Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ανάσα για τους μικρούς επιχειρηματίες

Ανάσα για τους μικρούς επιχειρηματίες

0
foroi

Περίπου 300 επιχειρήσεις της πόλης μας θα μπορούν να απαλλαχθούν από δήλωση ΦΠΑ

 

Αφορά επιχειρήσεις οι οποίες κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο είχαν ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ

 
 
«Ανάσα» στους μικροεπιχειρηματίες δίνει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο απαλλάσσει από την υποβολή δήλωσης και καταβολής ΦΠΑ τις επιχειρήσεις οι οποίες κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο είχαν ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ.
Ο νόμος αυτός που ισχύει εδώ και χρόνια στην Ευρώπη χτύπησε επιτέλους την πόρτα και στην χώρα μας δίνοντας ένα χέρι βοηθείας σε 400.000 επιχειρηματίες της χώρας μας από τους οποίους 200-300 δραστηριοποιούνται στην πόλη μας.
 
Η υπαγωγή στο καθεστώς αυτό είναι προαιρετική
«Δεν είναι λαϊκισμός, είναι πραγματισμός. Θέλουμε να απελευθερώσουμε τις επιχειρήσεις από τα σημερινά δεσμά» υπογραμμίζει σχετικά με το νέο νομοσχέδιο ο κ.Χαρδούβελης και εξήγησε ότι με αυτήν την ρύθμιση διευκολύνονται οι μικρές επιχειρήσεις καθώς δεν θα υποχρεούνται να χρεώνουν ΦΠΑ στις πράξεις που πραγματοποιούν αποκτώντας έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, μειώνεται το διοικητικό κόστος τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την φορολογική διοίκηση και τέλος απελευθερώνεται ανθρώπινο δυναμικό ώστε να «τρέξει» τους ελέγχους στις μεγάλες επιχειρήσεις «εκεί που γίνεται το πάρτυ».
Κλείνοντας, ο ίδιος διευκρινίζει πως «η υπαγωγή στο καθεστώς αυτό είναι προαιρετική» και έχει ως στόχο να βοηθήσει «τον μικρό επιχειρηματία που πονάει».
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι μαζί με τις άλλες τέσσερις ρυθμίσεις (κατάργηση ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, διαγραφή των ανενεργών υποκείμενων σε ΦΠΑ προσώπων από το μητρώο ΦΠΑ, απλοποίηση της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και κατάργηση της απαίτησης υποβολής χωριστής αίτησης για επιστροφή ΦΠΑ), που ψηφίστηκαν, η υπολογιζόμενη – σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ – μείωση του κόστους των διοικητικών βαρών αγγίζει για τις επιχειρήσεις τα 430.000.000 ευρώ το χρόνο.
 
Σ. Τσιακίρογλου: «Το μέτρο αυτό απαλλάσσει τις μικρές επιχειρήσεις από το μεγάλο κόστος της διατήρησης βιβλίων»
Για το νέο νομοσχέδιο και την ουσιαστική του επίδραση στην αγορά της πόλης μας μίλησε στο «Ε» ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου.
«Έχει αποδειχθεί ότι για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις το κόστος διατήρησης των βιβλίων σε κάποιον λογιστή είναι αρκετά μεγάλο. Επιπλέον, είναι μια εργασία η οποία δεν αποφέρει λεφτά στα ταμεία του κράτους» αναφέρει ο ίδιος και συμπληρώνει «αυτό που γίνεται σε όλη την Ευρώπη, επιτέλους θα γίνει και στην χώρα μας. Θα ελεγχθούν ποιες επιχειρήσεις στο προηγούμενο έτος είχαν τζίρο λιγότερο από 10.000 και αυτές οι επιχειρήσεις πλέον δεν θα αποδίδουν ΦΠΑ διότι η απόδοση τους είναι πάρα πολύ μικρή».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν θα μειωθούν οι τιμές σε αυτές τις επιχειρήσεις ο ίδιος διευκρινίζει πως «επειδή είναι πάρα πολύ μικρός ο τζίρος, οι τιμές τους δεν μπορούν να διαμορφωθούν πάρα πολύ χαμηλά έναντι των άλλων οι οποίοι αποδίδουν ΦΠΑ. Δεν επιτρέπει ο τζίρος αυτός να δημιουργήσει μια δεσπόζουσα θέση για τις επιχειρήσεις αυτές, δηλαδή εάν βάλουν πολύ χαμηλές τιμές δεν θα έχουν και αντίστοιχα κέρδη και δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις άλλες επιχειρήσεις που αποδίδουν ΦΠΑ».
Ο ίδιος αρκετά ικανοποιημένος από την ψήφιση του νόμου ενισχύει την θέση του παραθέτοντας ένα παράδειγμα επιχειρηματία από την πόλη μας.
«Μια μοδίστρα υποχρεωνόταν για ένα ράψιμο, για το οποίο έπαιρνε 5 ευρώ, να αποδίδει 23% ΦΠΑ, που σημαίνει ότι το 1,15 ευρώ ήταν φόρος. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πως ο νόμος επιτρέπει σε τέτοιους επιχειρηματίες να επιβιώσουν , καθώς και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας αλλά και να υπάρξει και ισορροπία στην αγορά».
Όσον αφορά τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα επωφεληθούν από αυτό το νέο μέτρο ο κ. Τσιακίρογλου δεν μπόρεσε να μας δώσει ακριβή εικόνα, καθώς όπως σημείωσε ο ίδιος δεν έχει στατιστικά στοιχεία.
«Δεν έχω στατιστικά στοιχεία, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι πάρα πολλές οι επιχειρήσεις. Δηλαδή, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων των 10.000 ευρώ είναι λίγες. Θα έλεγα εκατοντάδες εμπρός στις 5.000-5.500 επιχειρήσεις που υπάρχουν στην πόλη μας» αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι θα πρέπει το κράτος να ελέγξει αν όντως αυτές οι επιχειρήσεις ορθώς δηλώθηκε τζίρος κάτω των 10.000 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει φοροδιαφυγή, στρέβλωση της αγοράς και αθέμιτος ανταγωνισμός».
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…