Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μια γιορτή για την Τρίτη ηλικία

Μια γιορτή για την Τρίτη ηλικία

0
girokomeio giorth2
 

 Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων, το γηροκομείο Ξάνθης «Μέγας Βασίλειος» διοργάνωσε φιλανθρωπική εκδήλωση

 

Το γηροκομείο άνοιξε τις πόρτες του στους πολίτες την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου

   ghrokomeio giorth
 
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990 προκειμένου να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν, καθιέρωσε την 1η Οκτωβρίου ως τη Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία».
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.
Όσο αναφορά τη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αναφέρεται ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.
 
Οι ηλικιωμένοι διαθέτουν περισσότερο χρόνο από τους νέους για να φροντίσουν τους συγγενείς τους
Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με μελέτες ο μέσος χρόνος που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν όσους συγγενείς τους έχουν ανάγκη κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω, σε αντίθεση με τους νεώτερους, που αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο.
Όπως υπογραμμίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί, αυτού του είδους η συμβολή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής.
 
Φιλανθρωπική εκδήλωση ενόψει της ημέρας πραγματοποιήθηκε και στο γηροκομείο της πόλης μας
Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 οι παππούδες και οι γιαγιάδες του γηροκομείου Ξάνθης άνοιξαν τις πόρτες του «σπιτιού» τους στους Ξανθιώτες και γιόρτασαν μαζί τους την ημέρα που είναι αφιερωμένη σε αυτούς. «Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου το ίδρυμα άνοιξε τις πόρτες του σε όλο τον κόσμο, πραγματοποιώντας μια φιλανθρωπική εκδήλωση με χορό, φαγητό και μουσική. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγαλύτερη από ότι περιμέναμε και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’αυτο» αναφέρει στο«Ε» ο Πρόεδρος του γηροκομείου, Γιάννης Παπαχρόνης, και συμπληρώνει «είναι μια γιορτή που θέλουμε να την καθιερώσουμε και να την πραγματοποιούμε κάθε χρόνο, γιατί οι παππούδες νιώθουν μεγάλη χαρά όταν τους επισκέπτονται. Επιπλέον, η εκδήλωση ήταν μια ευκαιρία να γνωριστεί ο κόσμος με το γηροκομείο και να δει τις εγκαταστάσεις μας».
 
Σπουδαία ήταν η συμβολή και των εθελοντών
Στη διοργάνωση συνέδραμαν πολλοί εθελοντές όπως οι Γυναίκες της Αγάπης του Συλλόγου Αιμοδοτών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Κατασκηνωτών και των Απαράδεκτων, η χορωδία του ΚΑΠΗ, ο Δήμος Ξάνθης,  η ορχήστρα του Δ Σωματος Στρατού , αλλά και πολλοί άλλοι. Ο πρόεδρος και το Διοικητικό Σωματείο του ιδρύματος ευχαρίστησαν όλους όσους προσέφεραν την βοήθεια τους, εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για την μεγάλη ανταπόκριση που έδειξαν οι Ξανθιώτες στην εκδήλωση.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου   
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…