Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Κρεμμυδοπατατόπιτα σε φύλλο τυριού

Κρεμμυδοπατατόπιτα σε φύλλο τυριού

0
kremmidopatatopita

-200 γραμμ. αλεύρι σκληρό

-1 κ.γλ. αλάτι

-150 γραμμ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια

-50 γραμμ. παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο

-2-3 κ.σ. νερό

 

Για τη γέμιση:

-1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

-400 γραμμ. κρεμώδες τυρί (κατίκι, τσαλαφούτι, ξινομιζήθρα ή άλλο τυρί κρέμα)

-100 ml κρέμα γάλακτος

-1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

-1/2 κιλό πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες στον κόφτη για το λάχανο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι, ρίχνουμε το βούτυρο και με τ’ ακροδάχτυλα ψιχουλιάζουμε το μείγμα. Προσθέτουμε το τυρί και λίγο λίγο το νερό ανακατεύοντας τη ζύμη με τη λάμα ενός μαχαιριού. Μαζεύουμε το ζυμάρι σε μπάλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε για 15΄ στο ψυγείο. Σ’ ένα μπολ βάζουμε το κρεμώδες τυρί, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και ανοίγουμε φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια. Το στρώνουμε σε λαδωμένο ταψάκι 23 εκατοστών ή σε ταρτιέρα και αρχίζουμε να κάνουμε στρώσεις λεπτοκομμένης πατάτας, σκορπίζοντας λίγο μείγμα τυριού εδώ κι εκεί. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Αλείφουμε με λίγο γάλα το χείλος της ζύμης. Ανοίγουμε το υπόλοιπο ζυμάρι σε φύλλο και καλύπτουμε την πίτα. Τσιμπάμε τις ενώσεις του επάνω και κάτω ζυμαριού με τα χέρια να κολλήσουν. Αλείφουμε με λίγο γάλα την πίτα και ψήνουμε για 40΄ μέχρι να ροδίσει καλά στους 180° C, πάντα σε προθερμασμένο φούρνο.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεθυσμένα καλαμαράκια

1½ κιλό  καλαμαράκια, καθαρισμένα και  πλυμένα 1 ½ φλιτζάνι  ρύζι τύπου Αμερικής 1 κρεμμύδ…