Συμμετείχαν 100 χορευτές Salsa από όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ και τη Θεσσαλονίκη
Β. Ιωαννίδης: «Δεν ξέρετε ακόμη τι σας επιφυλάσσουμε για το 2015»
Μετά από ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο ρυθμούς Salsa, 100 χορευτές από όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ και τη Θεσσαλονίκη, 6 ώρες μαθημάτων και περισσότερες από 10 ώρες χορού στα δύο πάρτι που χαρακτήρισαν το 1st Salsa Montaňa Weekend, έκλεισε με απόλυτη οργανωτική επιτυχία το διήμερο που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Σταυρούπολης Ξάνθης, στις 29 και 30 Νοεμβρίου από το Εργαστήρι Latin Salsa της ΦΕΞ. Ο ξανθιώτης φαρμακοποιός Βασίλης Ιωαννίδης, δάσκαλος στο εργαστήρι Latin Salsa της ΦΕΞ κατέθεσε στο «Ε» τα αισθήματα που γεννήθηκαν από την επιτυχή διοργάνωση.
Τι είναι η Latin Salsa;
«Στο εργαστήρι διδάσκουμε κυρίως τους χορούς γύρω από την Salsa, Bachata, Merenge και Αφροκουβανέζικους χορούς. Οι λάτιν χοροί είναι φυσικά πολλοί, αλλά οι συγκεκριμένοι χοροί είναι μια κατηγορία από μόνοι τους, έχουν κάποια συγγένεια και με αφρικανικούς χορούς, από όπου και το Afro. Η Salsa αποτελεί ένα μίγμα -γι’ αυτό και το όνομα σάλ(τ)σα- ήχων, ρυθμών και στοιχείων στον χορό που δημιουργήθηκε γύρω στην δεκαετία του 1950-60. Προηγήθηκε η μουσική, και στην συνέχεια ο χορός βασίστηκε σε ένα παραδοσιακό χορό των Κουβανών, τον λεγόμενο Σον. Το ιδιαίτερο των χορών που διδάσκουμε, της Salsa Cubana δηλαδή, είναι ο ρυθμός, ο οποίος βασίζεται σε ένα μικρό όργανο, δύο ξυλαράκια ουσιαστικά, που λέγονται clave» μας εξηγεί ο Βασίλης Ιωαννίδης, για να προσθέσει: «Μέσα από τους χορούς προσπάθησαν αυτοί οι λαοί που μεταφέρθηκαν στην Αμερική, με την βία συνήθως, να κρατήσουν τις παραδόσεις τους και να μην αφομοιωθούν, όπως κάναμε και εμείς επί τουρκοκρατίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι παραδοσιακοί χοροί των λαών αυτών έχουν πολλά κοινά με δικούς μας παραδοσιακούς χορούς».
Το εργαστήρι Latin Salsa της ΦΕΞ
Το εργαστήρι Latin Salsa της ΦΕΞ ξεκίνησε το 2008 και διανύει την έβδομη χρονιά του. Πρώτος υπεύθυνος ήταν ο Βασίλης Ιωαννίδης που δημιούργησε ουσιαστικά το εργαστήρι και άνοιξε τον δίαυλο συνεργασίας με τον χορευτή Βασίλη Μαραπίδη, κοντά στον οποίο φοίτησε στην σχολή του THEsalsoNIKI. Μαζί ξεκίνησαν την διδασκαλία στο εργαστήρι της ΦΕΞ, στο οποίο φέτος λειτουργούν τρία τμήματα (αρχαρίων, μεσαίων και προχωρημένων) και στα οποία συμμετέχουν πολλοί ξανθιώτες και φοιτητές του ΔΠΘ. Στα τμήματα μεσαίων και προχωρημένων υπάρχουν μαθητές παλαιότερων ετών, που συνεχίζουν να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, καθώς υπάρχει μια συνεχής εξέλιξη, η οποία οφείλεται στην προσωπικότητα και στις γνώσεις των δασκάλων τους. «Υπάρχει συνεχώς νέο υλικό που προσαρμόζεται στους δικούς μας μαθητές και αυτό είναι κάτι ωραίο με στην salsa, ότι δηλαδή συνεχώς εξελίσσεται. Υπάρχει νέο υλικό και στο merenge, που είναι και πιο εισαγωγικός χορός, νέο υλικό στη bachata, νέα τμήματα που ξεκίνησαν φέτος και αφορούν το styling, ανδρικό και γυναικείο, στα οποία βάζουμε στο ρεπερτόριό μας ωραίες κινήσεις που δίνουν προσωπικό στυλ και κάνουν ένα χορευτή διαφορετικό. Επίσης τα τμήματα afro cubana και rumba cubana, που βασίζονται περισσότερο σε παραδοσιακούς χορούς» ανέφερε ο ξανθιώτης δάσκαλος.
