Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Παραεμπόριο …υγείας εκ Βουλγαρίας

Παραεμπόριο …υγείας εκ Βουλγαρίας

0
giatroi-empros

Αλωνίζουν βούλγαροι που δηλώνουν «γιατροί» στην ορεινή περιοχή

Εισαγόμενη υγεία εκ Βουλγαρίας με 15 ευρώ. Όλοι το ξέρουν αλλά κανείς δεν παρεμβαίνει και πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας

Κλίμα μεσαίωνα επικρατεί στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, καθώς συμπολίτες μας μουσουλμάνοι καθίστανται έρμαια στα χέρια του οποιουδήποτε βούλγαρου με σπασμένα ελληνικά,… τσάντα και ακουστικά, που δηλώνει «γιατρός» και μπορεί να είναι …κομπογιαννίτης ή τσαρλατάνος, λόγω της παντελούς απουσίας ελέγχου από την επίσημη πολιτεία, ο οποίος και να δύναται να  παρέχει υπηρεσίες υγείας αμφιβόλου ποιότητας, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των συμπολιτών μας!

«Διάγνωση» και «θεραπεία» κατ’ οίκον με 15 ευρώ…
Η οικονομική κρίση, η ανεργία που αγγίζει το 80% στην ορεινή περιοχή, η έλλειψη ασφάλισης και πρόσβασης στον ΕΟΠΥΥ και στο σύστημα υγείας αποτελούν τους βασικούς λόγους που πολλοί συμπολίτες μας στα ορεινά χωριά εμπιστεύονται του βούλγαρους που δηλώνουν «γιατροί» και τους επισκέπτονται στο σπίτι. Διάγνωση στο πόδι, με υποτυπώδη εργαλεία που κουβαλούν στην τσάντα τους και άμεση συνταγογράφηση…Δεν χρειάζονται και φαρμακείο καθώς έχουν φάρμακα στην τσάντα τους…Η επίσκεψη στοιχίζει 5 ευρώ και το φάρμακο 10 ευρώ…Όσον αφορά τη  «θεραπεία» είναι ένα ζητούμενο, όπως ζητούμενο αποτελεί και το γιατί η ελληνική πολιτεία με τα αρμόδια όργανα ελέγχου απλά …κοιμούνται!

Όλοι το ξέρουν αλλά κανείς δεν παρεμβαίνει
Παρ’ όλα αυτά κάποιοι απ’ τους κατοίκους αντιδρούν και σπάζουν τον κύκλο μιας βολικής ίσως σιωπής…Βροχή καταγγελιών έχει δεχτεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, ο οποίος και έκανε τη σχετική επίσημη ενημέρωση σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΒΕ Ξάνθης: «Εδώ και 7 – 8 μήνες έχουμε δεχτεί …βροχή καταγγελιών, ότι βούλγαροι που δηλώνουν γιατροί επισκέπτονται κατ’ οίκον ασθενείς και κάνουν διάγνωση, συνταγογραφούν και δίνουν φάρμακα, αντί 15 ευρώ…Τους λένε ότι είναι γιατροί της Ε.Ε. και μπορούν να εξετάζουν στη χώρα μας…Δεν δίνουν καμιά απόδειξη, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας. Έχω ενημερώσει και τον ιατρικό σύλλογο Ξάνθης και τον φαρμακευτικό σύλλογο και την αστυνομία…Πρέπει να γίνει κάτι» επισημαίνει ο κ. Μωραΐτης. Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος δηλώνει επιφυλακτικός επειδή όπως λέει δεν έχει γίνει καμιά επίσημη καταγγελία στον σύλλογο : «Εμείς δεν έχουμε καμιά επίσημη καταγγελία. Είμαστε γνώστες του φαινομένου το οποίο και χρήζει διερεύνησης από τα επίσημα όργανα της πολιτείας. Ελπίζω να είναι παροδικά φαινόμενα που έχουν την αιτία τους στην οικονομική κρίση και στα προβλήματα στο χώρο της υγείας και ότι θ’ αντιμετωπιστούν και δεν θα φτάσουμε να γίνουμε μια τριτοκοσμική χώρα…».
Σε γνώση του φαινομένου είναι και η αστυνομική διεύθυνση Ξάνθης, όμως ο διευθυντής κ. Γιώργος Γκοδοσίδης επισημαίνει ότι δεν μπορεί να επέμβει γιατί αφ’ ενός  δεν έχει καμιά επίσημη καταγγελία, αφ’ ετέρου δε γιατί πρόκειται για πολίτες  μιας ευρωπαϊκής χώρας: «Για το αν γίνονται παραβάσεις  είναι υπεύθυνο το ΣΔΟΕ και η Εφορία. Είναι τα επίσημα όργανα που μπορούν να παρέμβουν».

Κλείνουν αβέρτα μαγαζιά…
Όμως το πρόβλημα στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης δεν περιορίζεται στην …εισαγόμενη υγεία αλλά και στο παραεμπόριο που αποτελεί μεγάλη πληγή για τα μαγαζιά στα χωριά: «Μας έχουν σβήσει…πουλάνε από ψωμί και αυγά μέχρι τυριά, κασέρια, αναψυκτικά και χυμούς σε εξευτελιστικές τιμές…Μας κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό. Και καλά να δεχτώ ότι ο νόμος επιτρέπει το χονδρικό εμπόριο στα πλαίσια του νόμιμου ποιοτικού και τιμολογιακού ελέγχου όμως εδώ μιλάμε για μια ασυδοσία. Δεν υπάρχουν παραστατικά κι όλα αυτά είναι διαφυγόντα κέρδη για το κράτος.  Φέρνουν φορτηγά ξύλα με παραστατικά λιανικής…», καταγγέλλει στο «Ε» ο Κ.Χ. καταστηματάρχης σε χωριό της ορεινής περιοχής.

Όταν λείπει ο σχεδιασμός…
«Ιατρική των συνόρων» απ’ την μια και παραεμπόριο με προϊόντα κάθε είδους απ’ την άλλη  είναι τα …απόνερα μιας μη ελεγχόμενης κατάστασης που προήλθε από τον ελλιπή σχεδιασμό αναφορικά με τη διάνοιξη των συνόρων από την Ξάνθη, για τον οποίο πολλές φορές ειπώθηκε ότι  έγινε σχεδόν στο…πόδι  και παρά το γεγονός ότι έχουν συσταθεί τα ΚΕΛΑΥΕ και η Ξάνθη είναι ο μόνος νομός όπου λειτουργεί πιλοτικά αυτός ο θεσμός, η κατάσταση δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο.  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …