1 πακέτο κανελόνια (24 κομμάτια)
750 γρμ. καλαμαράκια, (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
300 γρμ. σπανάκι μέτρια κομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/2 κουτ. σ. φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο, ή φρέσκο μάραθο
2 μεγάλες ντομάτες, καλά γινωμένες
1 ποτηράκι του κρασιού, λευκό κρασί
3 κόκκους μπαχάρι, πιπέρι, αλάτι
λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Για τη σάλτσα
1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 συσκευασία πολτό ντομάτας (πουμαρό)
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 πρέζα ρίγανη
3-4 κόκκους μπαχάρι
2-3 καρφάκια γαρύφαλλο
1 κουτ. γλ. κοφτό ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καλαμαράκια σε μικρά κομματάκια. Τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε. Ρίχνουμε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια, και τα σκόρδα, μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το κρασί, και προσθέτουμε το πολτό από τις ντομάτες, τον άνηθο, τα μπαχαρικά, και λίγο νερό και μαγειρεύουμε έως ότου να μισοβράσουν τα καλαμαράκια. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και αφαιρούμε τους κόκκους μπαχάρι.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, και σοτάρουμε ελάχιστα το σκόρδο. Προσθέτουμε τον ντοματοπολτό, τα πολτοποιημένα ντοματάκια και βράζουμε με ανάλογο νερό. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου να δέσει η σάλτσα μας.
Απλώνουμε ελάχιστη σάλτσα ντομάτας σε ένα ανάλογο ταψί, ή πυρέξ, ώστε να χωρέσουν ακριβώς τα κανελόνια. Με ένα κουταλάκι, γεμίζουμε τα κανελόνια με τη γέμιση μέχρι επάνω, και τα τοποθετούμε στο ταψί κοντά-κοντά το ένα με το άλλο, χωρίς κενό μεταξύ τους. Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας να τα καλύψει καλά. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε για 6-8 λεπτά ακόμα.