Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Δημαρχειακές αυθαιρεσίες στην Ξάνθη

Δημαρχειακές αυθαιρεσίες στην Ξάνθη

0
odos xristodoulou1

Γιώργος Αποστολίδης

Επιτ. Δικηγόρος

Με επιστολή του στην εφημερίδα μας ο ξανθιώτης επίτιμος δικηγόρος Αθηνών Γιώργος Αποστολίδης σχολιάζει την απόφαση του πρώην δημάρχου Ξάνθης να μετονομάσει την οδό «Θεμιστοκλέους» σε «αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου». Ο κ. Αποστολίδης ασκεί κριτική με το σκεπτικό ότι αφενός δημιουργήθηκαν διαδικαστικά προβλήματα και αφετέρου και κυριότερα αποτίεται φόρος τιμής στον πρώην αρχιεπίσκοπο, ο οποίος ουδέποτε κράτησε επαφές με τις ρίζες του στον τόπο μας, αλλά και αποτέλεσε μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Ευρισκόμενος στη Ξάνθη για να ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα, ως δημότης της πόλης επί οκτώ και πλέον δεκαετίες, με έκπληξη διαπίστωσα ότι, στον Αστικό Συνοικισμό όπου και το πατρικό μου σπίτι, και όπου από της ιδρύσεώς του υπήρχαν οι παράλληλοι οδοί Αδριανουπόλεως-Μικράς Ασίας – Σαρανταπόρου- Πραξιτέλους, Θεμιστοκλέους και Κοραή, αντί της προτελευταίας οδού ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ, υπήρχαν πρόσφατες πινακίδες « ΟΔΟΣ Αρχιεπισκόπου ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ».

Πρόκειται για ενέργεια προφανώς της προηγούμενης δημαρχειακής Αρχής και δεν γνωρίζω αν υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την κατά νόμον αιτιολογία ή προσωπική του τότε Δημάρχου. Ανεξάρτητα όμως ποιός είναι ο υπαίτιος της αλλαγής αυτής, πρόκειται για ενέργεια αυθαίρετη, παράνομη και προκλητική. Και τούτο διότι:

Ο αποβιώσας το 2008 αρχιεπίσκοπος -κατά κόσμον Χρήστος Παρασκευαΐδης, υπήρξε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Γεννήθηκε το 1939, και ήταν δευτερότοκος γιός της οικογένειας του επί Εμφυλίου Πολέμου διωρισμένου δημάρχου Ξάνθης – Κων.Παρασκευαΐδη, που κατοικούσε στην οδό Θεμιστοκλέους.. Μετά το 1950 η οικογένεια εγκατέλειψε την Ξάνθη , με την οποία τόσον ο ίδιος όσο και η οικογένειά του δεν διατήρησαν έκτοτε οιαδήποτε σχέση.

Το 1961 ο υιός Χρήστος Παρασκευαΐδης χειροτονήθηκε διάκονος και έγινε Χριστόδουλος, το 1965 πρεσβύτερος, το 1974 εξελέγη Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και το 1998 Αρχιεπίσκοπος

Η πλούσια θρησκευτική, κοινωνική αλλά και πολιτική δραστηριότητα του όμως, όχι μόνον δεν έχει καμία σχέση με την πόλη της Ξάνθης, αλλά προκάλεσε σε πανελλήνια κλίμακα αντιδράσεις , διχασμό και εχθρότητες. Ενδεικτικό των αντιδράσεων που προκάλεσε είναι και το από 28/6/1984 ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με τον οποίο τον κήρυξε «ανεπιθύμητο», με την υπόθεση των αστυνομικών ταυτοτήτων ήλθε σε σύγκρουση με τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη, και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, κατηγορήθηκε ως φίλα προσκείμενος προς την επταετή Χούντα, κ.α. (Βλ. σχετικώς Μ. Βασιλάκη -η μάστιγα του Θεού-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ, με επίμετρο Ριχάδου Σωμερίτη κ.α.).

Κατόπιν όλων αυτών, η απόφαση για την αποκαθήλωση από την παραπάνω οδό της Ξάνθης του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ και η προβολή του Χριστόδουλου , πλην των προβλημάτων που δημιουργεί (διευθύνσεις πιστοποιητικά κλπ ) συνιστά πρόκληση ,είναι ύποπτη, και εκθέτει σε ολόκληρη την Ελλάδα τόσο την πόλη της Ξάνθης όσο και αυτούς που την προκάλεσαν. Θα αναμείνουμε κατόπιν τούτου τις αποφάσεις του νέου Δημάρχου και Δημοτικού του Συμβουλίου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Γιώργος Αποστολίδης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η φιλανθρωπία δεν έλυσε ποτέ κανένα δομικό κοινωνικό πρόβλημα

Την Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως ο «Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης» θα χρηματοδοτή…