Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Η ΚΕΔΕ μπορεί να βάλει «πλάτη» για τα λεφτά της δόσης

Η ΚΕΔΕ μπορεί να βάλει «πλάτη» για τα λεφτά της δόσης

0
kastrinos alexios

Δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών των ΟΤΑ Αλέξιου Καστρινού, δημάρχου Πηνειού στο «Ε»

Οι δήμοι ζητούν να μη βάλει «χέρι» η κυβέρνηση στο αποθεματικό των 800 εκ. €, αλλά έχουν αντιπρόταση. Υπάρχει τρόπος να διατεθούν 2,5 δις €. Ζητούν πρόσκληση σε διάλογο και συνεργασία

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών των ΟΤΑ, δήμαρχος Πηνειού Αλέξιος Καστρινός ανέλαβε να παρουσιάσει τις κεντρικές στοχεύσεις και τις διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ όσον αφορά στη διαχείριση των οικονομικών, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου των αιρετών, που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη.

Μοντέλο τεχνοκράτη και όχι υπέρμετρα συναισθηματικού ηγέτη προωθούν οι δήμαρχοι

Σε δηλώσεις του στο «Ε» ο κ. Καστρινός μετέφερε τον προβληματισμό των δημάρχων αναφορικά με την πιθανότητα να μπει «χέρι» στο πλεόνασμα των 800 εκ. ευρώ που έχει στο αποθεματικό της η ΚΕΔΕ, προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτούμενες δόσεις προς τους δανειστές της χώρας. «Αν κάνουν το λάθος να πάρουν τα χρήματα από την αυτοδιοίκηση, τότε η αυτοδιοίκηση θα κατεβάσει ρολά», σημείωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «έχουν υπερβεί τα όρια, αλλά σε οτιδήποτε στη ζωή κατεβαίνουμε, κάνουμε εκπτώσεις, αλλά υπάρχει και μία κόκκινη γραμμή, την οποία πρέπει να την κρατήσουμε».

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρόεδρος της επιτροπής των Οικονομικών με μεγάλη αποφασιστικότητα ανέφερε ότι: «υπάρχει τρόπος να συνδράμουμε στο έργο της κυβέρνησης. Ας μας καλέσουνε σε συζήτηση εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε. Πατριώτες είμαστε κι εμείς, ας μας δούνε σας συνομιλητές, εμείς έχουμε και πρόταση» και δίνοντας διευκρινίσεις πρόσθεσε: «υπάρχει ταμείο αυτή τη στιγμή που έχει χρήματα, που μπορούμε να βοηθήσουμε». Ο ίδιος επικαλέστηκε νόμο του 1950, βάσει του οποίου η ελληνική κυβέρνηση όταν υπάρχουν αποθεματικά στα ταμεία μπορεί να τα χρησιμοποιεί. Ο δήμαρχος Πηνείου μίλησε για δυνατότητα εξεύρεσης και αξιοποίησης περίπου 2,5 εκ. ευρώ.

Ακόμη, ο κ. Καστρινός στο πλαίσιο της στάσης που υιοθετούν τα μέλη της ΚΕΔΕ επεσήμανε: «εκτιμούμε ότι αν μας επιτρέψουνε και πάμε στο πλαίσιο όχι του υπέρμετρα συναισθηματικού ηγέτη, αλλά του τεχνοκράτη και με ρόλο ηγέτη θα βρεθούνε λύσεις. Δεν είμαστε ανάλγητοι και αν μη τι άλλο η αυτοδιοίκηση είναι αυτή που πρώτη έχει δείξει δείγματα γραφής, γιατί εμείς έχουμε την αμεσότητα με την κοινωνία», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι παρότι δεν είναι από τη φύση του αισιόδοξος εκτιμά ότι η επόμενη ημέρα θα είναι σίγουρα καλύτερη. «Δεν είμαστε από παρθενογένεση αλλά εκτιμώ ότι κορυφαίο ταμπλό μας και επικεφαλίδα μας είναι η αυτοδιοίκηση, πέρα από χρώματα και από κόμματα. Εμάς αυτό είναι το κόμμα μας, αυτό υπηρετούμε».

Τέλος, σχετικά με την πρόταση Μάνου-Βαρουφάκη για αυτοχρηματοδότηση των ΟΤΑ, ο ίδιος σχολίασε: «δεν αντέχει κριτικής, καταλαβαίνετε…».

Κορυφαίο αίτημα η αποκέντρωση των πόρων για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών των ΟΤΑ, ανέπτυξε την εικόνα των ΟΤΑ σήμερα στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και το μοντέλο βάσει του οποίου επιδιώκεται να λειτουργήσουν οι δήμοι. Τόνισε τη σπουδαιότητα της αποκέντρωσης του υδροκέφαλου ελληνικού κράτους και πρόταξε: 1) τη δημοσιονομική αποκέντρωση, 2) την αναπτυξιακή πρωτοβουλία και 3) τη λειτουργία δημοτικής τράπεζας, η οποία θα αποτελέσει μετεξέλιξη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που ουσιαστικά εξυπηρετεί τους δήμους. Στο πλαίσιο των παραπάνω, ο κ. Καστρινός αναφέρθηκε στην ανάγκη τόνωσης της φορολογικής ελευθερίας των ΟΤΑ, την μεταφορά του ΦΑΠ στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και απέρριψε την στοχοποίηση ταμείων με αποθεματικά, προκειμένου να λάβει τους απαραίτητους πόρους η κυβέρνηση. Ο ίδιος, με βαρύτητα σημείωσε επίσης ότι: «οι επενδύσεις θα έρθουν μόνο με την αποκέντρωση των πόρων».

Στο ίδιο πλαίσιο σε παρέμβαση προχώρησε και ο αντιπρόεδρος της επιτροπής κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, δήμαρχος Θέρμης, ο οποίος εξήγησε την κρισιμότητα της προγραμματισμένης αποκέντρωσης με παραμέτρους την εγγύτητα και την επικουρικότητα, ενώ τόνισε ότι αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για τον κύριο λόγο ότι «μακροπρόθεσμα οι δήμοι έχουν να επιδείξουν θετικά οικονομικά αποτελέσματα». Χαρακτήρισε αδικία τις κατακόρυφες μειώσεις των πόρων προς την αυτοδιοίκηση, ενώ ζήτησε να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου του συνεδρίου της ΚΕΔΕ και η πρόταση Μάνου, που υποστήριξε και ο υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες εξηγήσεις. Μικρό σχόλιο έκανε επίσης και για την ανάγκη επιστροφής των σχολικών φυλάκων.

Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…