«Γίνονται ενέργειες για τη διεξαγωγή του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος 2014 στην Ξάνθη»!
Συνέντευξη στο «Ε» του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης, Κωνσταντίνου Θάνου
Η παραμονή του αθλήματος της πάλης στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγωνισμάτων ήταν ενδεχομένως η μεγαλύτερη επιτυχία στον ελληνικό αθλητισμό τη χρονιά που διανύουμε. Κι αυτό γιατί αφορά όχι μόνο τη συνέχιση της… ιστορίας της Ελλάδος, αλλά και το μέλλον του αθλήματος, το οποίο θα βρίσκεται στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων τουλάχιστον μέχρι το 2020. Μετά την επικράτηση της πάλης βέβαια στην πρόσφατη ψηφοφορία της Δ.Ο.Ε. και με τις αλλαγές στις οποίες προχωράει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πάλης, όπως όλα δείχνουν οι «αθάνατοι» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δεν θα ακουμπήσουν ξανά την πάλη, μετά και τις πολλές αντιδράσεις που υπήρξαν απ’ όλες τις γωνιές του κόσμου.
«Δεν ήταν νίκη μόνο του αθλήματος αλλά της Ελλάδας»
Για την τεράστια επιτυχία της παραμονής του αθλήματος της πάλης στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγωνισμάτων, μίλησε σε αποκλειστική συνέντευξη στο «Ε» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης, κ. Κωνσταντίνος Θάνος.
Ο βετεράνος παλαιστής και ολυμπιονίκης στην ελληνορωμαϊκή, φανερά χαρούμενος και ικανοποιημένος από την εξέλιξη και την παραμονή της πάλης στο καλεντάρι των Ο.Α. ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας:
Κ.Θ.: «Η παραμονή της πάλης ήταν μία νίκη όλης της Ελλάδας, γιατί η πάλη είναι ένα άθλημα ελληνικότατο, βαφτισμένο με την ιστορία μας και η παραμονή της έχει σαφέστατο ελληνικό στοιχείο. Ήταν μία αποκατάσταση στα εσωτερικά της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς αν είχε αποκλειστεί η πάλη, η ΔΟΕ θα βρισκόταν αντιμέτωπη με τη διεθνή κατακραυγή».
Σχετικά με το πώς προέκυψε αυτή η «εμπλοκή» με το αγώνισμα της πάλης, ο κ. Θάνος απάντησε:
Κ.Θ.: «Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ εισηγήθηκε την αντικατάσταση της πάλης επειδή θεωρούσε ότι δεν είναι άθλημα ελκυστικό, εμπορικό και δεν έχει φιλάθλους. Όμως στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες αυτά καταργήθηκαν λόγω της παρουσίας του κόσμου. Όσον αφορά την ελκυστικότητα, δεν νομίζω ότι ένας ακρογωνιαίος λίθος των Αγώνων μπορεί να μείνει εκτός λόγω των χορηγών».
«Μαζική και άνευ προηγουμένου αντίδραση»
Ο πρόεδρος της Ε.Ο.Φ.Π. μίλησε στη συνέχεια για τις ενέργειες που έγιναν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της παραμονής.
Κ.Θ.: «Υπήρξε μία άνευ προηγουμένου αντίδραση και μία σειρά από συντονισμένες ενέργειες καθώς δεν γίνεται να μην είναι η πάλη στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπήρξε μία συνεργασία απ’ όλους τους φορείς της ελληνικής πολιτείας, με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τους νυν και πρώην Υπουργούς, τα ελληνικά στελέχη στη ΔΟΕ, ενώ υπήρξε και τεράστια στήριξη από σχεδόν όλες τις χώρες του εξωτερικού με τεράστιες προσωπικότητες να βοηθούν την προσπάθειά μας. Αποκορύφωμα όλων ήταν το διεθνές τουρνουά που διοργανώσαμε στην Αρχαία Ολυμπία, με δράσεις στον αρχαίο χώρο, ξεναγήσεις και ενημέρωση επισκεπτών κ.α.».
«Ε»: Πως νιώσατε όταν ακούσατε το αποτέλεσμα της ψηφοφορία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής;
Κ.Θ.: «Ένιωσα μεγάλη χαρά, όπως όταν αγωνιζόμουν ως αθλητής και κέρδιζα κάποιο μετάλλιο. Η επιτυχία αυτή δεν είναι όμως μόνο της πάλης ως αγώνισμα, αλλά μία δικαίωση – αναγνώριση για όλη την Ελλάδα. Πλέον πρέπει να προχωρήσουμε σε κάποιες αλλαγές που προτάθηκαν με σκοπό τον εκσυγχρονισμό, τη διαφάνεια και την ελκυστικότητα του αθλήματος. Θεωρώ ότι ήταν κάποιες αλλαγές που έπρεπε να γίνουν και τώρα θα τις κάνουμε μαζεμένες και πιο σύντομα».
