Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Hotel Νέμεσις: εκεί που η φαντασία συναντά την πραγματικότητα

Hotel Νέμεσις: εκεί που η φαντασία συναντά την πραγματικότητα

0
nemesis ktirio

Ένα σύγχρονο κάστρο, σημείο αναφοράς στην ορεινή Ξάνθη

Άγνωστα και σπάνια ζώα από όλο τον κόσμο στο ιδιαίτερο ‘’θεματικό πάρκο’’

«Όταν η Νέμεσις εγκαταλείψει οριστικά τη Γη, τότε θα σημάνει το τέλος του τωρινού γένους των ανθρώπων» αναφέρεται στην ‘’Θεογονία’’ του Ησίοδου και έτσι υποδέχεται τους επισκέπτες της η ιστοσελίδα του Ξενοδοχείου Νέμεσις στην Ξάνθη. Ήταν η Νύχτα, σύμφωνα με τον Ησίοδο και τον Παυσανία, που δίχως σύντροφο αρσενικό γέννησε την Νέμεσι, για να κρατά σε ισορροπία τις ανθρώπινες υποθέσεις. Στα Διονυσιακά του Νόννου έχουμε μια διαφορετική άποψη, που θέλει την Νέμεσι κόρη του Ωκεανού, ενώ ο Υγίνος την περιγράφει ως δημιούργημα του Ερέβους και της Νύχτας. Η Νέμεσις ως θεότητα προσωποποιούσε μαζί με άλλες (Θέμιδα, Ειμαρμένη κ.ά.) την έννοια της δικαιοσύνης και αποκαθιστούσε την τάξη (της φύσης, της ανθρώπινης κοινωνίας, του κόσμου), όταν αυτή διασαλευόταν. Τότε τιμωρούσε την υπεροψία και την αλαζονεία των ανθρώπων (την ύβριν). Αν κάποιος αδικεί τους άλλους συνεχώς, και κάποια στιγμή η ίδια η ζωή τού θέσει οδυνηρό φρένο στη στρεβλή πορεία του, τότε μιλάμε για «θεία δίκη».

Το… κάστρο Νέμεσις

Στην Ξάνθη όταν αναφερόμαστε στην Νέμεσι, δεν σκεφτόμαστε τιμωρίες και αναπόφευκτες καταστροφές, αλλά το μυαλό μας ταξιδεύει σε υπέροχα κατάφυτα τοπία της ορεινής Ξάνθης, σε ένα σύγχρονο κάστρο στην καρδιά του δάσους. Η αγροτουριστική μονάδα Hotel Nemesis βρίσκεται σε ένα λόφο έκτασης 20 στρεμμάτων, στη διαδρομή Σταυρούπολη – Κομνηνά. Χτισμένο πριν από 15 χρόνια με μεσαιωνικά χαρακτηριστικά, πύργους, πολεμίστρες, πέτρα, συμπαγές τούβλο, ξύλο και σχέδια κεραμοπλαστικής που δίνουν χρώμα και ομορφιά στην σκληρή και άψυχη πέτρα, αποτελεί ένα μοναδικό σκηνικό που ταξιδεύει κάθε επισκέπτη του στο παρελθόν. Ένα ξενοδοχείο για όλες τις εποχές, αφού η οργιάζουσα φύση της περιοχής ντύνεται τα δικά της μοναδικά χρώματα όλο τον χρόνο.

Ένα κατάλυμα για όλα τα γούστα

Το κατάλυμα διαθέτει συνολικά 32 δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα δωμάτια, με πολύ ιδιαίτερη διακόσμηση, κρεβάτια με πέτρινη βάση, τζάκια και πολλά παραδοσιακά στοιχεία που του δίνουν ζεστασιά. Στο εστιατόριο, την καφετέρια και τους χώρους αναψυχής φιλοξενούνται συχνά δεξιώσεις και εκδηλώσεις -όπως το πολύ επιτυχημένο Σαββατοκύριακο των χορευτών της Salsa από την ΦΕΞ- με πολλά ζευγάρια να επιλέγουν το γραφικό μέρος για τις φωτογραφήσεις του γάμου τους. Ακόμη και το καλοκαίρι, όμως, το ξενοδοχείο προσφέρει μια δροσερή απόδραση μέσα στο καταπράσινο δάσος, με την μεγάλη πισίνα στην αυλή του και τον γειτονικό Νέστο να ρέει αναζωογονητικός. Για τους πιο ρομαντικούς ή φιλομαθείς υπάρχει τηλεσκόπιο, που μπορεί να φέρει τον ουρανό στην γη ή να σε μεταφέρει στα αστέρια.

