Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Προβληματισμός για γάμους, βαφτίσια και τις λιτανείες του Δεκαπενταύγουστου

Προβληματισμός για γάμους, βαφτίσια και τις λιτανείες του Δεκαπενταύγουστου

0

Οι εστίες που εντοπίστηκαν στους γάμους και το εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα συνεχίζουν να “βγάζουν” κρούσματα

Υπέρ του να μην πραγματοποιηθούν οι λιτανείες του Δεκαπενταύγουστου τάχθηκε ο λοιμοξιολόγος Ν. Σύψας

 

Τα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού, σε συναθροίσεις όπως οι γάμοι και οι βαφτίσεις, ενδέχεται να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά, σύμφωνα με όσα εξετάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, άφησε, μεταξύ άλλων, ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των καλεσμένων στους γάμους από το όριο των 100 που ισχύει σήμερα, σε 50 ή και ακόμα λιγότερους. Επιπλέον, πρότεινε «στους νεόνυμφους να φυλάξουν το πάρτι για τα βαφτίσια», σημειώνοντας ότι η επιτροπή επιστημόνων για τον κορωνοϊό εκφράζει έντονη ανησυχία μετά τα κρούσματα στους γάμους της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή εξέδωσε νομικές οδηγίες για όσους πολίτες αναγκάστηκαν να αλλάξουν τις ημερομηνίες, ακύρωσαν ή μείωσαν τον αριθμό των καλεσμένων σε γάμους ή βαπτίσεις.

 

Να μη γίνουν λιτανείες τον Δεκαπενταύγουστο

Ο Νίκος Σύψας, στη συνέχεια, υποστήριξε ότι στο φετινό Δεκαπενταύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν λιτανείες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εκκλησία θα πράξει το καθήκον της και δεν θα επιτρέψει λιτανείες και συνωστισμούς.

«Πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική και η σύνεση. Πιστεύω ότι μπορούμε άριστα να εκτελέσουμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα χωρίς να συνωστιζόμαστε και μπορεί να πέσει και μια χρονιά χωρίς λιτανεία», σημείωσε ο κ. Σύψας.

 

Προβληματισμός και για τα νοσοκομεία

Μετά τους γάμους, μία νέα εστία μολύνσεων του κορωνοϊού φαίνεται πως άνοιξε και μάλιστα στο πιο σημαντικό κομμάτι καταπολέμησής του: στα νοσοκομεία.

Από τα 124 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, τα δέκα αφορούν γιατρούς από νοσοκομεία στην Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα. Από τα δέκα κρούσματα στον χώρο της Υγείας, τα τέσσερα αφορούν επαγγελματίες στην ουρολογική κλινική του νοσοκομείου «Γεννηματάς» και τα άλλα έξι αφορούν γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική. Ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασία ιχνηλάτησης, ενώ τα νοσοκομεία έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες απολύμανσης και ελέγχων στο προσωπικό.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, μέσα στην τελευταία εβδομάδα, συνολικά 13 άνθρωποι του συστήματος Υγείας έχουν νοσήσει.

 

Ο γάμος στην Αλεξανδρούπολη

Όσον αφορά τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη, 18 κρούσματα στον Έβρο όλα συνδέονται με τον γάμο, καθώς και άλλο ένα στην Μαγνησία. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ δείχνει πως πέρα από την διασπορά σε αρκετούς νομούς, υπάρχουν και αρκετές εστίες που εξακολουθούν να βγάζουν κρούσματα, όπως το εργοστάσιο κρέατος στην Καβάλα, αλλά και το στρατόπεδο στον Βόλο.

 

Η κατανομή των κρουσμάτων

Δεκαπέντε (15) κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, εννέα (9) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως.

Είκοσι δύο (22) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής

είκοσι δύο (22) στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων 4 αφορούν ενδονοσοκομειακή συρροή στην ουρολογική κλινική του ΓΝΘ «Γεννηματάς», δύο συνδέονται με το κρούσμα στην Α’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, ένα συνδέεται με τον γάμο στους Αμπελοκήπους και άλλα 6 αναφέρουν ενδοοικογενειακή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ενα (1) στην Αρκαδία.

Ενα (1) στη Δράμα.

Δύο (2) στη Ρόδο, συνδεόμενα με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

Δεκαοκτώ (18) στον Εβρο, όλα συνδεόμενα με τον γάμο της Αλεξανδρούπολης.

Δύο (2) στην Ημαθία.

Οκτώ (8) στην Καβάλα, συνδεόμενα με το cluster στην κρεατοβιομηχανία Vikre.

Οκτώ (8) στη Λάρισα, από τα οποία τα έξι αφορούν σε γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική, και ένα είναι στενή επαφή τους.

Εξι (6) στη Μαγνησία, από τα οποία τα τέσσερα συνδέονται με το cluster του στρατοπέδου του Στεφανοβικείου στον Βόλο και το ένα συνδέεται με τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη.

Ενα (1) στην Πιερία.

Ενα (1) στην Καστοριά.

Ενα (1) στην Κέρκυρα.

Δύο (2) στην Κοζάνη.

Ενα (1) στις Κυκλάδες.

Ενα (1) στην Πέλλα.

Δύο (2) στη Χαλκιδική.

Ενα (1) στα Χανιά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …