Με θρησκευτική λαμπρότητα γιόρτασε η Ξάνθη τον πολιούχο Άγιο της
Τοπικοί άρχοντες, άγημα του στρατού και της αστυνομίας, εθελοντικές και πολιτιστικές ομάδες τίμησαν με την παρουσία τους τον εορτασμό. Ανάμεσα τους και ο Υπουργός Παιδείας
Σε κλίμα κατάνυξης τίμησαν οι Ξανθιώτες τη μνήμη του μάρτυρος της αλήθειας του πολιούχου και Αγίου της πόλης, Τιμίου Προδρόμου το απόγευμα της Πέμπτης 29 Αυγούστου. Παρόντος του ιερατείου, οι πιστοί συγκεντρώθηκαν στις 19:00 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, στον οποίο τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, από τους Μητροπολίτες Ξάνθης Παντελεήμονα, Μαρωνείας-Κομοτηνής Παντελεήμονα, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, Αλεξανδρούπολης καί Τραϊανούπολης κ. Ά ν θ ι μ ο, Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο. Μετά τον εσπερινό ακολούθησε η Ιερά Λιτανεία της εικόνας της Αποτομής της Τίμιας Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου από τον Ιερό Ναό προς την Κεντρική Πλατεία, όπου στις 21:00 πραγματοποιήθηκε αρτοκλασία και εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός Λόγος της εορτής από τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα.
Παρά την καλοκαιρινή μπόρα που ξέσπασε γύρω στις 8 το απόγευμα, την λιτανεία συνόδευσαν μεγάλο πλήθος πολιτών, οι τοπικοί άρχοντες, άγημα του στρατού και της αστυνομίας, καθώς επίσης και εθελοντικές και πολιτιστικές ομάδες. Ανάμεσα τους ήταν και ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος βρισκόταν στην πόλη μας στο πλαίσιο περιοδείας του.
Στο ίδιο κλίμα και με θρησκευτική λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε, χθες το πρωί, ο καθιερωμένος Όρθος και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος
Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, επικαλούμενος και Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι άγιος και προφήτης του Χριστιανισμού. Ήταν σύγχρονος του Ιησού Χριστού και θεωρείται ότι με την διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχθεί τον Μεσσία Ιησού, εξ ου και ο χαρακτηρισμός “Πρόδρομος”. Η διδασκαλία του υπήρξε δηκτική ιδιαίτερα προς τις ανηθικότητες της όποιας εξουσίας, γεγονός που εξανάγκασε τελικά τον τότε τετράρχη της Γαλιλαίας Ηρώδη Αντύπα αρχικά να τον φυλακίσει και στη συνέχεια να τον θανατώσει δι΄ αποκεφαλισμού.
Ως βιβλικό πρόσωπο θεωρείται ότι βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Και εις μεν την Παλαιά θεωρείται ως “Προφήτης” εις δε την Καινή ως “Πρόδρομος”. Ο Ιωάννης αναφέρεται και από τους τέσσερις Ευαγγελιστές.
Γεωργία Ταραξοπούλου