Το 1ο Salsa Montaňa Weekend
Ένα Σαββατοκύριακο με μαθήματα σεμιναριακού επιπέδου με μαθητές και εκτός Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην πόλη μας. «Ο τίτλος Montaňa, που σημαίνει βουνό, προήλθε από την τοποθεσία στην οποία έγινε η εκδήλωση, ώστε να προσδιορίζεται ο τόπος και να προβάλλουμε τα όμορφα βουνά της περιοχής μας» εξηγεί στο «Ε» ο Β. Ιωαννίδης. Τα σεμινάρια ξεκίνησαν από το Σάββατο, που έγινε και το μεγάλο πάρτι, ενώ την Κυριακή μετά το τέλος των μαθημάτων από τους Β. Μαραπίδη και Πωλίνα Ρούλα πραγματοποιήθηκε το αποχαιρετιστήριο πάρτι. Στο δείπνο του Σαββάτου το πάρτι άρχισε με ελληνικούς ρυθμούς αρχικά και μετά ακολούθησε το μεγάλο λάτιν πάρτι. «Την διοργάνωση ανέλαβε αποκλειστικά η ΦΕΞ, το εργαστήρι μας. Μαζέψαμε πολύ κόσμο γιατί έχουμε χτίσει ένα καλό όνομα. Και εμείς στηρίζουμε τις διάφορες εκδηλώσεις που κάνουν οι περιφερειακοί σύλλογοι δηλαδή από Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα με μια αντιπροσώπευση της ΦΕΞ κάθε φορά. Γι’ αυτό και είχαμε κόσμο κυρίως από Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη και κάποια άτομα από Κομοτηνή, Καβάλα και Δράμα. Το εργαστήρι μας έγινε γνωστό ιδιαίτερα μετά την συμμετοχή του το καλοκαίρι στην μεγαλύτερη Rueda de Casino που έγινε στην Θεσσαλονίκη με 1.102 χορευτές και έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες που κρατούσε από το 2011 η Ιταλία με 706 χορευτές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Ιωαννίδης, εξηγώντας την επιτυχία της διοργάνωσης.
Αναπάντεχη συμμετοχή – προβολή της περιοχής
Όλοι οι διοργανωτές έμειναν πολύ ευχαριστημένοι από την αναπάντεχη συμμετοχή. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης: «Είχαμε περίπου 100 εγγεγραμμένες συμμετοχές που διανυκτέρευσαν στα ξενοδοχεία εδώ. Κλείσαμε 3 ξενοδοχεία στην περιοχή της Σταυρούπολης: το ΝΕΜΕΣΙΣ το οποίο κατακλύστηκε, γέμισε επίσης και ο ΗΝΙΟΧΟΣ και ξεπέρασε το 70% η πληρότητα και του ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ. Μας έκανε εντύπωση γιατί υπολογίζαμε αρχικά να είμαστε όλοι στο ΝΕΜΕΣΙΣ, αλλά είχαμε μεγάλη σύνθεση ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Πολύ μεγαλύτερη ήταν η συμμετοχή στα πάρτι, στα οποία πήραν μέρος και άτομα που δεν παρακολούθησαν τα μαθήματα, και ξεπεράσαμε τα 150 άτομα. Είχαμε 3 dj’s: τον Dj Jimmy Latino από Κομοτηνή, τον Dj Vito από Καβάλα και τον Dj Daffy από Ξάνθη που έδωσαν στα πάρτυ μας άλλη πνοή. Ήταν μια καλή τουριστική κίνηση για την περιοχή της Σταυρούπολης και της Ξάνθης, γιατί πολύς κόσμος έτρωγε σε εστιατόρια και ταβέρνες της γύρω περιοχής, γνώρισε το μέρος, ενώ πολλοί κατέβηκαν το Σάββατο στην Ξάνθη, επισκέφτηκαν το παζάρι και τα καταστήματα και επέστρεψαν. Ήταν μια ωραία διαφήμιση για την πόλη μας».
Σκέψεις για καθιέρωση του Weekend
«Όλη αυτή η επιτυχία της διοργάνωσης μας έβαλε σε σκέψεις, ώστε να γίνει πλέον θεσμός και να καθιερωθεί σε ετήσια βάση, όχι μόνο το Salsa Montaňa Weekend, αλλά και αντίστοιχες εκδηλώσεις» δήλωσε ο δάσκαλος χορού του εργαστηρίου Β. Ιωαννίδης. «Ο καιρός ήταν σύμμαχός μας, όλοι απόλαυσαν την φύση και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Με ένα κόστος πολύ προσιτό, το οποίο κάλυψε ουσιαστικά τα έξοδα των δασκάλων που ήρθαν εκτός Ξάνθης και των επαγγελματιών που μας φιλοξένησαν. Στην σωστή διοργάνωση μεγάλο ρόλο έπαιξαν κυρίως το συντονιστικό του εργαστηρίου, που έτρεξε για να φροντίσει τα πάντα, η ΦΕΞ -που είναι η μητέρα μας και όλα τα εργαστήρια είναι ουσιαστικά παιδιά της- μας στήριξε μέσω του ΔΣ που αγκάλιασε την προσπάθεια και περίμενε με ενδιαφέρον την έκβαση της εκδήλωσης. Φυσικά έμειναν όλοι ευχαριστημένοι, γιατί μπορεί να προβλήθηκε το εργαστήρι Latin, αλλά πάνω από όλα ακούγεται η ΦΕΞ και η Ξάνθη. Σημαντική φυσικά η συμβολή των δασκάλων μας, που έτρεχαν συνεχώς για να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών, γιατί το έργο τους δεν σταματά στα μαθήματα των εργαστηρίων, αλλά εκτείνεται σε όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων» ανέφερε ο Β. Ιωαννίδης κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό. Το ραντεβού ανανεώνεται για τους λάτρεις των λάτιν χορών και το εργαστήρι μας επιφυλάσσει πλέον πολλές ενδιαφέρουσες διοργανώσεις.
Χ.Δ.