Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Τα Παγκόσμια Συνέδρια Θρακών: Τις πταίει ;

Τα Παγκόσμια Συνέδρια Θρακών: Τις πταίει ;

0
thrakes-empros

του Θανάση Μουσόπουλου, Φιλόλογου – Συγγραφέα, Συντονιστή Δικτύου Λόγου και Πράξης  

Το 1993 πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη το πρώτο Συνέδριο Θρακών, τότε ήταν Αποδήμων. Το 1994 έγινε το 2ο στις Φέρες, το 1996 στην Κομοτηνή, το 1998 το 4ο στη Νέα Ορεστιάδα, το 5ο έγινε πάλι στην Ξάνθη (2000), ακολούθησαν 2003 Αλεξανδρούπολη το 6ο, 2006 Διδυμότειχο το 7ο, 2009 το 8ο στην Κομοτηνή.
Για το τριήμερο 17 – 18 και 19 Αυγούστου 2012 πραγματοποιήθηκε το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών τις Φέρες / Αλεξανδρούπολη. Λόγω ‘κρίσης’ περιορίστηκαν οι εκδηλώσεις και οι δυνατότητες φιλοξενίας συνέδρων από μακριά. Το θέμα του συνεδρίου είναι «Η Θράκη στο παγκόσμιο στερέωμα».
Θεωρώ σκόπιμο, κάτω από τη σκιά των πρόσφατων αυθαιρεσιών σε βάρος της Θράκης, να διατυπώσω κάποιες σκέψεις, που ούτως ή άλλως έχουν διαχρονικότητα, τουλάχιστο όσον αφορά τα  είκοσι χρόνια που οργανώνονται τα συνέδρια. Σε κάποια ήμουν παρόν, σε κάποια έκανα παρεμβάσεις, ενώ στο 5ο Συνέδριο του 2000 ήμουν εισηγητής του θέματος «Πολιτισμός, Ιστορία – Παράγοντες προβολής και ανάπτυξης της Θράκης».Συνεπώς δε μιλώ μόνο κριτικά, αλλά και αυτοκριτικά.
Από το 2009 ήθελα να γράψω ένα κείμενο με τίτλο «Ποιος παγιδεύει τους Θράκες». Το βασικό αυτό ερώτημα έχει σχέση κυρίως με τους πολιτικούς που βρίσκουν ευκαιρία άκοπα και ίσως άσκοπα να εκφράζουν το θαυμασμό και τη στήριξη στη Θράκη. Λόγια αέρος.
Από παλιότερα ήθελα να πω, ότι οι περισσότεροι θρακιώτες και θρακιώτισσες που έφυγαν στον εικοστό αιώνα από τη Θράκη ή εκδιώχθηκαν από τη Θράκη (μιλώ πάντοτε για τον ενιαίο χώρο της Θράκης), ζώντας στο εξωτερικό ή στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) θυμούνται – μιλώ τώρα για την ελληνική Θράκη – θυμούνται μια Θράκη που είναι διαφορετική σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό). Χρειάζεται προσπάθεια από όλες τις πλευρές για μια σωστή προσέγγιση της Θράκης σήμερα, και για μια σωστή προσέγγιση στα προβλήματα των κάθε λογής αποδήμων Θρακών.
Η Θράκη εκτός από επιστήμονες έχει και καλλιτέχνες, δημιουργούς του λόγου, ανθρώπους του θεάτρου, μουσικούς. Συνήθως απουσιάζουν, δεν καλούνται, δε διατυπώνουν τις θέσεις τους, τις προτάσεις τους.
Η Θράκη δεν έχει μόνο χριστιανούς, έχει και μουσουλμάνους. Δεν έχουν οι μειονοτικοί να πουν κάτι στους πλειονοτικούς ;
Τέλος, η Θράκη έχει πολίτες ενεργούς, έχει διάφορα κινήματα, σε πολλά θέματα και προβλήματα διατυπώνουν – συχνά μαχητικά – τις θέσεις και τα αιτήματά τους. Αυτοί δεν έχουν θέση σε ένα συνέδριο Θρακών ;
Αν δεν δώσουμε εμείς οι Θράκες το λόγο στους Θράκες, ποιος θα τον δώσει ;
Όλα τούτα που παγιδεύουν τους Θράκες, δεν τους αφήνουν να πραγματοποιήσουν ένα δημιουργικό και ριζοσπαστικό συνέδριο.
Κλείνοντας, εύχομαι να έχει πετύχει το φετινό συνέδριο και προτείνω, το 10ο ανανεωμένο Συνέδριο να οργανωθεί στα Άβδηρα, που σημειωτικά έχει τόσο μεγάλη διαχρονική αξία για το ελληνικό, βυζαντινό και νεότερο πνεύμα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Θανάσης Μουσόπουλος
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Συμπαραστάτης του Αθλητή και της Αθλήτριας : η αναγκαία πρωτοβουλία της Πολιτείας για την ενίσχυση της συνταγματικής εγγύησης του Αθλητισμού»

Ι.          α. Την 11.06.1975 με την δημοσίευση του Συντάγματος της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατί…