Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Οικολογικά…όλου του κόσμου τα καλά!

Οικολογικά…όλου του κόσμου τα καλά!

0
laxanika-empros

Στην Ξάνθη η 19η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογίας και Χειροτεχνίας. Συμμετείχαν 100 παραγωγοί και χειροτέχνες

«Μικρό το εισόδημα αλλά η οικολογία είναι στάση και τρόπος ζωής», λένε στο «Ε». Σεμινάρια, συναυλίες και παιδικές δραστηριότητες 

Με πολύβουη αγορά μ’ όλου του κόσμου τα καλά έμοιαζε το Σαββατοκύριακο το Λιμνίο! 100 …πραματευτάδες απ’ όλη την Ελλάδα άπλωσαν τις πραμάτειες τους στους αυτοσχέδιους πάγκους τους περιμένοντας το κοινό να γνωρίσει τα προϊόντα τους. Και τι δεν έβρισκες εκεί! Φρέσκα φρούτα και λαχανικά όλων των ειδών και των ποικιλιών, καλλιεργημένα με τον πατροπαράδοτο φυσικό τρόπο, αγνό μέλι  μοσχομυριστό απ’ τα βουνά της Χαλκιδικής, μαρμελάδες,  φυσικούς χυμούς , τουρσιά και βότανα όλων των ειδών απ’ την Λήμνο και τη Σάμο ….Φρέσκια ρίγανη και θυμάρι απ’ την Κρήτη, ποικιλίες σταριού ξεχασμένες, μα και σαπούνια από λάδι και βότανα και μύριες κρέμες και κηραλοιφές, όπως τις έφτιαχναν οι γιαγιάδες και λάδι αγνό και ελιές αλλά και κοσμήματα με πέτρες πλουμιστές,  μάλλινα κασκόλ και παπαλάκια (παντοφλάκια των μωρών), χειροποίητα φτιαγμένα με αγνό μαλλί και με τον παλιό τρόπο, όπως τότε που έξαιναν το μαλλί…Κι όλα αυτά για την 19η πανελλήνια γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας που φιλοξενεί φέτος η Ξάνθη από τις 14 έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

Η γιορτή της Οικολογίας στην Ξάνθη
Η οικογιορτή είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και κάθε χρόνο διοργανώνεται σε διαφορετική πόλη. Ένα τετραήμερο προβολής της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας στο ευρύ κοινό, κατά τη διάρκεια του οποίου λαμβάνουν χώρα εκθέσεις οικολογικών προϊόντων και χειροτεχνημάτων, διαλέξεις και σεμινάρια για την οικολογική γεωργία, τα προϊόντα και τη διαδικασία παραγωγής τους. Επίσης γίνονται συναυλίες και παιδικές δραστηριότητες. Η γιορτή έχει σκοπό να φέρει σε επαφή τους καλλιεργητές με τους πολίτες, να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους ώστε να ενθαρρυνθούν και να στραφούν προς τη γεωργία που είναι φιλική στο περιβάλλον. Παράλληλα δίνει την ευκαιρία να εκφραστεί ένας άλλος τρόπος και μια άλλη φιλοσοφία για την παραγωγή των προϊόντων που έχει σαν πυλώνα την οικολογία και τον σεβασμό στο περιβάλλον και την παράδοση.

Το εισόδημα είναι μικρό…αλλά είναι στάση και τρόπος ζωής…
Ο Γιώργος Έψιμος διοργανωτής, εκπαιδευτικός: «Είναι ένα θεσμός που υλοποιείται κάθε φορά και από διαφορετικούς ανθρώπους που συμφωνούν στο σκοπό του θεσμού. Ξεκίνησε πριν 19 χρόνια στη Θεσσαλονίκη και κάθε φορά γίνεται σε διαφορετική πόλη. Η βασική φιλοσοφία είναι η αξία της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας. Να φτιάχνουμε και να παράγουμε προϊόντα που μπορούμε να το κάνουμε όλοι και η επικοινωνία των ανθρώπων που ξέρουν απ’ αυτό και των ανθρώπων που δεν γνωρίζουν και θέλουν μάθουν να καλλιεργούν ή να επεξεργάζονται πρώτες ύλες. Η επικοινωνία γίνεται σε δύο επίπεδα. Το ένα στον πάγκο του κάθε παραγωγού που μπορεί ο κάθε επισκέπτης να ρωτήσει για θέματα που τον ενδιαφέρουν και το άλλο είναι τα σεμινάρια που έχουμε και καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος γνώσεων, όπως: πως  φτιάχνουμε το δικό μας προζύμι, κεραμικά , δερμάτινα καλλιέργειες. 

Το χωράφι, η έγνοια το μεράκι η επαφή με τη φύση είναι τρόπος και στάση ζωής για τους περισσοτέρους από τους εκθέτες. Το εισόδημα είναι μικρό κι αν θέλεις να φας αγνά καθαρά προϊόντα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για έναν άθλο. Οι συνθήκες δεν είναι καθόλου ευνοϊκές, οι αποζημιώσεις στις ζημιές είναι μικρές.

Στην γιορτή μας έχουμε σεμινάρια για το πώς να φτιάξεις προζύμι , κηραλοιφή, επεξεργασία πέτρας, σεμινάρια σχετικά με την επίδραση των φυτοφαρμάκων, κατασκευής μουσικών οργάνων , για εξειδικευμένες καλλιέργειες, αντιμετώπιση ασθενειών με φυσικούς τρόπους και ένα  αφιέρωμα σε ένα παλιότερο καλλιεργητή που χάθηκε πρόσφατα».

Κώστας από Θεσσαλονίκη: «Όλα αυτά τα φτιάχνουμε από αγνό μαλλί από πρόβατο και η διαδικασία γίνεται με πράσινο σαπούνι, καυτό νερό και τριβή…με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο. Διαθέτουμε τα προϊόντα μας στο δρόμο και  είναι η 2η φορά που ερχόμαστε στην οικογιορτή».



Αραμπατζής Χρήστος από το Κιλκίς: «Παράγουμε χυμούς φρούτων από βερίκοκο, σταφύλι και δαμάσκηνο. Παράγουμε λιαστές ντομάτες και τα σιτηρά, αλεύρι ολικής άλεσης σκληρό, μαλακό και σίκαλη. 8 χρόνια τουλάχιστον συμμετέχουμε στην οικογιορτή. Διαθέτουμε τα προϊόντα μας σε ιδιώτες και σε λαϊκές…»

Χριστίνα από Θεσσαλονίκη: «Τελείωσα αργυροχρυσοχοΐα, φτιάχνω κοσμήματα. Όμως ένα δύσκολο να πουλήσεις πλέον στο δρόμο ασημένια  κοσμήματα. Τα εκθέτω σε διάφορες εκδηλώσεις γιορτές κ.λ.π., σε διάφορους γνωστούς κυρίως το καλοκαίρι. Μου δίνει τα προς του ζην, τα έξοδα του σπιτιού και τροφή, δεν μένει κάτι στην άκρη. Όμως είναι τα μεράκι μου…η σύνθεση και η δημιουργικότητα».

Καρατζοβάνης Λευτέρης από Χαλκιδική, μελισσοκόμος: «Η παραγωγή μελιού είναι από το δάσος του Χολομώντα. Έχουμε μέλι από βελανιδιά, αγριορίγανη, μέντα διάφορα άλλα βότανα, είναι πολύ ιδιαίτερο και ποιοτικό. Έχουμε μέλι από τα πευκοδάση της Σιθωνίας και Κασσάνδρας, το πευκόμελο. Παράγουμε μέλι και όλα τα προϊόντα της μέλισσας, όπως πρόπολη, κηραλοιφές, βασιλικό πολτό και γύρη την Άνοιξη. Διαθέτουμε το προϊόν μας σε εκθέσεις και κάποια μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα. Το μέλι μας είναι βιολογικό και αυτό σημαίνει ότι τηρούμε κάποιες προδιαγραφές . Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα μεταφορών που δεν επιτρέπει να κάνουμε εγκατάσταση των κυψελών μας σε περιοχές που υπάρχουν οργανωμένες καλλιέργειες. Βρισκόμαστε πάντα 5 χιλιόμετρα μακριά από καλλιέργειες. Χρησιμοποιούμε συγκεκριμένα σκευάσματα για την καταπολέμηση ασθενειών».

