Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα MARAKANDA: Ένα πρόγραμμα για τις Δημοτικές Αγορές, τον Τουρισμό και την Τοπική Ανάπτυξη

MARAKANDA: Ένα πρόγραμμα για τις Δημοτικές Αγορές, τον Τουρισμό και την Τοπική Ανάπτυξη

0
marakanda parousiasi

Πραγματοποιήθηκε το διασυνοριακό εργαστήριο με θέμα: «Ιστορικές Αγορές – Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση»

Έκθεση Μεσογειακής Κουζίνας το Σάββατο στην Δημοτική Αγορά με μαγειρεμένα τοπικά προϊόντα

Μαρακάνδα. Ακούγεται, πράγματι, εξωτικό. Είναι η αρχαία ονομασία της Σαμαρκάνδης, στο σημερινό Ουζμπεκιστάν, όταν την κατέλαβε ο Μέγας Αλέξανδρος. Μια από τις αρχαιότερες συνεχώς κατοικούμενες πόλεις στον κόσμο λόγω της θέσεώς της πάνω στον κύριο εμπορικό δρόμο Ευρώπης – Κίνας (δρόμος του μεταξιού). Το όνομά της δανείστηκε και ένα ιδιαίτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που αφορά τις ιστορικές αγορές πόλεων της Μεσογείου. Το έργο υλοποιείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Θαλάσσιας Λεκάνης της Μεσογείου και συγχρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης. Εταίρος στο πρόγραμμα και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που επιχειρεί να προβάλει αλλά κυρίως να βοηθήσει στην διάσωση και ανάπτυξη των δικών της ιστορικών αγορών.

Στόχοι και σκοπός του έργου

Το έργο «MARAKANDΑ – Μεσογειακές Ιστορικές Αγορές», αντιμετωπίζοντας τις Δημοτικές Αγορές όχι μόνο ως τόπους εμπορίου, αλλά και ως τόπους συνδεδεμένους με την παράδοση και την ιστορία των Δήμων τους, επιχειρεί να τις αναδείξει σε πόλους προβολής του τοπικού πολιτισμού και μοχλούς ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας. Αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα αγροδιατροφικά προϊόντα της κάθε περιοχής και προωθώντας την τοπική κουζίνα, προβάλλεται η παράδοση και ο πολιτισμός της περιοχής, αυξάνεται η ζήτηση των τοπικών προϊόντων, ενώ  προσελκύονται επισκέπτες και ενισχύεται η τουριστική κίνηση. Ένας ακόμη στόχος του έργου είναι να προωθήσει την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των περιοχών στις πόλεις – εταίρους του Έργου μέσα από τη δημιουργία μίας συσσωμάτωσης (cluster)  ιστορικών αγορών – πόλεων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των πόλεων με ιστορικές αγορές-πόλεων, τη δημιουργία συνεργιών μεταξύ των σχετιζόμενων δημοσίων φορέων, των επιχειρήσεων, καθώς και τους παραγωγούς προϊόντων (αγροτικών και χειροτεχνίας) που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια των ιστορικών αγορών πόλεων.

Κύριες δραστηριότητες του έργου

Μέσα στις κύριες δραστηριότητες του έργου εντοπίζονται: η μεταφορά τεχνογνωσίας από ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές στις νότιες αγορές της Λεκάνης της Μεσογείου. Η τεχνογνωσία αφορά στην οικονομική διαχείριση των αγορών, την δικτύωση, την προώθηση της χειροτεχνίας και των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Η εκπαίδευση προσωπικού (εξειδικευμένο προσωπικό Δήμων, εκπρόσωποι μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαχειριστές αγορών-πόλεων, επιχειρηματίες χειροτεχνίας και υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων). Οι μελέτες για την βιώσιμη ανάπτυξη των εν λόγω αγορών και πιλοτικές ενέργειες. Η δημιουργία στρατηγικής για την προώθηση των αγορών μέσω του διαδικτύου και η δημιουργία μόνιμου δικτύου πόλεων με ιστορικές αγορές πόλεων.

Το εργαστήριο και τα αποτελέσματά του

Το διασυνοριακό θεματικό Εργαστήριο με θέμα: «Ιστορικές Αγορές – Αντιμετωπίζοντας την Πρόκληση» διοργανώθηκε στην πόλη μας από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕΔ/ΑΜΘ) την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου. Με στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης αυτού του σκεπτικού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και με παράδειγμα τη διασύνδεση της Δημοτικής Αγοράς Ξάνθης με τον πολιτιστικό πυρήνα της Παλιάς Πόλης, πραγματοποιήθηκε το θεματικό εργαστήριο στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Πολιτισμού, στην Ξάνθη, που απευθυνόταν σε όλους τους φορείς, Δήμους και επαγγελματίες της Περιφέρειας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από επιστημονικούς φορείς και Δημοτικές Αγορές της Μεσογείου, όπως της Βαρκελώνης, της Φλωρεντίας, της Λεμεσού, της Βηρυτού, της Γένοβας και του Καΐρου. Την εκδήλωση και τους στόχους του έργου χαιρέτισαν ο δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, και ο πρόεδρος της ΠΕΔ/ΑΜΘ και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης. Στις εισηγήσεις τους οι σύμβουλοι διαχείρισης του έργου παρουσίασαν τις δικές τους εμπειρίες και τις προοπτικές των ιστορικών αγορών στο σήμερα, σε μια εκδήλωση με άρτια οργάνωση και ταυτόχρονη δυνατότητα μετάφρασης για τους δέκα ξένους επισκέπτες που φιλοξενεί ο δήμος Ξάνθης.

Η Δημοτική Αγορά της Ξάνθης και η αναβάθμισή της

Η Ξάνθη ένωσε τις δυνάμεις της με τις άλλες Μεσογειακές πόλεις (Βαρκελώνη, Φλωρεντία, Γένοβα, Λεμεσός, Κάιρο, Βηρυτό) σε μια συλλογική προσπάθεια ανάδειξης των ιστορικών τους αγορών. Τονίστηκε από τους ξένους εταίρους η ανάγκη προώθησης των τοπικών προϊόντων σε μια αγορά πολύ ανταγωνιστική, με πολυεθνικούς κολοσσούς που διαθέτουν μεγάλη ποικιλία. Εκεί εστίασαν όλοι την έλλειψη που παρουσιάζεται, καθώς θα πρέπει η Δημοτική Αγορά να έχει τον δικό της χαρακτήρα και μια ιδιαιτερότητα που θα την κάνει ξεχωριστή και θα προσελκύει τους τοπικούς καταναλωτές, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης. Ένα πρώτο βήμα και ένα παράδειγμα για την πορεία στο μέλλον θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, όπου η chef Στέλλα Σπανού θα παρουσιάσει συνταγές από τη Μεσόγειο με τοπικά προϊόντα, που θα μαγειρεύει με ζωντανή μουσική, για να ταξιδέψει, όσους θα βρίσκονται την ώρα εκείνη στην Αγορά, στις πλούσιες γεύσεις της Μεσογείου.

Ν. Μίχος: «Η Δημοτική Αγορά προορισμός που αναπτύσσει τον πολιτισμό και τον τουρισμό»

Ο σύμβουλος Ανάπτυξης Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Νίκος Μίχος, μιλώντας για τους στόχους του εργαστηρίου μας ανέφερε: «Σε ένα ιστορικό ‘’σαλόνι’’ σημαντικών μεσογειακών πόλεων συμμετέχει και η Ξάνθη σήμερα με την δική της αγορά, με αιχμή την Δημοτική της Αγορά. Ο στόχος του προγράμματος και του σημερινού εργαστηρίου είναι να δώσουμε το μήνυμα σε όλους, ότι οι δημοτικές αγορές δεν είναι μόνο ένας τόπος όπου κάποιος μπορεί να αγοράσει τα προϊόντα που επιθυμεί, αλλά ένας προορισμός όπου μπορεί να αναπτυχθεί ο πολιτισμός, ο τουρισμός. Όπου τα τοπικά προϊόντα με αιχμή την Δημοτική Αγορά μπορούν να διαχέονται, να πηγαίνουν στους πολίτες, στους τουρίστες, στα εστιατόρια και να συνδέεται η Δημοτική Αγορά με τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα του τόπου. Από αυτή την άποψη είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα η Αγορά της Ξάνθης, που μπορεί να συνδεθεί με το Καρναβάλι, τις Γιορτές Παλιάς Πόλης και τα τόσα πολιτιστικά γεγονότα της Ξάνθης. Το κάνουμε ακριβώς στην περίοδο του Καρναβαλιού, ώστε το μήνυμα να είναι πιο δυνατό. Το Σάββατο στην Δημοτική Αγορά θα κάνουμε μια έκθεση, μια διαδρομή γεύσεων, όπου θα μπορούν να γεύονται οι πολίτες τα προϊόντα του νομού μαγειρεμένα από chef με κατάλληλες συνταγές της Μεσογείου».

Χ.Δ.

  • ektesi dimotikiagora1

    Δημοτική Αγορά με αναφορά στα τοπικά προϊόντα

    Μεσογειακή έκθεση στο πλαίσιο του προγράμματος Marakanda το Σάββατο της Αποκριάς Οι επισκέ…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…