-200γρ. τραχανά γλυκό
-300γρ. μανιτάρια ανάμικτα (κοινά, πλερώτους, πορτομπέλο)
-2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-4 φύλλα δάφνης
-½ κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
-1 ντομάτα τριμμένη
-1 φλιτζάνι κρασί λευκό
-2 κουτ. σούπας κονιάκ
-3 λίτρα νερό
-1 φλιτζάνι γάλα
-1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
-αλάτι, πιπέρι
Αφαιρείτε το μίσχο από τα μανιτάρια και τα σκουπίζετε καλά. Tα κόβετε σε μέτριες φέτες ή τα σπάτε με το χέρι. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτετε τα μανιτάρια και το θυμάρι, και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Ρίχνετε την ντομάτα και έπειτα από 1 λεπτό σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί, βάζετε στην κατσαρόλα τη δάφνη, το κονιάκ και το νερό και μαγειρεύετε για μισή ώρα.
Προσθέτετε τον τραχανά και το γάλα, και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 8-10 λεπτά ακόμη. Ρίχνετε στη σούπα τη γραβιέρα, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.