Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Μην μιλάτε απλά για το πρόβλημά σας, διαδραματίστε το!

Μην μιλάτε απλά για το πρόβλημά σας, διαδραματίστε το!

0
one

Ψυχόδραμα: Μια νέα μέθοδος ψυχοθεραπείας ήρθε για να μείνει στην πόλη μας

 

Το Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών «Ψυχή τε και Σώματι» έφερε σε επαφή το κοινό της πόλης με το ψυχόδραμα μέσω ενός διήμερου σεμιναρίου

 
 
Το Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών «Ψυχή τε και Σώματι» παρουσίασε μια νέα, για τα δεδομένα της πόλης μας, μέθοδο ψυχοθεραπείας, διοργανώνοντας διήμερο ανοιχτό σεμινάριο. Έτσι, το κοινό της Ξάνθης το σαββατοκύριακο είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το ψυχόδραμα και να μάθει πως μπορεί να βγάλει από μέσα του πράγματα έχοντας ως εργαλεία την κίνηση και το θεατρικό παιχνίδι.
 
Μια νέα μέθοδος ψυχοθεραπείας
«Το ψυχόδραμα είναι ένα εργαλείο ομαδικής ψυχοθεραπείας, ιδρυτής του οποίου ήταν ο ψυχίατρος Jacob Moreno» αναφέρει στο «Ε» η κα Σωτηρία Δριβάλου, και εξηγεί «πρόκειται για μια μέθοδο, οι οποία περιέχει θεατρικές τεχνικές. Έτσι, η δράση της ομάδας να γίνεται στην σκηνή, όπως ακριβώς και στο θέατρο. Η κίνηση αυτή που υπάρχει μέσα στην ομάδα από τα παιχνίδια, τις ασκήσεις και τα δρώμενα, δημιουργεί μια ελαφρότητα, κάνοντας την πιο κατάλληλη για μια μικρή πόλη, όπως είναι η Ξάνθη, σε αντίθεση με μια πιο «βαριά» αναλυτική ομάδα».
 
Η Ξάνθη είναι έτοιμη να δεχτεί μια τέτοια μέθοδο
Σύμφωνα με την κα Δριβάλου η πόλη μας είναι έτοιμη να αφήσει τα ταμπού και να ανοιχτή σε αυτή την νέα μέθοδο.
«Το σαββατοκύριακο φέραμε σε επαφή τον κόσμο της Ξάνθης με αυτή τη νέα μέθοδο, για τα δεδομένα της πόλης μας, και έδειξε ότι είναι έτοιμη να την δεχτεί. Βέβαια, στις επαρχιακές πόλεις υπάρχει ακόμη το ταμπού να βρεθεί ο κόσμος μαζί και να μιλήσει για κάποια θέματα, γιατί οι άνθρωποι γνωρίζονται ή βρίσκονται εύκολα. Πραγματοποιώντας 1-2 ακόμη γνωριμίες και προσαρμόζοντας το ψυχόδραμα στα δεδομένα της επαρχίας θεωρώ ότι και οι Ξανθιώτες θα είναι έτοιμοι να ενταχθούν σε μια τέτοια ομάδα» σημειώνει η ίδια.
Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρει ότι ο κόσμος πλέον δεν θεωρεί την ψυχοθεραπεία ως κάτι κακό δηλώνοντας συγκεκριμένα «ο κόσμος έχει ανοιχτεί και δεν θεωρεί κακό να πει ότι βλέπει κάποιο ψυχολόγο. Μάλιστα, τώρα με την κρίση και με την κατάσταση γενικότερα επηρεάζονται αρκετά και νιώθουν την ανάγκη να γνωρίσουν κάποια πράγματα για τον εαυτό τους, ακόμη και όταν δεν αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά ζητήματα. Δηλαδή, κάποιος μπορεί να το κάνει για προσωπική ανάπτυξη».
 
Το ψυχόδραμα θα βοηθήσει την κοινωνία
Το βιωματικό εργαστήρι που δημιουργήθηκε το Σάββατο συζήτησε για την ζωή στην Ελλάδα του σήμερα, επικεντρώνοντας την κουβέντα σε αυτά που νιώθει ο καθένας βιώνοντας την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην χώρα, ενώ της Κυριακής κατέρριψε τον μύθο του τέλειου γονέα.
«Πήγε πολύ καλά η προσπάθεια μας. Τα εργαστήρια λειτούργησαν ψυχοθεραπευτικά» αναφέρει φανερά ικανοποιημένη η κα Δριβάλου και συνεχίζει «αυτό ήταν ένα πείραμα που κάναμε και θέλουμε να το συνεχίσουμε. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται να γίνει για την κοινωνία. Θεωρούμε ότι είναι κάτι που θα βοηθήσει. Γι’ αυτό στο τέλος του σεμιναρίου δώσαμε στους συμμετέχοντες κάποια ερωτηματολόγια και τους ζητήσαμε να σημειώσουν ποια θέματα θα ήθελαν να συζητήσουμε. Λαμβάνοντας υπόψη τα θέματα που απασχολούν τους Ξανθιώτες, βάσει των ερωτηματολογίων, τα επόμενα σεμινάρια θα εστιάσουν κατά πάσα πιθανότητα στις σχέσεις γονέων-παιδιών και διαχείριση θυμού, καθώς και στην αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας».
Κλείνοντας, η κα Δριβάλου ένιωσε την ανάγκη να εξηγήσει σε όσους καθυστέρησαν ότι δεν έγιναν δεκτοί, καθώς έπρεπε να κλείσουν οι πόρτες ώστε να δημιουργηθεί ασφάλεια στα άτομα για να μπορέσουν να δουλέψουν.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μνημόσυνο για τους ιδρυτές και ευεργέτες του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Η τελετή μνημοσύνου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2024, στις 10:00, στον Ιε…