Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η Κομοτηνή υποδέχτηκε θερμά τον νέο μητροπολίτη της

Η Κομοτηνή υποδέχτηκε θερμά τον νέο μητροπολίτη της

0
teleti 1-empros
Στην τελετή παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και πολύς κόσμος
Αμηχανία και αντικρουόμενες κριτικές για το «Κιουμουλτζίνα» του νέου Μητροπολίτη
 
 
Ο λαός και οι αρχές της Κομοτηνής υποδέχτηκαν «ως πατέρα και αδελφό» τον νέο τους θρησκευτικό ηγέτη, τον Μητροπολίτη Μαρωνείας – Κομοτηνής Παντελεήμονα, – σύμφωνα με την προσφώνηση του δημάρχου κ. Πετρίδη – η υποδοχή του οποίου έγινε με μια λαμπρή τελετή στο κέντρο της πόλης την Πέμπτη 14 Μαρτίου το μεσημέρι ενώ ακολούθησε το θρησκευτικό μέρος της ενθρόνισης στον καθεδρικό Ναό της Κομοτηνής. Στην τελετή παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ενώ πάνδημη ήταν τη συμμετοχή των αρχών και του κόσμου της Κομοτηνής αλλά και της Ξάνθης.
Ήταν όλοι εκεί…στην μεγάλη στιγμή της ενθρόνισης
Παρόντες ήταν από τις θρησκευτικές αρχές: Ο πνευματικός του πατέρας, Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, ο Τοποτηρητής της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής , Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συνολικά 54 Μητροπολίτες. Από τις πολιτικές αρχές, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και εκτός του Δημάρχου της πόλης Δημήτρη Πετρίδη, παρόντες στην τελετή ήταν ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Γ. Καλαϊτζής, ο Γεν. Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΜΘ Ανδρέας Καρούντζος, ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κωστής Σημιτσής, οι φορείς της Ροδόπης αλλά και της Ξάνθης, όπως οι δήμαρχοι Αβδήρων και Τοπείρου κύριοι Τσολακίδης και Χατζηευαγγέλου, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Μωραϊτης, βουλευτές της Ροδόπης καθώς και ο Αλ. Κοντός, ο πρώην Βουλευτής Φίλιππος Τσαλίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι από την Κομοτηνή και την Ξάνθη, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Σάββας Μελισσόπουλος καθώς και μεγάλος αριθμός πιστών.
Θερμό καλωσόρισμα από τον δήμαρχο της Κομοτηνής
Ο δήμαρχος της Κομοτηνής κ. Δημήτρης Πετρίδης καλωσόρισε τον νέο Μητροπολίτη σημειώνοντας ότι «η πόλη υποδέχεται τον Μητροπολίτη της ως Πατέρα και αδερφό» και τόνισε ότι η εκλογή του Παντελεήμονα σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Κομοτηνή Επίσης εξήρε τον χαρακτήρα, την επάρκεια και την εμπειρία του νέου Ιεράρχη.
«Άξιος» στην υποδοχή των πιστών στην πόλη
Θερμό ήταν και το καλωσόρισμα του κόσμου στο ηρώο της πόλης, ενώ η πομπή μετά τις ομιλίες κατευθύνθηκε στον Καθεδρικό, Ναό όπου έγινε η τελετή της ενθρόνισης. Ο κόσμος επευφημούσε και φώναζε «Άξιος» καθ’ όλη τη διάρκεια της υποδοχής γεγονός που δημιούργησε ένα θερμό κλίμα επικοινωνίας ανάμεσα στους πιστούς και τον νέο τους μητροπολίτη.
 
Αμηχανία και αντικρουόμενες κριτικές για το «Κιουμουλτζίνα» του νέου Μητροπολίτη
Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του νέου μητροπολίτη ο οποίος έδεσε έμφαση στην αρμονική συμβίωση που διέπει τις σχέσεις του χριστιανικού και του μουσουλμανικού στοιχείου στην περιοχή: «Η κύρια ευθύνη μου είναι να συνεχίσω μια παράδοση αιώνων με περιεχόμενο, την ειρήνη, όπως ονομάζεται η πλατεία της πόλης». Όμως ο κ. Παντελεήμων αιφνιδίασε το κοινό του και προκάλεσε προς στιγμήν αμηχανία και στη συνέχεια διφορούμενες και αντικρουόμενες κριτικές ως προς τη σκοπιμότητα της φράσης του όταν αποκάλεσε την Κομοτηνή με το τουρκικό της όνομα: ««Ήρθα με σεβασμό προς την ετερότητα στην ιστορική μας Κιουμουλτζίνα» για να συμπληρώσει ότι «Από σήμερα είναι η δική μου πόλη, η πόλη μας». Διφορούμενες όμως ήταν οι αντιδράσεις καθώς αυτό από άλλους εκλήφθηκε ως ευφυής κίνηση που σηματοδοτεί μια νέα πιο ανοιχτή σχέση με την μειονότητα και από άλλους ως μια αστοχία, ως ένα ατόπημα και ως ένα μελανό σημείο της ομιλίας του που ειπώθηκε εν τη ρύμη του λόγου. Πάντως χαρακτηρίστηκε ως «τολμηρό και ανατρεπτικό» που υποδηλώνει την πρόθεσή να συγκρουστεί με αντιλήψεις.  
Αποχαιρετισμός στην Ξάνθη
Μια συγκινητική τελετή έγινε στα όρια των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης όταν οι θεσμικοί φορείς της Ξάνθης, με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Φώτη Καραλίδη, αποχαιρέτησαν τον νεαρό Μητροπολίτη, συνοδευόμενοι από τον Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα. Εκεί τον υποδέχτηκαν οι θεσμικοί φορείς της Κομοτηνής με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, παρουσία αρκετών
πιστών από την Ξάνθη.
 
 Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@emrpos.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…