Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, Αρ. Φύλλου 10.607

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, Αρ. Φύλλου 10.607

0

Αποχαιρετώντας τον Προκόπη Παυλόπουλο
Από την Παρασκευή, με την ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η χώρα έχει και επίσημα πλέον, την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο. Παράλληλα, αποχαιρετήσαμε και τον Προκόπη Παυλόπουλο, έναν πρόεδρο που δεν κατάφερε κατά τη διάρκεια της θητείας του να εκφράσει την ομοψυχία και την ενότητα που χρειαζόταν οι Έλληνες μέσα στην κρίση.
Για τους επικριτές του, θα μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος που επέτρεψε να γίνει το δημοψήφισμα του 2015, που ζητούσε από τον Ελληνικό λαό να απαντήσει αν δέχεται:  «Reforms for the completion of the current program and beyond» και “Preliminary debt sustainability analysis”, ΟΧΙ ή ΝΑΙ; Με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες στη συνέχεια. Και μοιραία η ιστορία θα τον συγκρίνει με τον Κωστή Στεφανόπουλο που απέρριψε ως αντισυνταγματικό το αίτημα που υπέβαλε τότε ο Χριστόδουλος (μαζί με 3 εκ. υπογραφές!) ζητώντας δημοψήφισμα για το θρήσκευμα στις ταυτότητες…
Θα τον θυμόμαστε βέβαια και για άλλα. Για το ότι ως υπουργός παρέδωσε την πρωτεύουσα στο έλεος των βανδάλων το 2008, για τις προσλήψεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων το 2009 που εκτόξευσαν το δημόσιο χρέος, αλλά και για την απόλυτη αταραξία του στο χαστούκι Κασιδιάρη στην Λιάνα Κανέλη που καθιέρωσε και ως έκφραση το «έμεινα Παυλόπουλος» !
Γι’ αυτά και για άλλα πολλά, τα πέντε χρόνια της Προεδρικής του θητείας του ήταν υπεραρκετά…
Κ.Κ.


Το πρόβλημα μας αφορά όλους
Το θέμα του κορωνοϊού, πλέον μας αφορά όλους χωρίς καμία εξαίρεση. Η υπόθεση της προστασίας μας προσωπικά αλλά και των συνανθρώπων μας γύρω μας, είναι ευθύνη μεγάλη. Είναι ευθύνη ανθρώπινη αλλά και κοινωνική, δείγμα σεβασμού προς τον εαυτό μας αλλά και την κοινωνία.
Η ένδειξη αλληλεγγύης στην περίπτωση της πανδημίας πλέον του ιού, είναι το ελάχιστο που οφείλουμε ν’ ανταποκριθούμε ως μέλη της κοινωνίας μας με συναίσθηση των κρίσιμων ημερών που διέρχεται πλέον όλος ο πλανήτης.
Γ.Δ.


Θα ήταν καταστροφή
Θέλω να κάνουμε μαζί μια σκέψη, έναν συλλογισμό που μας αφορά άμεσα για να φανεί από το τι κακό γλυτώσαμε εάν το σύστημα φύλαξης στον Έβρο δεν λειτουργούσε σωστά.
Λοιπόν, να σκεφτούμε, ψύχραιμα, τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα μας εάν από τα σύνορα του Έβρου έμπαιναν μέσα καμιά 100.000 – 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Φέρτε αγαπητοί στο νού σα το πλήθος αυτό. Να εισβάλει και να κινείται, σαν ορδή, και να προχωρεί από τον Έβρο προς Θεσσαλονίκη.
Εισβολή κανονική. Θα ήμασταν μια χώρα χωρίς σύνορα πλέον, έρμαια στον κάθε τυχαίο εισβολέα, με αρνητική κριτική από τους Ευρωπαίους για ανικανότητα, με λεηλασίες, ληστείες, βιαιοπραγίες που θα διέλυαν τη δομή του κράτους.
Και μόνον η σκέψη όλων αυτών είναι κάτι τρομακτικό. Θα διαλύονταν τα πάντα.
Αυτά λοιπόν γλυτώσαμε, από αυτά μας προφύλαξε η σωστή διαχείριση του θέματος στα σύνορα, όπως και η ομόφωνη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος.
-Το αληθινό και σωστό να λέγεται.
Γ.Δ.


Ηθική στήριξη
Οφειλόμενη δημόσια έκφραση ευχαριστιών προς όλους αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεγάλης προσπάθειας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Για τους γιατρούς, βοηθούς, νοσηλευτές, ΕΚΑΒ που νύχτα-μέρα δίνουν έναν μεγάλο και δύσκολο αγώνα εδώ και μέρες και θα τον συνεχίσουν για καιρό ακόμη.
Είναι οι μαχητές, οι αγωνιστές και αυτοί που έρχονται άμεσα στον χώρο καταπολέμησης του ιού για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.
Οφείλουμε λοιπόν να τους αποδώσουμε τα εύσημα για ό,τι κάνουν και να τους συγχαρούμε αλλά και ευχαριστήσουμε.
Γ.Δ.


Γιατί όχι προς τη Βουλγαρία;
Δικαιολογημένη απορία συμπολιτών ως προς τη στάση και τη συμπεριφορά των Προσφύγων και Μεταναστών που έρχονται (ή τους φέρνουν)  στα σύνορα του Έβρου.
Ρωτούν λοιπόν, γιατί αυτοί οι τρελαμένοι να φύγουν προς την Ευρώπη, δεν πάνε προς τη Βουλγαρία να φύγουν από κει και προτιμούν μόνο την Ελλάδα;
Η απάντηση σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά λέει ότι τους ενημέρωσαν οι Τούρκοι πως από την Ελλάδα είναι πιο εύκολο. Ενώ οι Βούλγαροι πυροβολούν, δέρνουν όσους συλλάβουν και γενικά τους κακομεταχειρίζονται τους μετανάστες.
Γ.Δ.


Ο Ροναλντίνιο
Αντιγράφουμε από το διαδίκτυο: «Στη Παραγουάη φυλάκισαν τον Ροναλντίνιο (!) επειδή εισήλθε στη χώρα με πλαστό διαβατήριο, η δε δικαστής μάλιστα, τον χαρακτήρισε ως “παράνομο αλλοδαπό” και εμείς εδώ ακόμη συζητάμε και διαφωνούμε αν πρέπει ή όχι να επιτρέψουμε σε μερικές χιλιάδες ανθρώπους από όλες τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας που επιχειρούν να μπουν παράνομα και με τη βία στη χώρα μας….»


Κύριε Κλοπ, προπονήστε μας!
Οι ποδοσφαιρόφιλοι – και μη – θαυμάσαμε τις προάλλες την απάντηση του Γιούργκεν Κλοπ όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε για τον κορωνοϊό. Ο προπονητής της Λίβερπουλ είπε το αυτονόητο: ότι καλό είναι όσοι έχουν πρόσβαση στο δημόσιο λόγο να μιλούν κυρίως για το αντικείμενό τους. Μπορεί ο κ. Κλοπ να είναι ένας εξαιρετικός προπονητής, όμως δεν είναι λοιμωξιολόγος – και όταν κινδυνεύουν ζωές, με τέτοια πράγματα δεν παίζουμε.
Βεβαίως, δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο η δημόσια ξερολίαση, το να σπεύδει κάποιος που είναι διάσημος γιατί την πολύ συγκεκριμένη δουλειά του την κάνει καλά, να αποφαίνεται περί παντός αντικειμένου. Ένας εξαιρετικός μουσικοσυνθέτης για παράδειγμα – λέω κάτι στην τύχη – να “αποκαλύπτει” τη συνωμοσία πίσω από τον κορονοϊό και να συνιστά πρόπολη για αντιιική προστασία. Εκεί όπου η κάθε λέξη μπορεί να κρίνει ζωές, είναι καλό να αφήνουμε μόνο τους καθ’ ύλη ειδικούς και αρμόδιους να μιλούν, και να κρατάμε τα λόγια τους ατόφια.
Σε καταστάσεις όπως αυτή που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες, οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες, οι ιερείς, οι πολιτικοί κ.α. ας σιωπούν – χρειαζόμαστε μόνο τους ειδικούς επιστήμονες. Και για να το μάθουμε να το κάνουμε αυτό όταν χρειάζεται, μια σκληρή προπόνηση όσο να ‘ναι τη χρειαζόμαστε…
Α.Σ.


Δεν είναι όλοι αμνήμονες
Κάποιοι στην όμορφη και γραφική Ξάνθη μας, έχουν την εντύπωση ότι όλοι οι Ξανθιώτες είναι αμνήμονες.  Ότι έχουν ξεχάσει τι έλεγαν, τι έγραφαν και για ποιους τα έκαναν αυτά και με ποιο τίμημα· κάποιες ντόπιες γραφίδες.
Όχι λοιπόν. Τα θυμούνται όλα αυτά οι περισσότεροι και χαμογελούν με τα σημερινά τερτίπια κάποιων.
Αυτοί ξέχασαν, αυτοί λησμόνησαν και προφανώς σήμερα εκτίθενται. Μαζί τους όμως και οι τότε προστάτες τους.
Μαζί με την εξουσία κάποιοι έχασαν και τη μνήμη τους…
Γ.Δ.


Μένουμε σπίτι
Το πιο βασικό μέτρο εναντίον της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι να πειθαρχούμε στα μέτρα που κάθε τόσο ανακοινώνει η πολιτεία και να μην υποτιμούμε την κατάσταση αν θέλουμε να μην γίνουμε Ιταλία. Δεν έχει νόημα να κλείνουν τα σχολεία και να γεμίζουν οι καφετέριες. Ακυρώνεται το μέτρο. Είναι πολύ θετικό ότι ο ένας μετά τον άλλο διάφοροι κλάδοι αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Για παράδειγμα οι δικηγόροι, οι Λογιστές. Το μήνυμα λοιπόν είναι ένα: «Μένουμε σπίτι». Ευκαιρία να οργανώσουμε καλύτερα τον χώρο μας, να κάνουμε δουλειές που αναβάλαμε να ξεκουραστούμε, να χαλαρώσουμε.
Αυτό που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε είναι να πάρουμε χαλαρά το ζήτημα αυτό.
Είναι πρωτόγνωρο. Ας ελπίσουμε να βγούμε πιο δυνατοί ως κοινωνία απ’ όλη αυτή την δοκιμασία.
Μ.Ξ.


Ορκίστηκε νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Σε πανηγυρικό κλίμα – αλλά σε στενό κύκλο προσκεκλημένων, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού ορκίστηκε ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αμέσως μετά την τελετή στην  πρώτη της δημόσια παρέμβαση έκανε αναφορά στα ελληνοτουρκικά, το προσφυγικό και τον κορωνοϊό
«Η πατρίδα μας καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις. Να αποκρούσει  νέους κινδύνους και απειλές. Χωρίς να σταματήσει τον αγώνα για οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση. Χωρίς εκπτώσεις στο Δημοκρατικό Πολίτευμα και το κράτος Δικαίου» επισήμανε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Μίλησε για την ανάγκη να φυλάξουμε τα σύνορά μας και παράλληλα να εκπληρώσουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον απέναντι σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους. «Μια δύσκολη αλλά όχι αδύνατη εξίσωση» σημείωσε. Για τον κορωνοϊό σημείωσε πως: «Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με τον κορωνοϊό, χωρίς να υπάρξει πανικός, χωρίς να διαλυθεί το σύστημα υγείας και να διαρρηχθεί ο κοινωνικός ιστός ή να προκληθεί πλήγμα στην Οικονομία μας.  «Η απόλυτη συμμόρφωση του πληθυσμού στα μέτρα για τον κορωνοϊό είναι αναγκαία».
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…