- -1 μεγάλη κούπα λάδι (αν θέλει παραπάνω προσθέτετε)
- – 1 1/2 κιλό μοσχάρι γάλακτος (ελιά, ποντίκι κλπ) κομμένο σε μικρά κομμάτια
- – 2 κρεμμύδια, τριμμένο
- – 3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
- – 1 κιλό ώριμες ντομάτες φρέσκες ή ένα πουμαρό συμπυκνωμένο
- – Λίγη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
- – Μια πρέζα ζάχαρη
- – 1 Κριθαράκι (500 gr)
- – 5-6 κόκκους μπαχάρι
- – 1 ξυλάκι κανέλας
- – 1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα (αντικολλητική), επάνω σε δυνατή φωτιά, να κάψει. Ρίξτε και σοτάρετε τα κομμάτια του κρέατος, αναποδογυρίζοντάς τα κατά διαστήματα, να ροδοκοκκινίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Προς το τέλος, ρίξτε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετέ τα κι αυτά, ώσπου να μαραθούν. Ρίξτε τις ντομάτες, τη ρίγανη, το υπόλοιπο λάδι, μια πρέζα ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, το μπαχάρι και νερό να σκεπάσει το κρέας. Σκεπάστε την κατσαρόλα. Σιγοβράστε το φαγητό, ώσπου να μαλακώσει εντελώς το κρέας και να δέσει η σάλτσα (να έχει μπόλικη). Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε νερό(ζεστό) όσο βράζει το κρέας, μέχρι να γίνει. Ρίξτε το κριθαράκι σε γάστα ή γενικά πυρίμαχο σκεύος. Τοποθετήστε εδώ κι εκεί τις μερίδες του κρέατος και περιχύστε με τη σάλτσα και μια κούπα νερό. Πασπαλίστε την επιφάνεια, με μπόλικο κεφαλοτύρι τριμμένο. Βάλτε το γιουβέτσι στο φούρνο και ψήστε το στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 15′ – 20′. Τσεκάρετε εάν χρειάζεται παραπάνω νερό(ζεστό) το ριζότο μέχρι να γίνει όσο είναι στο φούρνο(μην το πιεί και κολλήσει, ανακατεύετε συχνά). Σερβίρετε αμέσως.