Τίθενται κριτήρια για τον ενταφιασμό ετεροδημοτών στα Κοιμητήρια της Ξάνθης
Συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης
Το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης, κατά την οποία συζητήθηκαν έντεκα θέματα ημερήσιας διάταξης και ένα εκτός. Τα θέματα που απασχόλησαν κυρίως την Επιτροπή είναι ο κανονισμός λειτουργίας των Δημοτικών Κοιμητηρίων του Δήμου Ξάνθης καθώς και η επιστροφή της κεφαλής του γλυπτού ηρώου του 1940 στην αρχική του θέση, πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο.
Ηλ. Βασιλούδης: Πρέπει να τεθούν κριτήρια για τον ενταφιασμό των ετεροδημοτών
Πρώτο θέμα στα εντός ημερησίας διάταξης ήταν η έγκριση του κανονισμού λειτουργίας των Δημοτικών Κοιμητηρίων της πόλης. Αν και τα μέλη τον ψήφισαν ομόφωνα, ο κ. Ηλίας Βασιλούδης σημείωσε μια παράληψη η οποία βρήκε την σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων μελών. Συγκεκριμένα, ο κ. Βασιλούδης επεσήμανε ότι θα πρέπει να τεθούν 2-3 σταθερά κριτήρια που θα επιτρέπουν ή θα απορρίπτουν τον ενταφιασμό ενός ετεροδημότη στα Κοιμητήρια της πόλης, όπως για παράδειγμα να μπορούν οι συγγενείς να θάψουν κάποιο συγγενή τους Α’ βαθμού. Ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Μιχάλης Στυλιανίδης συμφώνησε αμέσως και πρόσθεσε ότι σε ιδιαίτερες περιπτώσεις πέρα από την γνώμη του αντιδημάρχου, θα πρέπει να ζητείται και η συγκατάθεση του Προέδρου του κάθε οικισμού (όταν ζητείται ο ενταφιασμός σε νεκροταφείο περιφερειακά της πόλης).
Κλείνοντας, ο κ. Νίκος Ανταμπούφης ρώτησε αν υπάρχουν σκέψεις για την δημιουργία εγκαταστάσεων καύσης, καθώς και το τι γίνεται με την αίθουσα αναμονής νεκρών, πριν από την νεκρώσιμη ακολουθία, όταν πρόκειται για περιπτώσεις που δεν έχουν οι συγγενείς κάποιο χώρο. Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση ο Δήμαρχος απάντησε ότι το κόστος των εγκαταστάσεων είναι αρκετά υψηλό, γεγονός που καθιστά ένα τέτοιο άνοιγμα αποτρεπτικό. Όσον αφορά την δεύτερη ερώτηση ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι υπάρχει ένας χώρος εντός των Κοιμητηρίων, τον οποίο θα πρέπει να ευπρεπίσει ο Δήμος. Μάλιστα, ο ίδιος δεσμεύτηκε να επισκεφτεί τον εν λόγω χώρο μια από τις επόμενες ημέρες μαζί με υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.
Επιστρέφει η κεφαλή του γλυπτού ηρώου του 1940 στην αρχική του θέση
Δεύτερο και επίσης σημαντικό θέμα ήταν αυτό που αφορά την επιστροφή της κεφαλής του γλυπτού ηρώου του 1940 στην αρχική του θέση, πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο. Πρόκειται για ένα έργο του γλύπτη Γεωργαντά το οποίο εγκαινιάστηκε το Μάιο του 1940 και καταστράφηκε ακριβώς ένα χρόνο μετά από τους Βούλγαρους κατακτητές. Να σημειώσουμε ότι η κεφαλή του αγάλματος, κοσμούσε για μερικά χρόνια το εσωτερικό του Δημαρχείου ενώ τα τελευταία χρόνια φυλασσόταν στο υπόγειο του Δημαρχείου Ξάνθης.
Ομόφωνα τα μέλη ενέκρινα την απόφαση, ενώ ο Δήμαρχος φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι το νέο άγαλμα δεν θα αντικαταστήσει το σημερινό ηρώο, αλλά θα αποτελεί ένα ακόμη μνημείο που θα θυμίζει ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης.
Γεωργία Ταραξοπούλου