Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Βουλγάρικο «Ελντοράντο» με ελληνική υπογραφή

Βουλγάρικο «Ελντοράντο» με ελληνική υπογραφή

0
sofia

Αυξάνεται το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών για ίδρυση επιχειρήσεων στην Βουλγαρία.

 

Ευρωπαϊκά προγράμματα με 70% επιδότηση – 10% φορολογία και χαμηλοί μισθοί το «πακέτο» που προσφέρουν οι Βούλγαροι στους επενδυτές

 
 
Ένα …Ελντοράντο στήνουν οι γείτονές μας οι Βούλγαροι κυρίως στην περιοχή των συνόρων τους με την χώρα μας, παρέχοντας κίνητρα μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα για επενδύσεις, προσβλέποντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη των πιο μειονεκτικών περιοχών τους που είναι αυτές που βρίσκονται στα νότια σύνορα τους με την Ελλάδα. Έτσι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης προσελκύουν χιλιάδες επιχειρήσεις από την περιφέρειά μας κυρίως που είτε μεταναστεύουν από εδώ προς Βουλγαρία είτε ιδρύονται εκεί και έχουν την έδρα τους και λειτουργούν εκεί.
 
Ξανθιώτες επιχειρούν στην Βουλγαρία
Το φαινόμενο παρουσιάζει αυξητικές τάσεις και στην Ξάνθη τον τελευταίο καιρό! Σύμφωνα με πληροφορίες μας ολοένα και πληθαίνουν οι ενδιαφερόμενοι, μερικοί μάλιστα πολύ γνωστοί, που επισκέπτονται τη χώρα διερευνώντας τις συνθήκες αλλά και τις διαδικασίες ένταξης σε προγράμματα προκειμένου να στήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες εκεί. Το Βουλγάρικο «πακέτο» είναι πολύ δελεαστικό και αναμφισβήτητα συμφέρει καθότι βασίζεται στο τρίπτυχο: Υψηλή επιδότηση που φτάνει στο 70%, η χαμηλότερη φορολογία της Ε.Ε. στο 10%, και πολύ χαμηλό επίσης κόστος εργασίας αφού ο μέσος μισθός στην Βουλγαρία είναι 340 – 400 λέβα δηλαδή 170 – 200 ευρώ! Επίσης άλλος ένας σημαντικός παράγοντας στον οποίο πλεονεκτούν οι Βούλγαροι είναι ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλη γραφειοκρατία και χαρτούρα και οι διαδικασίες ίδρυσης μιας επιχείρησης είναι πολύ πιο απλές και όχι τόσο χρονοβόρες, ενώ επίσης οι διάνοιξη της διόδου από τις Θέρμες και του καθέτου άξονα απ ο την Νυμφαία έχουν διευκολύνει πολύ σ’ αυτή την κατεύθυνση.
 
Από το 2006 ξεκίνησε η μετανάστευση επιχειρήσεων στην Βουλγαρία
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα εταιρεία συμβούλων από την Θεσσαλονίκη που αναλαμβάνει την νομική διαδικασία οι πρώτες ελληνικές εταιρείες που μετέφεραν την έδρα τους στη Βουλγαρία το 2006, όταν συνδέθηκε με την Ε.Ε. ήταν μεγάλες κατασκευαστικές και υφαντουργικές Αντίθετα, ωστόσο, με τον επικρατούντα μύθο, το κίνητρο των πρώτων εταιρειών που μετοίκισαν δεν ήταν η οικονομική επιβίωση, αλλά η αύξηση των κερδών. Το 2008 στη λίστα των μεταφερόμενων εταιρειών προστέθηκαν εταιρείες παροχής υπηρεσιών, ηλεκτρονικού εμπορίου και παραγωγικές κάθε είδους. Τα τελευταία χρόνια η «κινητικότητα» εντάθηκε περισσότερο καθώς εκδήλωσαν ενδιαφέρον εταιρείες παραγωγής πλαστικού, φωτοβολταϊκών, τηλεπικοινωνιών, ιατρικών μηχανημάτων, τυπογραφικές, συστημάτων ασφαλείας, γαστρονομίας, ακόμα και παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών. Σήμερα, οι ελληνικές κατασκευαστικές έχουν αναλάβει τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα στη Βουλγαρία
 
Ίδρυση εταιρείας :Γιατί στη Βουλγαρία
• Ο φορολογικός συντελεστής στη Βουλγαρία είναι 10%, ο χαμηλότερος μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωπαικής Ένωσης.
• Η φορολογία των εταιρικών κερδών είναι 10%.
• Η πληρωμή μερισμάτων και η διανομή άλλων εισοδήματων φορολογείται με 5%.
• Υπάρχει εξαίρεση του ΦΠΑ 20% σε εισαγωγές προϊόντων ή σε εκπόνηση project αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ.
• Υπάρχουν μεγάλα ετήσια ποσοστά αποσβέσεων
• Από τη στιγμή που μπήκε η Βουλγαρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (κράτος μέλος της Ε.Ε), οι εταιρίες της δεν είναι offshore.
• Η Βουλγαρία έχει υπογράψει συμβάσεις περί αποφυγής διπλής φορολογίας με τις περισσότερες μη offshore χώρες.
• Τα τιμολόγια που εκδίδουν οι βουλγαρικές εταιρίες αναγνωρίζονται κανονικά σε όλες τις χώρες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας
• Χαμηλό εργατικό κόστος. Ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 130 (εκατόν τριάντα) ευρώ μηνιαίως, τέσσερις φορές χαμηλότερος από ό,τι στην Ελλάδα.
• Υπάρχει αγγλόφωνο εργατικό δυναμικό με μέσο μηνιαίο μισθό 350€.
• Χαμηλός συντελεστής διαβίωσης. Η Βουλγαρία είναι η φθηνότερη χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τρόφιμα, ρουχισμό και ενοίκια.
• Μικρή χιλιομετρική απόσταση από την Ελλάδα. Η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνορεύει με την Ελλάδα.
• Στρατηγικά, η χώρα βρίσκεται σε σημαντικές εμπορικές οδούς και διαθέτει την απαραίτητη υποδομή.
• Επιτρέπεται η αγορά ακινήτου στο όνομα της εταιρίας σας με 100% ιδιοκτησία
• Η διεύθυνση διοίκησης της εταιρίας δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτει με την έδρα της.
 
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…