Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο «πόνος» του περιπτερά

Ο «πόνος» του περιπτερά

0
vasileiadis sotiris
 

 Σε μαρασμό ο κλάδος από τη απελευθέρωση της πώλησης καπνικών προϊόντων αλλά και τα πρόστιμα του δήμου

 

28 περίπτερα βρίσκονται σε λειτουργία αυτή τη στιγμή στην Ξάνθη ενώ υπάρχουν 36 άδειες

 
 
Σε μαρασμό έχει πέσει ο κλάδος των περιπτερούχων – όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν μετά το «χτύπημα» που έχουν δεχτεί από τη η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με την οποία απελευθερώνεται η πώληση καπνικών προϊόντων και ανοίγει το επάγγελμα του περιπτερά. Βάσει της απόφασης, ο καθένας μπορεί να πουλάει καπνικά προϊόντα, αφού περάσουν τρεις μήνες από την αναγγελία έναρξης ασκήσεως επαγγέλματος.
 
Κατεβάζουν ρολά τα περίπτερα
Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά στην Ξάνθη παρότι δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση. Όπως μας λέει ο πρόεδρος του σωματείου Περιπτερούχων Ξάνθης κ. Σωτήρης Βασιλειάδης 28 περίπτερα βρίσκονται σε λειτουργία αυτή τη στιγμή στην Ξάνθη ενώ υπάρχουν 36 άδειες. Κι όπως εξηγεί αυτό δεν οφείλεται μόνο στην κρίση αλλά και στις αποφάσεις που πλήττουν τον κλάδο: «Δεν υπάρχει μέλλον για τα περίπτερα. Μας έχουν σβήσει…Δουλεύουμε δύο 8ωρα και πληρώνουμε 800 και 1000 ευρώ τις άδειες…Την ίδια στιγμή το κράτος παίρνουν το 86% το φόρο στα τσιγάρα και μεις πουλάμε με κέρδος 2%…Έτσι που τα’ καναν καλύτερα συμφέρει να νοικιάσει ένα μαγαζί με 300 – 400 ευρώ και το κάνει μίνι – μάρκετ».
 
Τσουχτερά τα πρόστιμα και από το δήμο
«Χτύπημα» όμως δεν δέχτηκαν μόνο από την απελευθέρωση του επαγγέλματος αλλά και από το δήμο Ξάνθης. Όπως υποστηρίζει ο κ. Βασιλειάδης ο δήμος Ξάνθης ασκεί μια πολιτική εξόντωσης για τα περίπτερα θέτοντας πρόστιμα για τις τέντες και τα ψυγεία που έχουν. Ωστόσο ο αντιδήμαρχος κ. Μπένης μας πληροφορεί ότι έχει αλλάξει ο νόμος για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων από τα περίπτερα και σύντομα θα μπει μια τάξη στο θέμα στο οποίο επικρατεί αυθαιρεσία. Και η αλήθεια είναι ότι τα περίπτερα έχουν εξελιχθεί σε μικρά …πολυκαταστήματα!
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…