Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Καλή ψυχολογία, ενημέρωση και σωστή διατροφή σώζουν από τον διαβήτη

Καλή ψυχολογία, ενημέρωση και σωστή διατροφή σώζουν από τον διαβήτη

0
diavitis 1
 

Η επιστήμη έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την αντιμετώπιση της ασθένειας και κάνει την ζωή των ασθενών πιο εύκολη

 

Εκδήλωση με θέμα: «Ζω με τον νεανικό σακχαρώδη διαβήτη. Ενημερώνομαι, μαθαίνω» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από τον Ροταριανό Όμιλο Ξάνθης

 
 
Ο Ροταριανός Όμιλος Ξάνθης πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Ζω με τον νεανικό σακχαρώδη διαβήτη. Ενημερώνομαι, μαθαίνω» το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου elisso.
Οι Σάνγκοβα – Γρηγοριάδη Συλβίνα, ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος, Καμαρίδης Ιπποκράτης, παιδίατρος – νεογνολόγος, Βασιλειάδου Κυριακή, διαιτολόγος – διατροφολόγος και Κατσικίδου Μαρίνα, ψυχολόγος – νοσηλεύτρια αναφέρθηκαν στους τρόπους εμφάνισης του διαβήτη, τη θεραπεία του, αλλά και στις θετικές επιδράσεις που έχει στους ασθενείς η σωστή διατροφή και η καλή ψυχολογία.
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος των Ροταριανών κατά τον χαιρετισμό της εκδήλωσης, αφορμή για αυτήν αποτέλεσε ένα περιστατικό που έγινε το 2013 στην Κέρκυρα, κατά το οποίο απαγορεύτηκε σε νεαρό μαθητή που έπασχε από διαβήτη να εγγραφεί σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής του. 
 
3.000 παιδιά ετησίως στην Ελλάδα εντοπίζονται με σακχαρώδη διαβήτη
Όπως σημείωσε η κα.  Σάνγκοβα – Γρηγοριάδη στην Ελλάδα εντοπίζονται ετησίως 3.000 παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη (διαβήτης τύπου 1, διαβήτης τύπου 2, άλλου τύπου διαβήτης) με το 10-15% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 έχει θετικό κληρονομικό ιστορικό.
Τα συμπτώματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους γονείς σύμφωνα με την ενδοκρινολόγο– διαβητολόγο είναι η πολυουρία, η δίψα, η πείνα, η απώλεια βάρους, η κόπωση-εξάντληση αλλά και τα προβλήματα όρασης.
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε η ίδια, έπειτα από ανάλυση στατιστικών δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι τα τελευταία 35 χρόνια οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχουν τετραπλασιαστεί στην Ελλάδα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.
 
Θετικά νέα για την θεραπεία έχει η επιστήμη
Αν και τα στοιχεία των περιστατικών είναι ανησυχητικά, η επιστήμη απαντά με νέα επιτεύγματα σχετικά με την θεραπεία της ασθένειας. Στην χώρα μας βέβαια, μέχρι στιγμής τα συμπτώματα της ασθένειας αντιμετωπίζονται με την χορήγηση ινσουλίνης, τη σωστή διατροφή και άσκηση και την ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών. Ωστόσο τα ιατρικά νέα που φτάνουν από το εξωτερικό γεμίζουν ελπίδες τους ασθενείς και οι νέες μορφές θεραπείας υιοθετούνται σταδιακά και από τους Έλληνες.
Σύμφωνα με την κα Σάνγκοβα – Γρηγοριάδη, υπάρχει πλέον η δυνατότητα χορήγησης ινσουλίνης παρατεταμένης δράσης (διαρκεί περίπου 40 ώρες) σε άτομα πάνω από 18 ετών. Επιπλέον, έχει κυκλοφορήσει ήδη ο ασύρματος καθετήρας ινσουλίνης, ενώ στην Αμερική οι ασθενείς έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν τεχνητό πάγκρεας, το οποίο σταματάει και ξεκινάει χωρίς εντολή από τον χρήστη ανάλογα με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τέλος, ένα βήμα μπροστά είναι και στην Κορέα, όπου κυκλοφορούν κινητά τηλέφωνα για διαβητικούς. Ο τρόπος λειτουργίας του μετρητή του τηλεφώνου είναι πανομοιότυπος με αυτόν των συμβατικών ιατρικών συσκευών που μετρούν το επίπεδο του σακχάρου. Μια σταγόνα αίμα πάνω στο ειδικό απορροφητικό χαρτί, αρκεί για την ολοκλήρωση του τεστ. Το απορροφητικό χαρτί τοποθετείται στην εσοχή που υπάρχει στο κινητό τηλέφωνο και σε λίγα δευτερόλεπτα, εμφανίζεται στην οθόνη το ποσοστό του σακχάρου στο αίμα.
Στη συνέχεια τα στοιχεία αποστέλλονται σε ένα κεντρικό σύστημα το οποίο αναλύει τα αποτελέσματα του τεστ και ενημερώνει τον ασθενή τι πρέπει να κάνει.
 
Η σωστή διατροφή είναι ένας ακόμη άσσος στο μανίκι του ασθενή
Σύμφωνα με την Διατροφολόγο, Κυριακή Βασιλειάδου, ο ασθενής δεν θα πρέπει να αλλάξει της διατροφικές του συνήθειες απλά θα πρέπει να υιοθετήσει μια σωστή διατροφή και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να χάσει βάρος προκειμένου να μειώσει τους κινδύνους για τα προβλήματα που ακολουθούν. Η ίδια παρουσίασε ένα πρότυπο πρόγραμμα διατροφής και τόνισε τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το ψάρι τόσο στους ασθενείς, όσο και στους υπόλοιπους ανθρώπους.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσίαση βιβλίου «Το Βιβλίο της Ντροπής» από την Έλενα Καραγεωργίου

Μια συναρπαστική συζήτηση για το πιο ανθρώπινο συναίσθημα στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπ…