3 μελιτζάνες φλάσκες, κατά προτίμηση στρογγυλές και όχι μακρουλές, κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ.
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, μεγάλο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
8 ντομάτες, ώριμες, μέτριες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
1 κουτ. γλυκού θυμάρι, ξερό
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
300γρ. χαλούμι μουλιασμένο για λίγες ώρες σε νερό, για να φύγει η υπερβολική του αλμύρα και τριμμένο
αλάτι, πιπέρι φρεκοτριμμένo
Κόβετε φέτες τις μελιτζάνες τις αλατίζετε καλά και τις αφήνετε για 30 λεπτά, μέχρι να ξεπικρίσουν. Ξεπλένετε, τις αραδιάζετε σε μια λαμαρίνα φούρνου, τις αλείφετε με το μισό ελαιόλαδο και τις ψήνετε στο γκριλ για 3 – 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε 2 – 3 κουτ. σούπας νερό και προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα αχνίζετε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια ρίχνετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το θυμάρι, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το μαϊντανό και το βασιλικό και αφήνετε κατά μέρος. Αδειάζετε το 1/3 της σάλτσας ντομάτας σε ένα βαθύ μέτριο ταψί και σκεπάζετε με τις μισές μελιτζάνες. Από πάνω σκορπίζετε το μισό τυρί και άλλο 1/3 από τη σάλτσα. Σκεπάζετε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες, από πάνω σκορπίζετε το υπόλοιπο τυρί και περιχύνετε με την υπόλοιπη σάλτσα. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε το φαγητό στους 200ºC για περίπου 40 λεπτά. Το σερβίρετε ζεστό ή κρύο.