1 κιλό ρεβίθια
1 κρεμμύδι, λιωμένο στο μπλέντερ
1 κ.γ. λευκό πιπέρι
1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
½ φλ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. αλάτι
Για το σερβίρισμα (σε κάθε πιάτο)
1 κ.σ. σπόρους ροδιού
1 κ.γ. φρέσκο δενδρολίβανο, τα φυλλαράκια
10 ml έ.π. ελαιόλαδο
Πλένουμε τα ρεβίθια κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό. Τα βάζουμε σε µια κατσαρόλα µε νερό διπλάσιο από τον όγκο τους, για τουλάχιστον 12 ώρες, ώστε να φουσκώσουν.
Σουρώνουμε και ξεπλένουμε τα ρεβίθια, τα βάζουμε σε πήλινη γάστρα και ρίχνουμε νερό που να φτάνει 4 δάχτυλα πάνω από την επιφάνειά τους. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 130°C, για 12 ώρες. Δέκα λεπτά πριν από το τέλος του ψησίματος, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας κάθε πιάτο µε σπόρους ροδιού, φύλλα φρέσκου δενδρολίβανου και περιχύνοντας µε ελαιόλαδο.