Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Ομαλά κύλησε η εκλογική διαδικασία

Ομαλά κύλησε η εκλογική διαδικασία

0
eforeutiki mandra

Παρουσιάστηκαν μικροπροβλήματα τα οποία λύθηκαν εγκαίρως. Καταγγελίες για παράβαση εκλογικής νομοθεσίας από ΚΚΕ και Ιπ. Καμαρίδης

 

Πρώτη η αποχή στις φετινές εκλογές. Η διαδικασία κινήθηκε σε υποτονικούς ρυθμούς

   paravan
 
Σε υποτονικούς ρυθμούς και με αρκετά μικροπροβλήματα διεξήχθησαν οι Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2014 στο νομό μας. Παρά τον μεγάλο αριθμό των υποψηφίων, η αποχή έκανε αισθητή την παρουσία της και στα 224 εκλογικά κέντρα, από τις πρώτες ώρες της εκλογικής διαδικασίας, στέλνοντας το δικό της μήνυμα.
 
Με μικροπροβλήματα ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι γραμματείς έδωσα το παρών στα εκλογικά τμήματα που είχαν διοριστεί στις 6 το πρωί, μαζί με το εκλογικό υλικό που είχαν ετοιμάσει και τα εκλογικά βιβλία, σε αντίθεση με την εφορευτική επιτροπή, η οποία σε ορισμένα εκλογικά τμήματα απουσίαζε παντελώς ή είχε «φιλική» συμμετοχή, καθώς αποχωρούσανε αυτοβούλως, επικαλούμενοι κάποια υποχρέωση.
Σε αρκετά εκλογικά τμήματα, μάλιστα, συναντήθηκε το φαινόμενο να μην κλείνουν οι κλειδαριές που θα σφραγίζανε τις κάλπες, πρόβλημα που ωστόσο επιλύσανε άμεσα τα συνεργία των δήμων, με αποτέλεσμα να ανοίξουν όλα και για τους 115.147 πολίτες (συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών) και τους 398 ετεροδημότες του νομού στις 7 η ώρα, όπως είχε οριστεί.
Επί ποδός βρισκόταν, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, και η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, τα ΚΕΠ και οι υπηρεσίες των Δήμων, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πολίτες προσκομίζοντας τους έγγραφα για να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αλλά και ενημέρωση για το σε ποιό εκλογικό κέντρο ανήκουν. Μια υπηρεσία που κρίθηκε απαραίτητη, ιδιαίτερα μετά τον καθορισμό ενός επιπλέον εκλογικού τμήματος στην Ξάνθη, κάτι που ταλαιπώρησε αρκετούς πολίτες.
 
Το ΚΚΕ κατήγγειλε μηχανισμό διακίνησης ψηφοδελτίων έξω από τα εκλογικά τμήματα
Η Τομεακή Επιτροπή Ξάνθης του ΚΚΕ, κατήγγειλε την προσπάθεια τρομοκράτησης, εκφοβισμού, τον μηχανισμό διακίνησης ψηφοδελτίων έξω από τα εκλογικά τμήματα της Ξάνθης, του Ευμοίρου, των Κιμμερίων, της Γενισέας και την έξοδο σφραγισμένου φακέλου από εκλογικό τμήμα στο 2ο Δημοτικό Ξάνθης. Επίσης καταδίκασε την προσπάθεια υποψηφίων δημοτικών συμβούλων στο Δροσερό, οι οποίοι σύμφωνα με καταγγελίες, όπως επικαλέστηκαν, «για να εξασφαλίσουν την ψήφο των κατοίκων από τα ξημερώματα έχουν αρπάξει τις ταυτότητές τους, εκβιάζοντας και εκφοβίζοντας τους». Με αφορμή τα παραπάνω σε σχετική ανακοίνωση του κάλεσε τον Ξανθιώτικο λαό να βγάλει συμπεράσματα και να στηρίξει μαζικά τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμους και Περιφέρεια.
 
Παράβαση εκλογικής νομοθεσίας κατήγγειλε και ο Ιπ. Καμαρίδης
Καταγγελία και μήνυση κατά υποψήφιων δημοτικών συμβούλων άλλων συνδυασμών για παράβαση εκλογικής νομοθεσίας κατήγγειλε και ο Ιπ. Καμαρίδης στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης. Όπως δήλωσε ο ίδιος στο «Ε» επρόκειτο για διανομή σταυρωμένων ψηφοδελτίων έξω από εκλογικά τμήματα. Από την πλευρά της η αστυνομία, κατόπιν έρευνας σημείωσε ότι δεν εντόπισε κάτι μεμπτό.
 
Συζητήσεις για πιθανή εξαγορά ψήφων
Για ακόμη μια φορά τέθηκε συζήτηση για πιθανή εξαγορά ψήφων από συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, ένα φαινόμενο που κυριαρχεί κάθε φορά σε εκλογικές αναμετρήσεις στην περιοχή. Ωστόσο, φέτος δεν απαντήθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό, όπως είχε συμβεί σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …