Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

0

«Έφυγε» ο Σίμος Σαρρίδης
Με καθυστέρηση πληροφορήθηκα τον θάνατο του συμπολίτη επαγγελματία Σίμου Σαρρίδη. Ξαφνιάστηκα είναι γεγονός γιατί πριν λίγες ημέρες μιλούσαμε.
Τέλος πάντων, το μοιραίο δεν μπόρεσε να το αποφύγει ο Σίμος. Ο οποίος υπήρξε ένας σοβαρός επαγγελματίας επί σαράντα και χρόνια στον τομέα των μηχανών.
Δίκυκλα, μηχανές κήπου, εργαλεία της εταιρείας STIHL, τεχνίτης εξαιρετικός και άνθρωπος απλός, φιλικός και επαγγελματίας επιτυχημένος.
Νικήθηκε από τον καρκίνο, λίγους μήνες μετά τη συνταξιοδότησή του.
Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Γ.Δ.


Πιθανή ανατροπή
Ένα μικρό παραπολιτικό των εκλογών της Κυριακής στο ΠΑΣΟΚ, σχετικό με τον πρώτο σε σταυρούς κλπ. Λοιπόν όντως ο Μήτρου ήρθε πρώτος σε σταυρούς σε όλο το νομό για τη Νομαρχιακή, όμως πρώτος στην κάλπη του δήμου Ξάνθης ήταν ο Γιώργος Παπαδόπουλος.
Το αναφέρω αυτό γιατί τα νούμερα της πρωτιάς μικρή σημασία έχουν. Προφανώς δείχνουν την γενική αποδοχή που έχει ο πρώτος σε όλες τις κάλπες αλλά αυτό δεν είναι δεσμευτικό.
Πάντως ως προς το αξίωμα του νέου Γραμματέα, αυτό αποτελεί ζητούμενο χωρίς ν’ αποκλείεται να δούμε και μία ανατροπή.
Γ.Δ.


Λευκές νύχτες
Ταυτότητα απόψεων και χρονική σύμπτωση και ιδού. Στο φύλλο της Πέμπτης 12 Μαΐου, στην ίδια στήλη, σχολίαζα με τίτλο: «Η Ξάνθη χωρίς Λευκή Νύχτα».
Στο σχόλιο λοιπόν καλούσα τους εκπροσώπους της αγοράς να συνεργαστούν για να διοργανώσουν και στην πόλη μας «Λευκή Νύχτα».
Και πριν το μελάνι στεγνώσει ήρθε η πληροφορία πως αυτό που προτείνουμε ξεκινάει. Και μάλιστα με τη συμμετοχή της αντιπεριφέρειας και του Επιμελητηρίου.
Προφανώς υπήρξε προβληματισμός στον εμπορικό-επαγγελματικό κόσμο για την υστέρηση της Ξάνθης στην εκδήλωση αυτή.
-Έστω αργά, ο κύβος ερρίφθη.
Γ.Δ.


Νταμπλάς!
Απόφαση του Αρείου Πάγου δικαιώνει την ΔΕΥΑ Κομοτηνής και υποχρεώνει 55 εργαζόμενους να επιστρέψουν ο καθένας από 40.000 ευρώ περίπου στην επιχείρηση.
Τα χρήματα είχαν εισπράξει οι εργαζόμενοι μετά την απόφαση του Εφετείου κατάσχοντας το συνολικό ποσό που δόθηκε από το Ταμείο. Ήταν χρήματα όπως υποστήριξαν από μνημονιακές περικοπές που έκανε η ΔΕΥΑ και τις οποίες τελικώς ο Άρειος Πάγος θεώρησε πως ορθώς έγιναν.
Η δικαστική απόφαση του Α.Π. δεν μπορεί να προσβληθεί και οι 55 εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν το ποσό που έκαστος αρχικά πήρε.
-Νταμπλάς μεγάλος.
Γ.Δ.


Ο εξωστρεφής δήμος
Ο Μητροπολιτικός δήμος Ξάνθης ως εκ της θέσεώς του, θεσμικά αλλά και πληθυσμιακά, ηγείται των υπολοίπων. Όχι στα του οίκου τους, προφανώς αδιανόητο, αλλά στο θεσμικό επίπεδο.
Αυτό του δίνει το δικαίωμα να διοργανώνει εκδηλώσεις και να υλοποιεί δράσεις που έχουν χαρακτήρα εκπροσώπησης του νομού.
Μια τέτοια δράση είναι το υλοποιούμενο από χθες Συνέδριο των Γενικών Γραμματέων. Χθες ξεκίνησαν οι προσυνεδριακές εκδηλώσεις και σήμερα είναι η έναρξη και η ουσία του Συνεδρίου.
Είναι κοινή η διαπίστωση πως ο δήμος Ξάνθης την περίοδο Τσέπελη, παρά τις υγειονομικές δυσκολίες, πως προσπαθεί με κάθε ευκαιρία να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες οργάνωσης, συνδιοργάνωσης και συμμετοχής σε μια σειρά εκδηλώσεις.
Διαπνέεται ο δήμος μας από αυτό το πνεύμα το οποίο βρίσκει ανταπόκριση στην κοινωνία αλλά και στον επαγγελματικό και επιχειρηματικό εν γένει κόσμο.
Γ.Δ.


Τα Πειραματικά Σχολεία
Προφανώς δεν θα ευλογήσουμε τα γένια μας διότι δικαιώθηκε πλήρως η θετική μας θέση με την ίδρυση και λειτουργία των Πειραματικών Σχολείων στη Θράκη.
Ο χρόνος ήταν ο καταλύτης της απόδειξης της σωστής επιλογής από το υπουργείο Παιδείας. Κι αυτό, διότι τόσο οι μαθητές και οι γονείς όσο και οι διδάσκοντες, αντελήφθησαν πως οι αρχικές αντιδράσεις οφείλονταν σε λανθασμένη πληροφόρηση και μόνον και σε κρατούσα έννοια περί του λαϊκού συμφέροντος, της δημόσιας παιδείας, του δήθεν διαχωρισμού των σχολείων κλπ.
Ο χρόνος τα κατέρριψε όλα και η κανονικότητα είναι γεγονός και το ενδιαφέρον μεγάλο για την φοίτηση των μαθητών σ’ αυτά.
-Τέλος καλό λοιπόν, όλα καλά!
Γ.Δ.


Περί εξωστρέφειας λίγα
Βέβαια, για να’ μαστε σωστοί, θα πρέπει να επισημάνουμε πως στο θέμα και τον τομέα της εσωστρέφειας ο δήμος Ξάνθης έχει να διανύσει δρόμο αρκετό.
Κι αυτό, διότι πέρα των εκδηλώσεων και διοργανώσεων, υπάρχουν και άλλοι τομείς που θα πρέπει να τύχουν της προσοχής και του ενδιαφέροντος που κάνουν ευρύτερα γνωστό τον δήμο Ξάνθης.
Και βέβαια οι διοργανώσεις είναι σημαντικές, προσφέρουν οικονομικά στο δήμο και το νομό, αλλά ο δήμος μας, παράδειγμα, δεν έχει κάποιο σοβαρό έντυπο να δώσει στους επισκέπτες του ή να το διαθέσει για να προβληθεί σε εκθέσεις κλπ.
Ας έχουν όλη την εικόνα στο κάδρο οι λαμβάνοντες τις αποφάσεις.
Γ.Δ.


Τιμάει τους Ξανθιώτες
Η εδώ και έντεκα χρόνια συμμετοχή των Ξανθιωτών στον Ραδιομαραθώνιο Αγάπης για την οικονομική στήριξη του Γηροκομείου, τους τιμάει από κάθε άποψη.
Το Γηροκομείο «Μέγας Βασίλειος» όπως είναι γνωστό, στηρίζεται σε δύο βάσεις. Η πρώτη είναι η οικονομική συνεισφορά των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων και η δεύτερη είναι η οικονομική στήριξη των κατοίκων, επιχειρήσεων, φορέων.
Αυτή λοιπόν η δεύτερη στήριξη είναι το ίδιο σημαντική με την πρώτη γι’ αυτό και το αγκάλιασμα από όλους τους Ξανθιώτες. Οι οποίοι θεωρούν δικό τους το Γηροκομείο και δεν επιθυμούν να έχει προβλήματα.
Χρόνια πολλά τώρα δίνει ο καθένας ό,τι μπορεί τόσο σε χρήματα όσο και διάφορα απαραίτητα είδη για τις ανάγκες λειτουργίας του. Αυτή η στήριξη, το αγκάλιασμα είναι μοναδικό και σηματοδοτεί και το υψηλό ανθρωπιστικό επίπεδο των Ξανθιωτών.
Γ.Δ.


Οι Λευκές νύχτες…
Πολύ θετική η πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Κουρτίδη να καλέσει του φορείς και να συμπράξουν όλοι για την διοργάνωση μίας «λευκής νύχτας» με στόχο της ΄τόνωση της αγοράς της πόλης. Ήδη στους όμορους νους έχουν διοργανωθεί με μεγάλη επιτυχία. Στην Ξάνθη διοργανώθηκε μια φορά πριν 10 χρόνια από την ΟΕΒΕ Ξάνθη όταν  πρόεδρος ήταν ο κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου και είχε μάλιστα μεγάλη επιτυχία. Ήταν η πρώτη φορά μάλιστα που πεζοδρομήθηκε η 28ης Οκτωβρίου.  Έκτοτε έγινε με προσπάθεια από τον εμπορικό σύλλογο το 2014 αλλά χωρίς ανάλογη επιτυχία. Τέλος το 2018 έγιναν κάποιες δράσεις μόνο στον πεζόδρομο της Δαγκλή από τους καταστηματάρχες που έχουν εκεί τα μαγαζιά τους και όχι συντονισμένα. Αυτά για την ιστορία. Σ΄ ότι αφορά την δράση αν οργανωθεί σωστά και έχει διάφορα happening με μουσικά και πολιτιστικά δρώμενα κι αν υπάρχουν  κεράσματα και προσφορές θα δημιουργήσει ένα κλίμα γιορτής και αυτό ναι μπορεί να προσελκύσει κόσμο. Τώρα αν ο κόσμος θα ψωνίσει που είναι και το ζητούμενο αυτό έχει να κάνει με την τσέπη του και εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα…
Ας ελπίσουμε η «λευκή νύχτα» της Ξάνθης να μην μετατραπεί σε «μαύρη νύχτα» για τα καταστήματα.
Μ.Ξ.


Η Φινλανδία, το ΝΑΤΟ και η νέα αμυντική συμφωνία της χώρας μας με τις ΗΠΑ
Το ΝΑΤΟ διευρύνεται μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της Φινλανδικής κυβέρνησης ότι η Φινλανδία θα ενταχθεί στην Δυτική συμμαχία βάζοντας τέλος στο καθεστώς φινλανδοποίησης. Ένα καθεστώς μειωμένης εθνικής κυριαρχίας που της επιβλήθηκε από την Ρωσία προκειμένου να ανακόψει την είσοδό της στο ΝΑΤΟ. Τα γεωπολιτικά δεδομένα αλλάζουν και σύντομα το ίδιο αναμένεται να πράξει και η Σουηδία. Αυτό βέβαια δεν μένει αναπάντητο από την Ρωσία. Μάλιστα ανακοινώθηκε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα στρατιωτικο-τεχνικής μορφής αλλά και άλλης φύσης,  ενώ ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ απειλεί με πυρηνικό πόλεμο το ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή στην Βουλή της χώρας ψηφίστηκε η νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε σημαντική για τα εθνικά συμφέροντα που αναβαθμίζει την χώρα ως ενεργειακή πύλη και παράγοντα σταθερότητας και την καθιστά τον  βασικό εταίρο και συνομιλητή των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα ο πρωθυπουργός είπε πως η νέα συμφωνία είναι σημαντική για την ασφάλεια της χώρας γιατί καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…