Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με ελλείψεις προσωπικού προχωρά η χρονιά στα ειδικά σχολεία

Με ελλείψεις προσωπικού προχωρά η χρονιά στα ειδικά σχολεία

0
eidiko_sxoleio_1

33 άτομα σε εκπαίδευση και παράλληλη στήριξη  βρίσκονται στις θέσεις τους, αναμένονται άλλοι 15

Λίγο μεγαλύτερη η φετινή καθυστέρηση. 58 μαθητές φοιτούν συνολικά στα ειδικά σχολεία, δημοτικά και νηπιαγωγεία του νομού    

Κενά σε θέσεις εκπαιδευτικών, τμημάτων ένταξης, παράλληλης στήριξης και βοηθητικού προσωπικού εξακολουθούν να υπάρχουν στα ειδικά σχολεία του νομού, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι καθυστερήσεις αυτές δεν είναι κάτι καινούργιο για τα ειδικά νηπιαγωγεία και δημοτικά και για τα σχολεία κωφών και τυφλών, ωστόσο φέτος η αργοπορία ξεπέρασε τα συνηθισμένα όρια, με αποτέλεσμα οι μαθητές να στερούνται υπηρεσίες που είναι απαραίτητες στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου για την ειδική αγωγή.  
Αναμένονται 10 εκπαιδευτικοί και 5 άτομα στην παράλληλη στήριξη
Συνολικά, 27 εκπαιδευτικοί για τα ειδικά σχολεία βρίσκονται ήδη στις θέσεις τους από την αρχή της σχολικής χρονιάς και άλλοι 6 συμμετέχουν μέσω της παράλληλης στήριξης. Στα 3 άτομα ανέρχεται και το βοηθητικό προσωπικό. Από την πλευρά της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης έχουν ήδη αιτηθεί 10 νηπιαγωγούς και δασκάλους για τα τμήματα ένταξης και άλλα 5 άτομα για παράλληλη στήριξη.  Ειδικότερα, σημαντική ανάγκη υπάρχει για 5 άτομα βοηθητικού προσωπικού και ενός σχολικού νοσηλευτή στα ειδικά δημοτικά, ενώ η ανάληψη καθηκόντων ενός φυσιοθεραπευτή και ενός κοινωνικού λειτουργού κρίνεται εξίσου απαραίτητη για το ειδικό νηπιαγωγείο.  
Πολυπληθέστερο το 1ο ειδικό δημοτικό με 26 μαθητές
Εκτός των τμημάτων ένταξης που λειτουργούν στα δημοτικά σχολεία, στα ειδικά σχολεία της Ξάνθης φέτος φοιτούν 58 μαθητές. Πιο αναλυτικά, στο ειδικό νηπιαγωγείο του Ζυγού φοιτούν 4 παιδιά, στο 1ο ειδικό δημοτικό (που συστεγάζεται με το 11ο δημοτικό) φοιτούν 26, στο 2ο ειδικό (που βρίσκεται στο Τύμπανο) άλλα 15, ενώ 8 μαθητές έχει η σχολή Τυφλών στη Φελώνη και 5 η σχολή Κωφών, που έχει μεταφερθεί στο δημοτικό σχολείο Ευμοίρου.  
Χωρίς διακυμάνσεις αριθμητικά η φετινή χρονιά για τα ειδικά σχολεία
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης Σάββα Μελισσόπουλο, οι εκτιμήσεις είναι ότι τα κενά αναμένεται να καλυφθούν σύντομα και να μην δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα στη λειτουργία των σχολείων. «Πέρυσι τέτοιο καιρό είχαν τοποθετηθεί στις θέσεις τους εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό, αλλά και πάλι είχε σημειωθεί καθυστέρηση στη διαδικασία», αναφέρει.
Ο ίδιος σημειώνει ότι, αναφορικά με τον αριθμό των μαθητών που φοιτούν στα ειδικά σχολεία, δεν υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω, σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Ουδείς διαφωνεί ότι στην εποχή της βαθιάς ύφεσης και των τραγικών προβλημάτων που παρατηρούνται σε βασικούς τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία, είναι ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και προτεραιότητα, ώστε με ευαισθησία και υπευθυνότητα να υλοποιηθούν τουλάχιστον οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των σχολείων για παιδιά με ειδικές ανάγκες.  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικά κυλικεία: Νέα δεδομένα με επίκεντρο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Το έργο θα αναλάβει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Διατροφής Τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχ…