-800 γρ. καλαμαράκια μέτρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα
-2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
-1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
-1 κρεμμύδι μέτριο ξερό
-2 σκελίδες σκόρδου
-2 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
-2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το λαδολέμονο
-150 ml ελαιόλαδο
-χυμό και ξύσμα από 2 μικρά ακέρωτα λεμόνια
-½ κουτ. γλυκού πάπρικα σε σκόνη
-½ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
-½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και κρατάμε τα πλοκαμάκια τους. Τα αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Τα στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τα καλαμάρια και τα πλοκάμια τους στο ελαιόλαδο 2 λεπτά μέχρι να ανοίξουν καλά. Προθερμαίνουμε το γκριλ στους 220 βαθμοί/
Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά (μαϊντανό, άνηθο, κρεμμύδι, σκόρδο, μουστάρδα, φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι) και τα πολτοποιούμε καλά. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το λάδι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιών, την πάπρικα, το θυμάρι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι.
Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μίγμα, τα αραδιάζουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι και τα ψήνουμε για 10 λεπτά στο γκριλ. Για να γίνουν τα καλαμάρια ζουμερά, μαλακά και τρυφερά, αλλά πιο μυρωδάτα, μπορούμε να τα αφήσουμε γεμισμένα για 1 ώρα πριν τα ψήσουμε. Δεν πρέπει να παραψηθούν γιατί θα γίνουν ιδιαίτερα σκληρά και λαστιχωτά. Μόλις ψηθούν τα κόβουμε σε λωρίδες και τα σερβίρουμε περιχύνοντάς τα με λαδολέμονο.