Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ανοιχτά και το απόγευμα τα χειρουργεία του ΕΣΥ

Ανοιχτά και το απόγευμα τα χειρουργεία του ΕΣΥ

0
xeirourgeio

Αθ. Πάσχου: «Είναι μια θετική εξέλιξη τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους γιατρούς και τα νοσοκομεία»

 

Θα λειτουργούν στα πρότυπα των απογευματινών ιατρείων σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή

 
Νέα εποχή ξημερώνει για τα χειρουργεία του ΕΣΥ, τα οποία θα μπορούν να λειτουργούν στα πρότυπα των απογευματινών ιατρείων. Οι ασθενείς που επιθυμούν να παρακάμψουν τυχόν λίστες αναμονής, αλλά και να επιλέξουν τον γιατρό που θα τους χειρουργήσει, θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και το απόγευμα καταβάλλοντας τη σχετική αμοιβή. Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη καταθέσει το νομοσχέδιο στην Βουλή και αναμένεται η υλοποίηση του.
 
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο αυτό, στοχεύει τόσο στην αποσυμφόρηση των χειρουργείων, η λίστα αναμονής των οποίων μέρα με την μέρα μεγαλώνει, αλλά και στην ενίσχυση τόσο των ιατρών, όσο και των νοσοκομείων με μέρος της αμοιβής που θα καταβάλει ο ασθενής και το ταμείο του.
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, με τον τρόπο αυτό, οι ασθενείς που είναι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ή μπορούν να πληρώσουν οι ίδιοι τα έξοδα νοσηλείας τους, θα μπορούν να παρακάμψουν τις λίστες αναμονής και να προχωρήσουν στην οποιαδήποτε επέμβαση, επιλέγοντας τον γιατρό τους, στο νοσοκομείου και όχι σε κάποια ιδιωτική κλινική.
 
Αθ. Πάσχου: «Το νομοσχέδιο αυτό είναι μια θετική εξέλιξη για ασθενείς, γιατρούς και νοσοκομεία»
pasxou-web«Η μεταρρύθμιση αυτή είναι πολύ πρώιμη ακόμη, καθώς έχει ανακοινωθεί μόλις πριν από δύο μήνες. Η υλοποίηση της καθυστερεί λόγω της πολυπλοκότητας της. Το Υπουργείο καλείται να μελετήσει τόσο τις αμοιβές των γιατρών, αλλά και το τιμολόγιο του κάθε χειρουργείου» αναφέρει στο «Ε» ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, Αθανάσιος Πάσχου.
Όπως σημειώνει ο ίδιος πρόκειται για ένα μέτρο που θα βρει θετικούς τόσο τους ασθενείς, όσο και τους ίδιους τους γιατρούς. «Αν και ο κόσμος δεν το γνωρίζει ακόμα, εκτιμώ ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση τόσο από τους ασθενείς, όσο και από τους γιατρούς. Οι μεν θα μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις με τον γιατρό της επιλογής τους στο ασφαλές περιβάλλον του νοσοκομείου, ενώ οι δε θα μπορέσουν να αυξήσουν τα έσοδα τους» αναφέρει ο ίδιος.
Ο κ. Πάσχου όμως, μίλησε και για τα οικονομικά οφέλη που θα υπάρξουν για τα ίδια τα νοσοκομεία. «Το χειρουργείο δεν είναι ένα απλό ιατρείο, καθώς προϋποθέτει το άνοιγμα της πτέρυγας, απολύμανση, γιατρούς, αναισθησιολόγους, νοσηλευτές, ανάλωση ιατρικών υλικών κ.α.. Ωστόσο, εκτιμώ ότι οι τιμές θα είναι προσιτές» σημειώνει ο κ. Πάσχου.
Κλείνοντας, ο ίδιος εκτιμά πως ένα ικανοποιητικό ποσοστό της νοσηλείας θα δίνεται στο κάθε νοσοκομείο αυξάνοντας τα έσοδα του.
 
Τιμητική αμοιβή στο νοσοκομειακό προσωπικό για την συμμετοχή τους σε συνέδρια
Παράλληλα το νομοσχέδιο επιτρέπει την καταβολή τιμητικών αμοιβών από φαρμακευτικές εταιρίες για τους νοσοκομειακούς γιατρούς που συμμετέχουν σε επιστημονικές εκδηλώσεις. Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζεται ότι η αμοιβή θα καταβάλλεται από τον διοργανωτή αποκλειστικά μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας και Ανάπτυξης.
Η τιμητική αμοιβή αφορά συμμετοχή σε συνέδρια και προϋποθέτει την ύπαρξη σχετικής άδειας από τον φορέα όπου απασχολείται το προσωπικό. Πιο αναλυτικά, «…επιτρέπεται στους ιατρούς, στο λοιπό επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ, καθώς και σε πανεπιστημιακούς ιατρούς, που εργάζονται σε κλινικές εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή των ΑΕΙ, να συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας, όπως ‘Συμβουλευτικές Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων’ για φάρμακα και θεραπείες, με αυστηρά επιστημονικό περιεχόμενο, που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και οργανώνονται από φαρμακευτικές εταιρείες, με ή χωρίς αμοιβή, εφόσον έχουν λάβει σχετική άδεια από τον φορέα που τούς εποπτεύει…».
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…