Παντελής από Λήμνο, βότανα: «Έχω φλισκούνι , δυόσμο, ευκάλυπτο, μελισσόχορτο. Δεν είναι όλα αυτοφυή, άλλα τα καλλιεργώ στον κήπο μου και άλλα είναι άγρια…Τα αποξηραίνουμε και τα διαθέτουμε».  


Αχιλλέας Μετσίγκος, από Κιλκίς: «20 χρόνια κάνω βιοκαλλιέργεια, είμαι από τους παλιότερους στην Ελλάδα. Εδώ βλέπετε παλιές ποικιλίες σιταριού, σκληρό μαυραγάνι, μαλακό ροτός, μαλακό μεντάνα. Έχουμε δύο τρεις ποικιλίες ντόπιου καλαμποκιού, οκτάσειρο από τη Βροντού, το λευκό της Αριδαίας και το κοκκινωπό την Καρδίτσα. Δουλεύω με λαχανικά, έχω 20 στρέμματα κήπο. Τα χωράφια μου όλα τα σπέρνω μ’ αυτές τις ποικιλίες και έχω εργαστήριο το σπίτι μου…Έχω ψωμί, ολικής σίκαλης, κρίθινο και παξιμάδια ολικής…Διαθέτω τα προϊόντα μου στη λαϊκή αλλά έχω και προσωπικούς πελάτες από τη Θεσσαλονίκη που έρχονται στο κτήμα μου…».

Μοσχούτας Δημήτρης από Β. Εύβοια: « Έφερα αποξηραμένα σύκα, παστέλια από σύκο σε 4 γεύσεις, συκομπουκίτσες…Έχω κτήμα και ότι παράγω τα κάνω προϊόντα όπως τα έκαναν παλιά. Έχω κάνει καθετοποίηση της παραγωγής μου με συσκευαστήριο…Τι να το κάνεις όμως… πολλή δουλειά και χρωστάμε σ’ όλες τις τράπεζες. Πηγαίνω μόνο σε βιολογικές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εναι όλα πιστοποιημένα και απασχολείται όλη η οικογένεια. Πολλά τα έξοδα για πιστοποίηση και συσκευασία».

Μαρία από Πήλιο: «Φτιάχνουμε σαπούνια από αγνό ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα διάφορα βότανα, χωρίς χρωστικές. Είναι χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά. Χρησιμοποιούνται για μπάνιο, για μαλλιά και για ρούχα. Η μητέρα μου είναι Γερμανίδα και είναι 35 χρόνια στην Ελλάδα, αγρότισσα. Εγώ έχω σπουδάσει γεωπονία. Είναι κύρια απασχόληση της μητέρας μου. Είμαστε αυτάρκεις…η οικολογία είναι στάση ζωής, φιλοσοφία ζωής και αυτή είναι η επιλογή μας».

Μαρία, από Χαλκίδα: «Τα προϊόντα μας είναι 100% φυσικά. Σαπούνια, μείγματα με αιθέρια έλαια, κηραλοιφές, βάματα και φυτικά καλλυντικά,. Δείχνουμε στον κόσμο τη δουλειά μας. Μαζεύουμε τα βότανα τις κατάλληλες εποχές και κάνουμε βάματα βοτάνων και αιθέρια έλαια και με μελισσοκέρι και λάδι κάνουμε κρέμες. Έχω κάνει 2 χρόνια αρωματοθεραπεία. Στη Χαλκίδα είναι το εργαστήριό μας αλλά συμμετέχουμε σε γιορτές και παζάρια, δίνουμε και σε κάποια ειδικά καταστήματα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας».

Μίλτος Χαραλαμπίδης από Ξάνθη: «Έχω ένα ελαιώνα και παράγω με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο ελαιόλαδο…έχω επίσης και άλλα δέντρα οπωροφόρα. Απ’ αυτά κάνω μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού…Όλα με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο…»


Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εντυπωσιακές δημιουργίες στον 2ο Διαγωνισμό Καλλιτεχνικής Δημιουργίας του Συλλόγου Φίλων του ΙΘΤΠ

Μαθητές από 4 έως 12 ετών έφτιαξαν χειροποίητες χριστουγεννιάτικες κάρτες με τη δική τους …