογικού σώματος, σχεδόν a priori.
Β.Ν.


Ελευθερία του λόγου και ιστορική αλήθεια
Εντυπωσιακή και συγκινητική ήταν η εκπομπή της κρατικής Γερμανικής τηλεόρασης σχετικά με την σφαγή του Διστόμου, με την παρουσία του επιζώντος Έλληνα στην εκπομπή. Σκληρή κριτική των Γερμανικών Κυβερνήσεων, ανθρώπινη προσέγγιση της υπόθεσης με πικρό χιούμορ και θερμή ανταπόκριση του κοινού που παρακολουθούσε.
Αναρωτιέμαι εάν μια παρόμοια εκπομπή που θα έθιγε την «εθνική μας αφήγηση», σε οποιαδήποτε ελληνικό κανάλι, θα το άντεχαν οι έλληνες τηλεθεατές και η κοινή μας γνώμη. Δυστυχώς δεν είμαι καθόλου βέβαιος για κάτι τέτοιο. Θυμάμαι όταν πριν λίγα χρόνια το ΣΚΑΪ παρουσίασε την Επανάσταση του 1821 με ένα τρόπο πιο κοντά στην ιστορική αλήθεια, ξεσηκώθηκαν όλοι οι εγγυητές των «εθνικών μας μύθων», απαιτώντας να διακοπεί η εκπομπή. Και όμως η δημόσια τηλεόραση της χώρας του Γκαίτε (την περιουσία του ομώνυμου Οργανισμού σχεδιάζαμε να δημεύσουμε έναντι των γερμανικών επανορθώσεων), δεν έχει κανένα πρόβλημα να κατακρίνει όχι μόνο το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας, αλλά και τις δημοκρατικές της κυβερνήσεις για τον χειρισμό της υπόθεσης της αποκατάστασης των οικογενειών των σφαγιασθέντων.
Από κάτι τέτοιες λεπτομέρειες(;) κρίνονται οι δημοκρατικές κοινωνίες και η σχέση τους με την ελευθερία του λόγου και την ιστορική αλήθεια.
«Ε»


Περί Κατρούγκαλου
Καθηγητής, υπουργός και μεγαλοδικηγόρος ο κ. Κατρούγκαλος. Δεν ήξερε η «αριστεροσύνη»του τι ποιούσε η «επιδεξιοσύνη»του.
Το νόμιμο είναι και ηθικό;
VEN.KAR.


Σας γελάσαμε; Και του χρόνου…
Τηρώντας το έθιμο το «Ε» σας είπε το πρωταπριλιάτικο ψέμα του! Δεν ξέρω πόσοι από σας το καταλάβατε πάντως σας ενημερώνουμε ότι ήταν το ρεπορτάζ με τίτλο: «Και Ωραίον και Διάσημον» που αναφερόταν στην αποκλειστική είδηση ότι το διεθνούς φήμης ζευγάρι ηθοποιών Τομ Χάνκς και Ρίτα Γουίλσον ψάχνουν να βρουν οικόπεδο να αγοράσουν στο Ωραίο για να κτίσουν βίλα. Να σημειώσουμε ότι η ηθοποιός και παραγωγός του Χόλυγουντ Ρίτα Γουίλσον όντως κατάγεται από το Ωραίο και έχει επισκεφτεί το χωριό το2012 και βρήκε και τους συγγενείς της. Συνεπώς το ψέμα ήταν τα υπόλοιπα και δεσμευόμαστε ότι τα μοναδικά ψέματα που γράφουμε είναι την Πρωταπριλιά!
Μ.Ξ.


