Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Συναπάντημα θρύλων

Συναπάντημα θρύλων

0
rodopi ultratrailfinish


Συνδαιτυμόνες, συνοδοιπόροι, ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΤΕΣ της Νεοελληνικής Ιστορίας το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε οι εραστές – ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΟΙ των θρύλων και των παραδόσεων του λαού μας. Ήταν ένα διήμερο κατά το οποίο η πεντάχορδη λύρα του Ορφέα δεν σταμάτησε λεπτό να αντηχεί στα όρη, τους δρυμούς, τα λαγκάδια της Ροδόπης με ύμνους Ορφικούς, δοξαστικούς του διάχυτου τρισδιάστατου ψυχιικού μεγαλείου, το οποίο έλαμψε εκτυφλωτικά.

Οι ΗΡΑΚΛΕΙΔΕΙΣ στο δασικό χωριό του Ερύμανθου, τον ευρύτερο εθνικό δρυμό της Χαϊντού, αναμετρήθηκαν με τα 100 μίλια, τη μεγαλύτερη σε απόσταση διαδρομή βουνού που γίνεται στην πατρίδα μας με την επωνυμία RODOPI ULTRA TRAIL Φτωχά τα λόγια, ακόμα και των πολυβραβευμένων ποιητών, να αποδώσουν το γεγονός. Αθλητές και εθελοντές έστειλαν σε ύψη στρατοσφαιρικά την ΑΡΕΤΗ, ό, τι ευγενέστερο μπορεί να πηγάζει στο σύγχρονο, η διαχρονικό άνθρωπο, αυτόν που θρώσκει ( κοιτάζει ) ψηλά. Άνθρωπος : ( άνω + θρώσκω ).

Τα αγρίμια του δάσους, σύμφωνα με τις επιταγές των θρύλων και των παραδόσεων, ημέρεψαν ξανά, βλέποντας εκστατικά να περνάνε από μπροστά τους οι δρομείς του υπερμαραθωνίου, όλες τις ώρες του εικοσιτετραώρου, επαναλαμβανόμενες. Λένε πως η ΙΣΤΟΡΙΑ γράφεται με χρυσά γράμματα. Εδώ θέλουμε ευγενέστερο μέταλλο. Κάτι ασύγκριτα καλύτερο. Να μπορεί να αποδίδει έργα και ημέρες ημιθέων. Πέταξε κάποια στιγμή ο ΠΗΓΑΣΟΣ, το φτερωτό άλογο της ελληνικής μυθολογίας από τους ΗΡΑΚΛΕΙΔΕΙΣ, στους συνονόματούς του, ποδηλάτες/σες της Ξάνθης.

Τους συνάντησε μπροστά στην Ιερά Μονή της Παναγίας Καλαμούς. Με νωπές τις δάφνες του διεθνούς ποδηλατικού γύρου του Νομού Ξάνθης μόλις πριν από ενάμιση μήνα στην έναρξη των γιορτών Παλιάς Πόλης, οι ποδηλάτες θέλησαν να κατακτήσουν και τα βουνά. Ποδηλατικός αγώνας βουνού, το πρωί της Κυριακής. Μέσα από δύσβατα μονοπάτια μήκους 33 χιλιομέτρων, με τη συνδρομή φίλων του αγωνίσματος και από όμορους Νομούς, προσέδωσαν στο ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ τη χροιά, πάσης εδαφολογικής, μορφολογικής ιδιοσυγκρασίας. Φτερά στα πόδια, την ψυχή, το μυαλό, από τους άσσους του πεντάλ. Φτερά στον τόπο, η επισκεψιμότητα του οποίου παρουσιάζει κάθετη απογείωση όλες τις μέρες, τις εποχές του χρόνου.

Κάποια στιγμή ο ΠΗΓΑΣΟΣ παρέδωσε τη σκυτάλη. Από τη μυθολογία, στην Ιστορία. Όχι πολύ μακριά. Ανάμεσα στη Σταυρούπολη και τα Κομνηνά, όπου βρίσκεται ο Μακεδονικός Τάφος. Μετά από σειρά εκδηλώσεων στο μουσείο Αβδήρων, όπου μας παρουσίασαν διεξοδικά τις ανασκαφές, τα ευρήματα στη Θράκη, ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων, οι αρχαιολόγοι μας, διεύρυναν τη δράση, τις πρωτοβουλίες. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν, να γνωρίσουν από κοντά το Μακεδονικό Τάφο στα Κομνηνά.

Είναι ο μεγαλύτερος, ο καλύτερα διατηρημένος, από τους έξι αντίστοιχους που απαντώνται στη Θράκη, μετέφερε στους συγκεντρωθέντες η αρχαιολόγος Κυριακή Χατζηπροκοπίου, επικεφαλής ομάδας αρχαιολόγων, εφεξής υπεύθυνων για αντίστοιχες εκδηλώσεις. Οι συγκεντρωθέντες, πολλοί περισσότεροι του αναμενομένου. Όχι σαφέστατα παρήγορη ένδειξη. Κάτι πολύ διευρυμένο. Επιστροφή στις αξίες, τα σύμβολα, τα αναστήματα του Έθνους στο διάβα των αιώνων, των χιλιετιών.

Κυριακή 19 Οκτωβρίου ενεστώτος έτους. Λίγο πιο πέρα από την Ξάνθη. Συναπαντήθηκαν οι θρύλοι, οι παραδόσεις, το μεγαλείο, όλα αυτά που μας κράτησαν όρθιους, προπομπούς του ανθρώπινου γένους ενίοτε. ΑΝΑΤΕΛΕΙ Η ΑΡΕΤΗ.

Στέλιος Αρσενίου

  • Εν δήμω κρείττων

    Ο τίτλος της εκδήλωσης βράβευσης των μαθητών του 2ου ΓΕΛ ΞΑΝΘΗΣ για την πανελλήνια πρώτη θ…
  • Στέλιος Αρσενίου: Οδός Σαραγλί

    Το πρώτο βιβλίο του δραστήριου ξανθιώτη ζαχαροπλάστη αποτελεί την 200η έκδοση των εκδόσεων…
  • Ο Μπακλαβατζής και το πιθάρι

    Στην πόλη με τα 1000 χρώματα, άρχισαν οι συνεννοήσεις των αρχόντων για τον εορταστικό της …
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Στέλιος Αρσενίου
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επτά λέξεις που προκαλούν «πονοκέφαλο»

1.Κλασικά Στα ελληνικά, γράφεται με ένα σ. Στην καθαρεύουσα γραφόταν όντως ως: κλασσικά. 2…