Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τα παιδιά εκπαιδεύονται στην …φρουτοφαγία

Τα παιδιά εκπαιδεύονται στην …φρουτοφαγία

0
paidia frouta-empros
Ξεκίνησε το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων στα δημοτικά σχολεία
 
Μοιράστηκαν φρούτα σε 8.550 μαθητές των 95 δημοτικών της Ξάνθης
 
 «Ένα φρούτο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»! Αυτό προσπαθεί να διδάξει στους μαθητές των δημοτικών σχολείων της χώρας, το Υπουργείο Παιδείας το οποίο σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποιεί πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και φρουτοσαλάτας και ήδη στα σχολεία της επικράτειας διανέμονται από την Τετάρτη φρούτα και φρουτοσαλάτες σε ειδικές κασετίνες, στους μαθητές της χώρας. Το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων υλοποιείται μέσω κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ και προβλέπει τη διανομή έτοιμης φρουτοσαλάτας μέσα σε φρέσκο ελληνικό χυμό πορτοκαλιού, αλλά και φρούτων (μήλο, αχλάδι και πορτοκάλι), σε 364.665 μαθητές, σε 3.522 σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στις 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, για το 2013
Μοιράστηκαν φρούτα σε 8.550 μαθητές των 95 δημοτικών της Ξάνθης
Όπως μας πληροφορεί ο προϊστάμενος του Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Κουράκος Γιώργος η διανομή των φρούτων άρχισε από την Τετάρτη και συνεχίστηκε την Πέμπτη στα 38 δημόσια δημοτικά και στα 57 μειονοτικά του νομού και έτσι συνολικά σε 8.550 μαθητές (5.800 στα δημόσια και 2.750 μειονοτικά) έχουν διανεμηθεί τα φρούτα που θα καταναλωθούν σε μια εβδομάδα (4 – 5) για το καθένα και ένα κυπελάκι με φρουτοσαλάτα. Όλα είναι αρίστης ποιότητας πλυμένα και συσκευασμένα και μεταφέρονται με ειδικά φορτηγά των εταιρειών που έχουν αναλάβει τη διανομή παραλαβαίνονται από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και κατόπιν γίνεται η διανομή στα σχολεία και στη συνέχεια κάθε σχολείο αναλαμβάνει τη διανομή στους μαθητές. Διττός είναι ο στόχος που αποσκοπεί το πρόγραμμα όπως σημειώνει ο κ. Κουράκος: «Ουσιαστικά στοχεύει στην προώθηση νέων υγιεινών διατροφικών επιλογών με την ένταξη των φρούτων σε καθημερινή βάση στο διαιτολόγιο των παιδιών ώστε να ανασχεθεί η τάση της παχυσαρκίας που είναι αυξημένη στα ελληνόπουλα και παράλληλα να εμπεδωθεί ως συνήθεια πλέον η κατανάλωση φρέσκων φρούτων. Βέβαια σχετίζεται και με ένα πλαίσιο δράσεων που αναπτύχτηκε με αφορμή την κρίση και τη δυσκολία πολλών οικογενειών να καλύψουν ακόμη και ανάγκες διατροφής των μελών τους».    
Διαγωνισμός για την καλύτερη αφίσα και το καλύτερο δοκίμιο με θέμα τα φρούτα
Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει και άλλες δράσεις και συγκεκριμένα: Τα παιδιά των τριών πρώτων τάξεων των δημοτικών σε μια ομαδική δουλειά θα ζωγραφίσουν μια αφίσα που σχετίζεται με το θέμα και συγκεκριμένα τις ευεργετικές ιδιότητες των φρούτων το ρόλο τους στην υγεία κ.λ.π. ενώ τα παιδιά των τριών μεγαλύτερων τάξεων θα γράψουν δοκίμιο με το ίδιο θέμα. Μια τριμελής επιτροπή που έχει συσταθεί σε κάθε σχολείο θα αξιολογήσει τις εργασίες των παιδιών και τις καλύτερες θα τις αποστείλει στην περιφέρεια. Θα ακολουθήσει δεύτερη αξιολόγηση και οι αφίσες και τα δοκίμια που θα επιλεγούν θα πάρουν μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό. Επίσης σε κάθε σχολείο θα γίνει καταγραφή των προτιμήσεων των παιδιών, καθώς επίσης και της αποδοχής ή μη που έχει το πρόγραμμα, της ποιότητας των φρούτων κ.λ.π. και τα στοιχεία αυτά θα συλλέξει η πρωτοβάθμια και θα τα αποστείλει στο υπουργείο ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις. Αναφορικά με τις πρώτες αντιδράσεις των παιδιών όπως σημείωσε ο κ. Κουράκος υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τα φρούτα ενώ η πρώτη διαπίστωση αναφορικά με τις προτιμήσεις των παιδιών είναι ότι το…αχλάδι έχει την τιμητική του!
 
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …