Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Αναβρασμός για την αναστολή λειτουργίας της Αστυνομικής Σχολής

Αναβρασμός για την αναστολή λειτουργίας της Αστυνομικής Σχολής

0
sxoli-astinomias-empros

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 9.30 μπροστά από το Διοικητήριο

Κλείνουν οι υπηρεσίες του δήμου και της Π.Ε. Καλεί τις επιχειρήσεις να κλείσουν το ΕΒΕ. Δε συμμετέχει ο Εμπορικός Σύλλογος και η ΟΕΒΕ

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα οι υπηρεσίες των δήμων της Ξάνθης, καθώς και της Περιφερειακής Ενότητας, μετά από τις σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν για κινητοποιήσεις, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία της αστυνομικής σχολής Ξάνθης.
Ο δήμος Ξάνθης επιφυλάσσεται για περαιτέρω κινητοποιήσεις και η Π.Ε. Ξάνθης καλεί σε συγκέντρωση σήμερα στις 9.30 πμ, μπροστά από το Διοικητήριο. 
Κλειστά, προτείνει το Επιμελητήριο Ξάνθης να παραμείνουν και τα εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις του νομού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εξέλιξη αυτή.
Με ανακοίνωσή του ο Στέλιος Μωραϊτης, που συμμετείχε στην επίμαχη συνάντηση με το Δημήτρη Σταμάτη κάνει λόγο για «πρωτοφανή αδικία, εμπαιγμό και εξαπάτηση», ενώ δηλώνει τη συμπόρευσή του με τους υπόλοιπους φορείς στην εκδήλωση αυτής της αντίδρασης.
Στην ανακοίνωση του ΕΒΕ αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «διεκδικούμε την ίση μεταχείριση με τους άλλους όμορους νομούς και στέλνουμε ηχηρό μήνυμα, πως οι διαπλεκόμενες αποφάσεις στο παρασκήνιο των υπουργικών γραφείων, σε βάρος του επιχειρηματικού κόσμου και των πολιτών γενικότερα δεν θα βρουν εύφορο έδαφος…»

Μόνο στη συγκέντρωση και όχι στο κλείσιμο Εμπορικός Σύλλογος και ΟΕΒΕ
Απόφαση να μην συμμετέχει στην κινητοποίηση παρά μόνο με παράσταση ΔΣ στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πήραν οι ενώσεις των εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών Ξάνθης. Ο εμπορικός σύλλογος Ξάνθης σε έκτακτη συνεδρίαση πήρε αυτή την απόφαση και με ανακοίνωσή του εξηγεί: «για μία ακόμη φορά καλούνται οι καταστηματάρχες – έμποροι , του εμπορικού ιστού της πόλης της Ξάνθης να επωμισθούν το βάρος της κινητοποίησης, όντες αντιμέτωποι  με την δεδομένη εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, με τα εμπορικά κέντρα και τα υπερκαταστήματα ξένων συμφερόντων να παραμένουν ανοικτά και το λαθρεμπόριο να οργιάζει, δεν προτιθέμεθα να συμμετάσχουμε. Εάν η κινητοποίηση όσον αφορά τον επαγγελματικό κόσμο ,λάβει μαζικό χαρακτήρα, δηλαδή εμπορικά κέντρα και καταστήματα όλου του νομού, καταστήματα εστίασης, ταχυφαγία, καφέ παραμείνουν κλειστά επί εικοσιτετραώρου, τότε συμφωνούμε και θα συμμετέχουμε. Δεν είναι δυνατόν για ενέργειες που έπρεπε να γίνουν με το άκουσμα της απόφασης της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» από τις 03/08/2012 , από την τοπική πολιτική ηγεσία , να τρέχει εκ των υστέρων η τοπική κοινωνία και μάλιστα αποσπασματικά».
Από την πλευρά της και η ΟΕΒΕ Ξάνθης κάνει λόγο για κραυγαλέα αποτύπωση του ελλείμματος περιφερειακής συνείδησης στη Θράκη, αλλά τονίζει ότι η στάση των στελεχών της κυβέρνησης «υποδεικνύει ως ανεπαρκή από μόνα τους τα πολιτικά μέσα και τις «παραδοσιακές» μεθόδους, στην προσπάθεια δικαίωσής μας από εδώ και στο εξής». Με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι θα διερευνήσει τη σκοπιμότητα νομικής προσφυγής κατά των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν.

Χ. Ζεϊμπέκ: «Οι λάθος πολιτικές δεν διορθώνονται, αλλά ανατρέπονται»


Ο κύβος ερρίφθη, οι ανησυχίες μας επιβεβαιώθηκαν, η απόφαση δε μας εκπλήσσει.
Με αφορμή την επιχείρηση σκούπα ¨Ξένιος Ζευς¨  της ελληνικής κυβέρνησης μέσα στον Αύγουστο, δημιουργήθηκαν ανά την Ελλάδα κέντρα κράτησης μεταναστών, με δεδομένες τις αντιδράσεις των κατά τόπους κοινωνιών, φορέων και οργανώσεων.  Στη Θράκη η κυβέρνηση αποφάσισε εν τέλει να διατηρήσει το κέντρο κράτησης στην πόλη της Ξάνθης. Οι φωνές που διαβεβαίωναν, πως πρόκειται για προσωρινό μέτρο διαψεύστηκαν, οι συναντήσεις με τον κ. Δένδια αποδείχθηκαν άκαρπες και ανούσιες και ο εμπαιγμός της τοπικής κοινωνίας συνεχίζεται. Τα ανούσια εσωκομματικά παιχνίδια των κομμάτων της κυβέρνησης και των τοπικών παραγόντων δε μπορούν να προασπίσουν τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας. Οι λάθος πολιτικές δεν διορθώνονται, αλλά ανατρέπονται .
Το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με την περιοχή της Ξάνθης, αλλά συνολικά με τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση που δεν είναι μόνο απάνθρωπη και άδικη, αλλά αναποτελεσματική με βάση τους στόχους που θέτει η ίδια και επικίνδυνη. Ένα σύνθετο ζήτημα, όπως το μεταναστευτικό, απαιτεί σύνθετη προσέγγιση και δράση στο διεθνές και στο τοπικό επίπεδο, χωρίς απλουστεύσεις και ξενοφοβικές υστερίες.
Η κυβέρνηση αγνοεί τις εισηγήσεις διεθνών και ελληνικών οργανισμών και οργανώσεων ( Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε, Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ.ά.) για αλλαγή της στάσης της απέναντι στους μετανάστες. Αντιθέτως αναγάγει σε ισότιμο συνομιλητή την εγκληματική οργάνωση της Χ.Α, κάνει τα στραβά μάτια στις δολοφονικές επιθέσεις της και της επιτρέπει να δρα ανεξέλεγκτη ακόμη και με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Η επιλογή της κυβέρνησης δεν είναι καθόλου τυχαία. {…} Ο μόνος που μπορεί να σταματήσει την πορεία προς την καταστροφή είναι ο ίδιος ο λαός.
Η λογική της ανάθεσης στους ειδικούς και στους ¨γνώστες¨ έχει τελειώσει προ πολλού. Κανένας σωσίας και ηγέτης δε πρόκειται να κάνει την εμφάνιση του, για να μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον. Κανένας σωτήρας ή επαγγελματίας πολιτικός δεν πρόκειται να κλείσει το κέντρο κράτησης, ούτε να επιλύσει τα εκατοντάδες καθημερινά προβλήματα. Τίποτα δε μας χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με αγώνες και θυσίες και ήρθε ο καιρός να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. 

Δ. Σάλτουρος: «Δεν θα ανεχτούμε το δίκαιο της πυγμής γειτονικών Βουλευτών ή Υπουργών»


Αυτό που έγινε πριν δυο μέρες, όταν ο Υπουργός Επικρατείας το κοινοποίησε στους φορείς της Θράκης, ήταν να διαλυθεί η κοινωνική συνοχή της Θράκης, δηλαδή ο Υπουργός δεν έλαβε υπ’ όψιν του αυτά που προανέφερα, δεν άφησε την τοπική κοινωνία, δια του θεσμικού Οργάνου της, που είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο, να είναι αυτή που θα αποφασίσει, εφ’ όσον δεν θα ήταν εφικτό -όπως είναι για όλους εμάς τους υπόλοιπους- να λειτουργήσουν και οι τρεις σχολές για πολλούς και όχι μόνο για ένα λόγο και σίγουρα, σε καμία περίπτωση, ως αναπτυξιακός πυλώνας.
Είναι άλλα τα θέματα που διακυβεύονται εδώ, είναι άλλοι οι συμβολισμοί, είναι άλλα τα βιώματα που θέλουμε να γεννήσουμε.
Ο κύριος Υπουργός, λοιπόν, δια του Υπουργού Επικρατείας κοινοποίησε σε όλους εμάς ότι τελικά θα λειτουργήσουν δυο σχολές. Αυτή του Διδυμοτείχου και αυτή της Κομοτηνής. Δηλαδή τι θέλει; Να βάλει τους Νομούς της Θράκης σε εμπόλεμη κατάσταση; Θέλει να γεννήσει διασπαστικές καταστάσεις και συνθήκες στη Θράκη;
Με ποιο δικαίωμα, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν του τη βούληση του λαού, της Θράκης προβαίνει σε ενέργειες οι οποίες –και είναι σαφές για εμάς που γνωρίζουμε στοιχειωδώς πώς έχουν τα πράγματα- προέρχονται από εσωκομματικές διευθετήσεις, πληγωμένους εγωισμούς.
Εγώ προσωπικά, ως αντιπρόσωπος του Ξανθιώτικου λαού, μετέχω σε αυτήν την Κυβέρνηση, στηρίζω αυτήν την Κυβέρνηση, γιατί αυτή ήταν η λαϊκή ετυμηγορία. Και πιστεύουμε ότι πρέπει και πως θα βγούμε τελικά από την οικονομική κρίση στην οποία έχουμε περιέλθει με την πολιτική που πρεσβεύσαμε στον ελληνικό λαό και μας έδωσε την ετυμηγορία του.
Ωστόσο, δεν παρέχω λευκή επιταγή σε καμία κυβέρνηση η οποία δεν θα σέβεται τις αρχές της δημοκρατίας, η οποία δεν θα πρεσβεύει αυτά που ο ελληνικός λαός -ειδικά στις ημέρες μας- έχει απόλυτη ανάγκη: Νέα ήθη στην πολιτική, νέα ήθη στην κοινωνική ζωή του τόπου.
Απλώς για την ενημέρωσή σας θα σας πω ότι η τρίτη πλέον βιομηχανοποιημένη περιοχή της Ελλάδας, η Θράκη, αυτή τη στιγμή είναι κυριολεκτικά ένα κοιμητήριο εργοστασίων, ένα κοιμητήριο κουφαριών εργοστασίων.
Έχουν κλείσει τα πάντα, όλα τα συνεταιριστικά μ’ αυτές τις πρακτικές, μ’ αυτές τις πολιτικές, μ’ αυτούς τους Βουλευτές, μ’ αυτούς τους Υπουργούς. Δεν θα ανεχτούμε το δίκαιο της πυγμής γειτονικών Βουλευτών ή Υπουργών ή άλλων θεσμικών περιφερειακών εξουσιών. Δεν θα το ανεχτεί ο λαός της Θράκης, αυτό δια στόματος του αντιπροσώπου του.
Παρακαλώ πάρα πολύ το Σώμα να λάβει υπόψη του -δεσμεύομαι εδώ ενώπιον σας- ότι δεν θα αφήσω τέτοιες πρακτικές να περάσουν. Έχουμε ανάγκη από νέα ήθη.

(Σημεία ομιλίας Δ.Π. Σαλτούρου στην Ολομέλεια της Βουλής για το ζήτημα της Σχολής Αστυφυλάκων)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…