«Ε»: Σε τι επίπεδο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ελληνική πάλη;
Κ.Θ.: «Αναλογικά με την προετοιμασία που κάνουν οι αθλητές μας, λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, θεωρώ ότι κρατάμε πολύ υψηλά το επίπεδο. Οι αθλητές, μαζί με τους προπονητές τους και τους παράγοντες στους διάφορους συλλόγους, δίνουν ένα τεράστιο αγώνα μέσα από πολλές δυσκολίες. Η κατάκτηση μεταλλίων και διακρίσεων σε διεθνείς διοργανώσεις είναι μία μικρή ανταμοιβή των προσπαθειών τους. Από εκεί κι έπειτα ως Ομοσπονδία προσπαθούμε να τους στηρίζουμε όσο μπορούμε με διάφορες ενέργειες».
«Ε»: Τι γνωρίζετε για τις δραστηριότητες στο άθλημα της πάλης στην Ξάνθη;
Κ.Θ.: «Στην Ξάνθη βρίσκεται ένας από τους πιο δυνατούς συλλόγους στη χώρα μας στην ελληνορωμαϊκή, η «Ολυμπιακή Φλόγα». Παρακολουθώ στενά τις προσπάθειες που γίνονται και την εξέλιξη των αθλητών του ξανθιώτικου συλλόγου καθώς πρόκειται για πολύ καλούς και ταλαντούχους παλαιστές με σημαντικές διακρίσεις. Σπουδαίο έργο προσφέρουν ο πρόεδρος της «Ολυμπιακής Φλόγας» Φάνης Μπατζακίδης, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος στην ΕΟΦΠ και πρόεδρος της ΚΕΔ και με τον οποίο έχουμε μία άψογη συνεργασία και ο προπονητής Θόδωρος Ηλιάδης που έχει αναδείξει μερικούς από τους πιο σπουδαίους παλαιστές. Σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι η «Ολυμπιακή Φλόγα» βρίσκεται στους πέντε κορυφαίους συλλόγους στην Ελλάδα στην ελληνορωμαϊκή. Επίσης να σημειώσω και την παρουσία του συλλόγου «Δημόκριτος» Ξάνθης, του παλαίμαχου παλαιστή Παντελή Αθανασίου που πρόσφερε αρκετά στο παρελθόν».
«Ε»: Στο πρόσφατο παρελθόν η Εθνική Ομάδα Πάλης έκανε μέρος της προετοιμασίας της στην Ξάνθη. Σκέφτεστε να επαναληφθεί αυτό στο μέλλον;
Κ.Θ.: «Ναι υπάρχουν οι σκέψεις όχι μόνο για να κάνει προετοιμασία η Εθνική Ομάδα, αλλά συζητάμε το ενδεχόμενο και ήδη έχουν γίνει κάποιες ενέργειες ώστε να διοργανώσουμε ένα Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το 2014 στην Ξάνθη! Υπάρχουν κάποιες επαφές και πρόθεση απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για να γίνει αυτό και, αν όλα εξελιχθούν ομαλά πιστεύω ότι θα πραγματοποιηθεί. Επίσης στην Ξάνθη πιθανόν να γίνουν στο μέλλον τουρνουά προετοιμασίας των Εθνικών Ομάδων, καθώς λόγω της τοποθεσίας της μπορούν να συμμετέχουν σε αυτά διεθνείς παλαιστές και από τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Όπως και να έχει, η Ξάνθη βρίσκεται στον «χάρτη» της ελληνικής πάλης».
Κωνσταντίνος Θάνος
Ο Κωνσταντίνος Θάνος γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1973 (σήμερα 40 ετών) στην Καρδίτσα. Ξεκίνησε την πάλη το 1987, σε ηλικία 14 ετών και την ίδια χρονιά ήρθε η πρώτη του επιτυχία σε αγώνες παμπαίδων στην Καστοριά με την κατάκτηση της τρίτης θέσης. Η αρχή είχε γίνει και πολύ γρήγορα ο παλαιστής δημιούργησε μια σπουδαία καριέρα. Από το 1996 έως και το 2004 ήταν αήττητος στα πανελλήνια πρωταθλήματα στην κατηγορία του, ενώ από τις κορυφαίες στιγμές του ήταν η συμμετοχή στους Ο.Α. του Σίδνεϊ, όπου τερμάτισε 4ος ολυμπιονίκης σε μία διοργάνωση όπου έμεινε εκτός βάθρου για λίγο, καθώς αγωνίστηκε στον κρισιμότερό του αγώνα με σπασμένα πλευρά. Μεταξύ άλλων έχει κατακτήσει ένα χάλκινο (1997) μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, δύο μετάλλια σε μεσογειακούς αγώνες (1997: 3ος, 2001: 2ος ) κ.α.
Παράλληλα έχει φοιτήσει στο ΤΕΦΑΑ και μεγαλύτερη επιτυχία του εκτός αγωνιστικών χώρων και πέρα από την θετική έκβαση στην πρόσφατη ψηφοφορία της ΔΟΕ, θεωρεί τη δημιουργία του Συλλόγου Ελλήνων Πρωταθλητών Πάλης, χάρη στη δράση και τα διαβήματα του οποίου θεσμοθετήθηκε με νόμο η ίση μεταχείριση και πριμοδότηση των αθλητών των ολυμπιακών αθλημάτων καθώς και των προπονητών τους. Ο κ. Θάνος διατελεί πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης από το καλοκαίρι του 2010.
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr