Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Κλειστά σήμερα τα σχολεία με απόφαση Παυλίδη

Κλειστά σήμερα τα σχολεία με απόφαση Παυλίδη

0
karnavali

Ο Ζαγναφέρης έσπασε την παράδοση και αρνήθηκε να κλείσει τα σχολεία τηρώντας το νόμο όμως το …έθιμο τελικά τηρήθηκε!

Με εισήγηση Μελισσόπουλου παρενέβη ο Παυλίδης – Ευχαριστήριο από την Ένωση Συλλόγων Γονέων Ξάνθης. Πως το τριήμερο γίνεται τετραήμερο

Με παρέμβαση του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Παυλίδη κατόπιν εισηγητικού εγγράφου του περιφερειακού διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σάββα Μελισσόπουλου δόθηκε λύση στο θέμα της αργίας της Παρασκευής για τα Σχολεία της Ξάνθης που δινόταν εθιμικά λόγω του Καρναβαλιού. Το θέμα ήταν σε εκκρεμότητα μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης καθώς δεν είχε εκδοθεί απόφαση αν θα είναι κλειστά ή ανοιχτά τα σχολεία σήμερα και με τους δασκάλους και τους μαθητές να περιμένουν εναγωνίως ένα μήνυμα!

Ο Ζαγναφέρης έσπασε την παράδοση και αρνήθηκε να κλείσει τα σχολεία τηρώντας το νόμο

Την εθιμική παράδοση που ήθελε τα σχολεία της Ξάνθης κλειστά την Παρασκευή προ του τριημέρου της Αποκριάς με απόφαση του Νομάρχη παλαιότερα, η οποία και τηρήθηκε και επί Καλλικράτη που η αρμοδιότητα πέρασε στους κατά τόπους δήμους και ορίζεται σαφώς (άρθρο 92) ότι τα σχολεία κλείνουν μόνο σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών αλλά και αυτό τηρήθηκε από τον προηγούμενο αντιπεριφερειάρχη κ. Καραλίδη, έσπασε ο νυν αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης. Ο κ. Ζαγναφέρης αντιτάχθηκε στο …έθος που θεωρείται κεκτημένο από δασκάλους και μαθητές μη συναινώντας ούτε να κάνει τα στραβά μάτια όπως οι προκάτοχοί του ούτε να παρανομήσει αφού δεν έχει και την αρμοδιότητα αλλά και έχοντας την πεποίθηση ότι δεν συντρέχει λόγος ώστε να χαθούν εκπαιδευτικές ώρες δεδομένου ότι και δεν υπάρχουν εκδηλώσεις το πρωί της Παρασκευής.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε σφοδρές αντιδράσεις μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα και ενώ ο δήμαρχος παρότι το …μπαλάκι ήταν στο δικό του γήπεδο δεν ανταποκρίθηκε παρενέβη με δική του πρωτοβουλία ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης κ. Μελισσόπουλος ο οποίος με εισηγητικό του έγγραφο προς τον περιφερειάρχη κ. Παυλίδη ζήτησε την παρέμβασή του ώστε να τηρηθεί η παράδοση Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η επί σειρά ετών διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων οι οποίες κάθε φορά ιδιαίτερα επιτυχημένη και προβάλλουν την περιοχή της Ξάνθης σ’ όλη την Ελλάδα καθιστά τη συμμετοχή των μαθητών σ’ αυτές ιδιαίτερα ουσιαστική τόσο για τους ίδιους όσο και για την ενδυνάμωση του θεσμού. Ως εκ τούτου, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα ήταν καλό να διευκολυνθεί η προσέλευσή τους όπως και των εκπαιδευτικών και των γονέων στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις».

Με παρέμβαση Παυλίδη κλειστά τα Σχολεία σήμερα

Τελικά πήρε το θέμα πάνω του, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης και εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα. Αίσθηση ωστόσο προκαλεί μια δήλωσή του στην ιστοσελίδα indexanthi.gr που επικοινώνησε μαζί του νωρίτερα χθες που εκφράζει διαφορετική άποψη. Συγκεκριμένα λέει ο κ. Παυλίδης: «Η αρμοδιότητα ανήκει πλέον στους δήμους. Παλιά ήταν στις νομαρχίες, αλλά από την 1.1.2011 η αρμοδιότητα για τοπικά θέματα είναι στον κάθε δήμαρχο. Δεν μπορούμε να κλείσουμε όλη την περιφέρεια επειδή η Ξάνθη έχει καρναβάλι! Γιατί στην ουσία μόνο αυτή έχει, άντε και ο δήμος Αβδήρων. Ούτε μπορώ εγώ να καπελώσω τους δημάρχους, δική τους αρμοδιότητα είναι. Αν θέλουν, μπορούν να κλείσουν τα σχολεία οι τρεις δήμαρχοι του κάμπου (η Μύκη δεν έχει καρναβάλι), αλλά θα είναι καθ’ υπερβολή για τον Τόπειρο και εν μέρει για τα Άβδηρα».

Απόφαση Παυλίδη

Και η απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Γιώργου Παυλίδη η οποία κοινοποιήθηκε και στα σχολεία αλλά και στα ΜΜΕ, αναφέρει:

Επειδή οι Θρακικές λαογραφικές εορτές (καρναβάλι Ξάνθης) είναι ευρέως διαδεδομένος θεσμός, με μαζική συμμετοχή όλων των πολιτών, βαθειά θεμελιωμένος στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, με ιστορική διαδρομή 50 ετών.

Επειδή η συμμετοχή των μαθητών είναι απαραίτητη όχι τόσο για τις γιορτές κυρίως για τους ίδιους, ως εμπειρική διδαχή στα κοινωνικά δρώμενα αλλά και ως καθιερωμένη εθιμικά πρακτική, για την διευκόλυνση της οποίας επί 10ετίες αποφασίζεται η διακοπή των μαθημάτων όλων των σχολικών βαθμίδων.

Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός της ευρείας συμμετοχής των μαθητών που θα οδηγήσει στην αποδόμηση της σχολικής λειτουργίας

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την μη λειτουργία των σχολικών μονάδων Α/βθμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης την 20/02/2015 λόγω ειδικών εκτάκτων, υπό ευρεία έννοια, συνθηκών».

Ευχαριστήριο από την Ένωση Συλλόγων Γονέων

Με ανακοίνωσή της, που υπογράφει ο Πρόεδρος Ανέστης Αποκατανίδης, η Ένωση Συλλόγων Γονέων αναφέρει: « Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Ξάνθης ευχαριστεί δημόσια τον Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, το Δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Σάββα Μελισσόπουλο και όλους τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που ασχολήθηκαν και συνεισέφεραν ώστε, έστω την ύστατη ώρα, να δοθεί λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με την αργία της Παρασκευής στα σχολεία της Ξάνθης.

Με την απόφαση που υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη, τηρήθηκε το έθιμο που κρατά δεκαετίες στην Ξάνθη και διευκολύνθηκε η συμμετοχή μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών στις δραστηριότητες του μεγάλου Θεσμού των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…