Θεματικό πάρκο ‘’Αποικία’’

Πολλοί ξανθιώτες, αλλά και επισκέπτες από τις γύρω περιοχές, έχουν πλέον το ξενοδοχείο ως χώρο εξόρμησης, αφού αποτελεί ιδανικό προορισμό, ιδίως για οικογενειάρχες. Με άνετη παιδική χαρά, μεγάλους χώρους πρασίνου, πολύχρωμα λουλούδια παντού και ένα θεματικό – ζωολογικό πάρκο, κάθε παιδί μπορεί να έρθει σε επαφή με την φύση και να ζήσει στιγμές που δύσκολα πλέον βιώνουμε μέσα στις πόλεις με τις εξαφανισμένες γειτονιές. Όσοι το επισκέπτονται για πρώτη φορά, επιστρέφουν ενθουσιασμένοι και θετικά ξαφνιασμένοι, αφού συναντούν στο θεματικό πάρκο ζώα που δεν έχουν ξαναδεί. Το λευκό ελάφι, σύμβολο της βασιλικής εξουσίας, δεν υπάρχει μόνο στις μυθολογίες των Βαλκανίων, αλλά ζει και στο Νέμεσις. Μαζί του και το ελάφι Dama-dama, που οι Σταυροφόροι εισήγαγαν στην Ρόδο για να προστατεύουν τα στρατόπεδά τους από τα φίδια, καθώς πιστεύεται ότι τα σκοτώνει ή τα διώχνει. Μαζί βόσκουν και οι θιβετιανές κατσίκες, με το περιβόητο μαλλί που παράγει το κασμίρ, με τα πρόβατα Καμερούν. Και από το Θιβέτ και την Αφρική μεταφερόμαστε στην Νότια Αμερική, με τα πολύ ξεχωριστά λάμα, σύμβολο και αναπόσπαστο κομμάτι του χαμένου πολιτισμού των Ίνκας. Εκτός από τους κακομούτσουνους χοίρους Βιετνάμ, γύρω τους τρέχουν ανέμελα και τα μικρά τους με πολύ χάρη. Τα γνωστά μικρόσωμα πόνυ βρίσκονται και εδώ, όπως και ένα κατ’ ευφημισμόν πτηνό, η στρουθοκάμηλος, με το δυσανάλογο και αστείο σώμα της. Η ομορφιά στο Νέμεσις εκπροσωπείται από τα σύμβολα του είδους, που δεν είναι άλλα από τα πολύχρωμα παγώνια και τους κατάλευκους κύκνους. Πλάι τους και οι χήνες, όχημα της θεάς Αθηνάς και μία από τις μεταμορφώσεις που μετήλθε η Νέμεσις για να αποφύγει τον Δία, ο οποίος ενώθηκε μαζί της με την μορφή κύκνου.

Αμπελώνας και οικολογικά προϊόντα

Στο ξενοδοχείο διατίθενται πέραν των άλλων και κρασί, λικέρ από κράνα και μαρμελάδα από κράνα και αγριοδαμάσκηνο. Όλα παραγωγής του Γιάννη Τσεγγελίδη, ο οποίος εμπνεύστηκε τον χώρο, χωρίς να σταματά να τον εμπλουτίζει. Όπως διηγείται ο ίδιος: «Για όλους αυτούς που ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας, φυλής και χρώματος στο διάβα του χρόνου έζησαν και πέθαναν αγαπώντας τον τόπο αυτό κάναμε γιορτή (μνημόσυνο το λένε στους καιρούς μας), τότε που ξαναφυτέψαμε κρασοστάφυλα στην περιοχή μας μετά από εκατοντάδες χρόνια. ‘’Τα παιδιά του Διονύσου επιστρέφουν στον τόπο τους’’ το ονόμασε ο Μιχάλης. Μπροστά ο Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων με το σταυρό στο χέρι, δίπλα του ο Μουφτής μας κ. Σινήκογλου κρατώντας το κομποσκοίνι του από τη Μέκκα. Και από πίσω εμείς με τους ανθρώπους του χωριού και φίλους μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τον λόγο ανέλαβαν οι δάσκαλοι. Ξεκίνησε ο Κώστας ο Ζουράρις μιλώντας για τα παλιά και ολοκλήρωσε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης μιλώντας για τα μελλούμενα. Φέραμε και τον Αϊδονίδη, τα είπε και εκείνος με το δικό του τρόπο, πραγματικό αηδόνι. Φέραμε και μπουζούκια για τα ταξίμια και ποντιακές λίρες και βιολιά. Όλα αυτά έγιναν στις 10 Απριλίου 2006… Χάρισμα των καιρών και των θεών και κάλιο τα χαρίσματα να τα μοιραζόμαστε λέγοντάς τα. Να ακούμε και τα των επισκεπτών. Τα του τόπου τους. Γι’ αυτό χτίζουμε το κατάλυμα Νέμεσις, για να μοιραστούμε αυτά και αρκετά άλλα. Δανειστήκαμε την αρχιτεκτονική από το απέναντι κάστρο του χωριού μας των Βογομύλων και Παυλικανών με τις Φράγκικες επιρροές. Ίσως για να θυμόμαστε τους παλιούς, να στοχαζόμαστε το σήμερα αναλογιζόμενοι τα μελλούμενα, συναισθανόμενοι το βάρος της αποστολής, την ευθύνη που φέρουμε για τους ανθρώπους του ‘’αύριο’’. Για να γαληνεύει ο νους και η ψυχή»

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…