Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Ο Τέρενς Κουίκ και η «Κοσσοβοποίηση» της Θράκης

Ο Τέρενς Κουίκ και η «Κοσσοβοποίηση» της Θράκης

0
terens thraki
 
Ακούγοντας τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Τέρενς Κουίκ, να δηλώνει ότι η υποψηφιότητά του «είναι ειδικού σκοπού» και έχει σχέση με τα σχέδια της Άγκυρας για την «Κοσσοβοποίηση» της Θράκης, με έλουσε κρύος ιδρώτας. Από την άλλη ένιωσα μια απέραντη ανακούφιση που βρέθηκε, επί τέλους, ένας βουλευτής που άφησε την ενασχόλησή του με την κεντρική πολιτική για να γλυτώσει την Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία από τα νύχια του Ερντογάν. Διότι ως γνωστόν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, στο ενδιάμεσοι ενασχόλησης του με τις μίζες του γιου του, την αγκαλιά της κουκλάρας δημοσιογράφου, την απαγόρευση του tweeter και τα άλλα ανιαρά προβλήματα με τους στρατηγούς, τους Κούρδους και τους Σύρ έχει μια πολύ μεγάλη σκασίλα: «Να Κοσσοβοποιήσει την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη»
Μετά προσπάθησα να θυμηθώ τι έγινε στο Κόσσοβο πριν από δεκαπέντε χρόνια και ήρθαν στο μυαλό μου οι αγριότητες ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς εθνικιστές, η εθνοκάθαρση κι οι ομαδικές σφαγές άοπλων πολιτών, οι βομβαρδισμοί του NATO και οι «παράπλευρες» απώλειες, αθώων πολιτών και μικρών παιδιών. Αλλοίμονο, σκέφτηκα αν γίνει κάτι τέτοιο στην Περιφέρειά μας. Και η ευγνωμοσύνη μου προς τον Τέρενς ξεχείλισε Προσπάθησα λοιπόν να βρω τις αναλογίες και τις ομοιότητες ανάμεσα στη Περιφέρειά μας και τι Κόσσοβο. Πρώτα πέταξα έξω την Ανατολική Μακεδονία, διότι εκεί δεν υπάρχει ούτε ίχνος μουσουλμάνου, πέρα από τον έφιππο Μωχάμετ Άλη, σε άγαλμα στην συνοικία της Παναγίας στην Καβάλα. Στη Θράκη όμως; Εκτός από τα εκατοντάδες τζαμιά με τους ψηλούς μιναρέδες, υπάρχουν και χιλιάδες τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι, με ελληνικά διαβατήρια, δηλαδή Έλληνες πολίτες, που εκλέγουν τους βουλευτές και τους δημάρχους τους, που μιλούν ελεύθερα τη γλώσσα τους και που εκδίδουν σ’ αυτήν τις εφημερίδες τους, που φοιτούν στα σχολεία τους και στα ελληνικά πανεπιστήμια. Οι άνθρωποι είναι φιλήσυχοι, εργατικοί, απολαμβάνουν τις ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα μιας ευρωπαϊκής χώρας και δεν επιθυμούν να γίνουν υπήκοοι του Ερντογάν με…καμία κυβέρνηση. Εδώ είμαστε, σκέφτηκα, ο Ερντογάν θα βάλει τον Πρόξενο του στην Κομοτηνή να ξεσηκώσει τους τουρκόφωνους μουσουλμάνους της Θράκης, ζητώντας Ένωση με την μητέρα Τουρκία, θα αντιδράσουν οι Χριστιανοί, θα αρχίσει το μακελειό και θα παρέμβει και το NATO. Είναι ολοφάνερο, ότι αυτό το σενάριο έχει στο μυαλό του ο Τέρενς Κουίκ και αποφάσισε να θυσιαστεί, αλλά χωρίς να θυσιάσει την βουλευτική του έδρα, για να μας σώσει, μια και οι Θρακιώτες Βουλευτές (τ’ ακούς Μαρίνο Ουζουνίδη;), Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι και «πουλημένοι» στο τουρκικό Προξενείο, τυπώνουν και αφίσες στην τουρκική, βγαίνουν και φωτογραφίες με αντεθνικό φόντο… Τώρα θα μου πείτε πως συμβαίνει και το σενάριο αυτό το διακινούν, χρόνια τώρα, όλα τα ακροδεξιά, ναζιστικά φασιστικά, ξενόφοβα και ρατσιστικά στοιχεία και στη συνέχεια κάτι πονηροί πολιτευτές, ειδικά σε περιόδους εκλογών, όταν «μυρίζονται» ψήφους ποτισμένες με μίσος, ρατσισμό, φόβο, αλλά και με πολύ βλακεία; Διότι κάποιοι εκ του Κέντρου ορμώμενοι, θεωρούν τους Θράκες βλάκες και προσπαθούν να μας «δουλέψουν» με φτηνά επιχειρήματα, εθνολαϊκισμούς, φοβίες και άλλες ανοησίες. Και βέβαια η Βαλκανική ιστορία διδάσκει ότι ακριβώς αυτές οι εθνικιστικές απόψεις που κομίζει ο κ. Κουίκ, είναι που αιματοκύλησαν πολλάκις την χερσόνησο του Αίμου.
Ελπίζουμε βέβαια ο επίδοξος Περιφερειάρχης ότι ενημερωθεί από τους ανθρώπους του στην Περιφέρεια, για το ποιες είναι οι αναπτυξιακές προοπτικές της, ποια τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα κυρίως πώς να αξιοποιήσει τη συνοριακότητά της, με την πολιτική της κοινωνικής συνοχής και των οικιών οριζόντων, που την οδηγεί σε ευρωπαϊκούς διαδρόμους προς Βορρά και σε επαφή με δεκάδες εκατομμυρίων καταναλωτές και εν δυνάμει επισκέπτες της στα Ανατολικά. Όσα για την «Κοσσοβοποίηση», τι να πω, με λίγους ψεκασμούς κάτι μπορεί να γίνει…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Γιάννης Λασκαράκης
  • Θερμοπύλες

    Φαντάσου ότι είσαι ένας πολίτης του Ισραήλ. Εβραίος στο θρήσκευμα πλην κοσμικός, γαλουχημέ…
  • Για να τιμηθεί ο Λόρδος Βύρων

    Από τον Κώστα Μαυρομάτη Επιστολή προς τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄Σώματος Στρατού Παπασταθ…
  • Βυρώνεια…

    Στο φύλλο της Τετάρτης 3 Απριλίου ο αγαπητός συλλέκτης-ερευνητής ο Κώστας Μαυρομάτης, μας …
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θερμοπύλες

Φαντάσου ότι είσαι ένας πολίτης του Ισραήλ. Εβραίος στο θρήσκευμα πλην κοσμικός, γαλουχημέ…