Εξαιρούνται τα μεγάλα σου μάτια!
Πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου και Αντ. Σαμαρά κατέθεσαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Για να βρούμε πώς μπήκαμε στο μνημόνιο και στην επιτήρηση. Το γιατί μπήκαμε και το τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια ώστε να φτάσουμε με την πλάτη στον τοίχο προφανώς δεν μας αφορά. Γι’ αυτό και εξαιρείται η περίοδος διακυβέρνησης Κων. Καραμανλή. Μην σας μπαίνουν ιδέες ότι πρόκειται για κάτι άλλο. Αφού η κυβέρνηση λέει ξεκάθαρα διά στόματος κ. Μαντά ότι δεν υπάρχει διάθεση ρεβανσισμού και εκδίκησης. Άσχετα αν επί κυβερνήσεως Καραμανλή η αναξιοκρατία και οι μαζικοί διορισμοί στο δημόσιο άνθισαν τόσο, και τα ταμεία του κράτους άδειασαν, ενώ τα τόσα σκάνδαλα που αναδείχθηκαν έφτασαν σχεδόν να ρίξουν την κυβέρνηση. Ούτε να νομίσετε ότι η θετική στάση του Κ. Καραμανλή απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα έπαιξε ρόλο (βλ. ‘’κάνει καλή δουλειά ο μικρός’’). Και φυσικά να μην περάσει ποτέ από το μυαλό σας ότι πιθανή εξέταση της εν λόγω περιόδου θα περιελάμβανε και θα εξέθετε Π. Καμμένο και Πρ. Παυλόπουλο. Αυτά είναι κακίες. Για τα ωραία τους μάτια τους άφησαν εκτός όλους αυτούς.
Χ.Δ.


Ανεπιτυχής αλλαγή… ώρας
Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι; Κι όμως, ακόμη και τα πιο απλά έχουν τις δυσκολίες τους. Τα καταφέραμε τελικά με επιτυχία την Κυριακή που πέρασε, τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, να πάμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά. Πέρα από το τραγικό που πρέπει και καλά να πάει 3 τα ξημερώματα για να αλλάξουμε την ώρα, μαζί με αυτή την αλλαγή πρέπει να συγχρονιστούν και αρκετά άλλα ζητήματα. Όπως για παράδειγμα, το μόνιμο πρόβλημα με τον φωτισμό των δρόμων. Κάποιοι συνάνθρωποί μας έχουν εντελώς διαφορετικά ωράριο από αυτά που έχουμε οι περισσότεροι. Γι’ αυτούς το θέμα του ελλιπούς φωτισμού πριν τις πρώτες πρωινές ώρες είναι πολύ σημαντικό. Όπως μας ανέφεραν, γύρω στις 6 το πρωί σε κεντρικά σημεία της πόλης τα φώτα έχουν ήδη σβήσει. Καλά θα κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και υπάλληλοι να το ελέγξουν, γιατί είναι ντροπή να μην μπορούμε να προβλέψουμε τόσο απλά θέματα, που δεν είναι έκτακτα αλλά συμβαίνουν κάθε χρόνο την ίδια ακριβώς περίοδο.
Χ.Δ.


Ποιος κάνει κουμάντο τελικά;

Ο δήμος Ξάνθης είχε προγραμματίσει για το μεσημέρι της Τετάρτης, χθες δηλαδή, να συνεδριάσει η επιτροπή Ποιότητας Ζωής στις 14:00. Λογάριασαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Από το πρωί το δημοτικό κατάστημα τελούσε υπό καθεστώς κατάληψης. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε τελικά, χωρίς να έχουμε ενημερωθεί, είναι η αλήθεια, στην οδό Ορφέως, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες προσωπικού του δήμου. Πρόσφυγες, λοιπόν, ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι, με την γραμματέα της επιτροπής να έχει ευτυχώς μαζί της κάποια πρόχειρα έγγραφα από τα θέματα προς συζήτηση. Και μου δημιουργήθηκε η απορία χθες: γιατί αποκαλούμε αντιεξουσιαστές τους πιτσιρικάδες που χωρίς καμία προειδοποίηση (και σοβαρό λόγο φυσικά) κλείνουν τόσες υπηρεσίες του δήμου, κάνουν κατάληψη στο δημοτικό μέγαρο στο κέντρο της πόλης, προσφέροντας ένα αμφιλεγόμενο θέαμα και μεικτά συναισθήματα στους περαστικούς; Δεν είναι αντιεξουσιαστές. Εξουσιαστές είναι τελικά, που ρυθμίζουν την ελευθερία μας και τα δικαιώματά μας, όπως και όποτε τους ‘’καπνίσει’’.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…