Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δεν ακριβαίνει το ψωμί στην Ξάνθη

Δεν ακριβαίνει το ψωμί στην Ξάνθη

0
psomi

Παρότι αυξήθηκε το αλεύρι κατά 15%, οι αρτοποιοί θ’ απορροφήσουν την αύξηση επισημάνει ο πρόεδρος Π. Αμπεριάδης

Αθέμιτος ανταγωνισμός με το παρεμπόριο ψωμιού από την Βουλγαρία
Κοινωνικό έργο από τους αρτοποιούς

Φόβοι για ανατίμηση στο ψωμί εξαιτίας της ανατίμησης της τιμής των αλεύρων εκφράζονται από μερίδα αρτοποιών της πόλης μας. Ήδη κάποιες αλευροβιομηχανίες άρχισαν να πωλούν άλευρα σε αρτοποιία και βιομηχανίες τροφίμων με νέες αυξημένες τιμές σε ποσοστό 12 – 15% και αυτό προβληματίζει τους αρτοποιούς καθώς ανεβαίνει το κόστος στην παραγωγή του ψωμιού και βρίσκονται σε δίλημμα: να ανατιμήσουν κατά 20 λεπτά το ψωμί ή ν’ απορροφήσουν και αυτή την αύξηση των αλεύρων όπως και τόσες άλλες.  Να σημειώσουμε ότι η αύξηση της τιμής των αλεύρων συσχετίζεται με την αύξηση της τιμής πώλησης του σιταριού το οποίο φέτος πωλούνταν  στα 20 με 22 λεπτά το κιλό ενώ σήμερα η τιμή έχει φτάσει τα 25 μέχρι και 27 λεπτά, για… όσους έχουν ακόμα προϊόν στις αποθήκες τους.

Ελεύθερη η τιμή του ψωμιού….Όσο θέλει ο καθένα πουλάει
Καθησυχαστικός ο πρόεδρος των αρτοποιών Ξάνθης κ. Παναγιώτης Αμπεριάδης επισημαίνει ότι η τιμή στο ψωμί είναι ελεύθερη και εναπόκειται στον αρτοποιό να κοστολογήσει το προϊόν του και να καθορίσει την τιμή. Επισημαίνει μάλιστα ότι ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη εποχή ο ανταγωνισμός λειτουργεί πολύ καλά και  υπάρχουν και φούρνοι που πουλάνε έως και 1 ευρώ το κιλό το ψωμί όταν μέσα στην πόλη της Ξάνθης η μέση τιμή είναι 1, 60 ευρώ το κιλό και στα χωριά 1,30 (άσπρο και χωριάτικο). Βέβαια υπάρχει και ο αθέμιτος ανταγωνισμός με το παρεμπόριο βουλγάρικου ψωμιού που πωλείται  40 και 50 λεπτά το κιλό. Είναι γνωστό ότι με βουλγάρικο ψωμί έχει γεμίσει η ορεινή περιοχή αλλά απαντάται και στην πόλη της Ξάνθης. Αναφορικά με ενδεχόμενες ανατιμήσεις στο ψωμί ο κ. Αμπεριάδης σημειώνει: «Το αλεύρι είναι γεγονός ότι αυξήθηκε και μαζί του αυξήθηκε και το κόστος του ψωμιού,. Όμως η τιμή του ψωμιού είναι ελεύθερη και όσο θέλει ο καθένας φούρνος πουλάει. Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε χαμηλά την τιμή του ψωμιού που είναι είδος πρώτης ανάγκης και οι περισσότεροι φούρνοι θ ‘ απορροφήσουν τις αυξήσεις στα άλευρα και δεν πρόκειται να αυξήσουν την τιμή του ψωμιού».

Κοινωνικό έργο από τους αρτοποιούς της Ξάνθης
Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι απέναντι στην φτώχεια αποδεικνύονται οι αρτοποιοί της πόλης μας οι οποίοι σ’ ένα μεγάλο ποσοστό έχουν δραστηριοποιηθεί σε συνεργασία με την Ομάδα Αλληλεγγύης Ξάνθης και προσφέρουν καθημερινά κουλούρια που μοιράζονται σε παιδιά των σχολείων της πόλης αλλά και των χωριών, επιτελώντας έτσι  ένα κοινωνικό έργο που ισχυροποιεί την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη: «Σε τέτοιες εποχές όλοι πρέπει να σκεφτούμε τον διπλανό μας και να βοηθάμε. Πόσο μάλλον τα παιδιά. Οι αρτοποιοί επειδή διαχειριζόμαστε ένα βασικό αγαθό που πάντα είχε ιδιαίτερη σημασία για τον Έλληνα όπως το ψωμί είμαστε ευαίσθητοι σ’ αυτό το θέμα και βοηθάμε όπως μπορούμε και άπορους ιδιαίτερα δε τα παιδιά. Πολλοί συνάδελφοι συνεργάζονται με την Ομάδα Αλληλεγγύης και προσφέρουν κουλούρια για τα παιδιά», τονίζει ο κ. Αμπεριάδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…